1:3
(1:2, 0:1, 0:0)

Mladíci nestačili na Zlín

25.01.2007 / Dušan Majer

Junioři Dukly Jihlava prohráli další duel. V zápase proti HC Hamé Zlín nestačil na vítězství ani gól Petra Navrátila, který korigoval výsledek na 1:2. Ve druhé části však Valaši přidali třetí gól a když třetí dvacetiminutovka nepřinesla gól na žádné straně, odcházeli domácí s porážkou 1:3. Prohra může mrzet o to víc, že největší soupeř Dukly – Kometa Brno svůj duel vyhrála – na samostatné nájezdy porazila Olomouc. Náskok Jihlavy se tedy ztenčil.
25.01.2007 18:00, Extraliga juniorů - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný - Klíma, Pekárek, Čintala, Cakl, Posmyk, Mrkvička - Vlk, Vach, Navrátil - Tkáč, Man, Dolana - Kochánek, Komůrka, Cirhan
1

Berani Zlín

Sedlář - Matula, Karlíček, Beňa, Magušin, Jordán, Záhorovský, Bořuta, Šimurda - Ondráček, Bula, Jurík - Matějka, Suk, Brunec - Goiš, Mikšovský, Vlach - Okénka, Vaněk, Čech
3
Branky a nahrávky: 15. Navrátil (Vach) - 12. Ondráček (Bula), 14. Karlíček (Bula), 33. Ondráček (Karlíček). Rozhodčí: Vampola - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 33:36. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Průběh utkání

Čtvrteční duel zahájil zvonkohrou o tyč svou střelou Tomáš Mrkvička a vzápětí se před Sedlářem zjevil úplně volný Vach, jenže jeho střela mířila vysoko. Zlín odpověděl několika šancemi, které zaváněly gólem. Nejprve několikrát dorážel Goiš a pak pálil přes chumel Bořuta, ovšem Novotného beton byl na svém místě. Na teč Jiřího Ondráčka však již byl krátký - 0:1. „Jeli podél mantinelu dva na jednoho a puk letěl pod víko,“ popisuje celou situaci brankář Novotný. Zlín i nadále hrozil. Magušinovi sice jeho dvojnásobná dorážka ještě nevyšla, ale nahození od modré z hole Jakuba Karlíčka mělo úspěch kvůli chumlu hráčů před Novotným - 0:2. „Hodili to na beka, měl jsme před sebou asi tři hráče a jeho střelu jsem neviděl,“ ospravedlňuje se brankář. Pro Jihlavu vykřesal alespoň jiskřičku naděje Petr Navrátil, když jeho volej jen taktak doklouzal za brankovou čáru. Když jej Sedlář přiklopil lapačkou, bylo již pozdě a na tabuli se rozsvítilo 1:2. „Byla to dobře zahraná přesilovková situace, Karel Vach mi pěkně nahrál před bránu a já to se štěstím proměnil,“ tvrdí úspěšný střelec.

Druhou třetinu otevřel Mrkvička dvojitou šancí. Nejprve jeho bombu tečovala brusle soupeře až na ochrannou síť a při druhé šanci se zjevil úplně sám před brankovištěm, ale nepochopitelně zajel do úhlu a při zakončení branku přehodil. O něco slibnější již bylo Čintalovo nahození zpoza obránce, ale naděje domácích na vyrovnání stavu utnul Sedlář svou lapačkou. Zlín mohl z protiútoku odskočit na rozdíl 2 gólů díky Okénkovi, který střílel do poloprázdné branky. Novotný však na poslední chvíli nastavil střele svůj beton. Další šanci měli Valaši při několikanásobné dorážce Romana Vlacha. I tentokrát však byl domácí gólman pozorný. Když ale ve 33. minutě přišel gól, nikdo netušil, že je dnes poslední. Jiří Ondráček po naznačené přihrávce hbitě vypálil a Novotný již nestihl na změnu směru zareagovat - 1:3. „Tam přišla nahrávka zpoza branky, on naznačil nahrávku, ale poslal to do brány. Tenhle gól byl můj,“ přiznává svou chybu Novotný. Zlín se i nadále tlačil útoku, ale nejvýraznější šance – sólo Adama Beni, skončila na plastrónu domácího gólmana. Ani Jihlava se nenechala zahanbit a duo Tkáč – Komůrka pěkně zamotalo hlavu modrožlutým obráncům. Z další akce nastřelil Komůrka tyč a z protiútoku se řítil na Novotného Pavel Suk, ale domácí gólman puk na poslední chvíli vykopl betonem.

Domácí brankář se nenudil ani ve třetí části. Hned na jejím začátku jej střelou od modré prověřil Záhorovský, ale Novotný proti ní vytáhl elegantní lapačku. Na druhé straně hřiště se z gólu mohl radovat Čintala, ale tyčka zhatila jeho radost. Zlín byl aktivnější a stále dobýval obranné pásmo domácích. Odměnou jim byly šance Ondráčka, který pálil nad a Buly, jehož volej skryl Novotný mezi betony. Dukla měla hlavně na konci zápasu velkou chuť na gól, což dokládají šance Mana, který pálil nad, Komůrkova střela z otočky, kterou Sedlář zastavil držadlem hokejky, dvojitá bomba Michala Klímy, který nejdříve trefil od modré rameno hostujícího gólmana a pak jej donutil k semaforu nebo Mrkvičkova střela od modré. Žádná z nich si však cestu za čáru nenašla a tak zápas skončil 1:3. „Ve finální fázi jsme byli málo důrazní před bránou a puky nám odskakovaly. Musíme zachovat chladnou hlavu v zakončení,“ ví Petr Navrátil.

„Zápas z naší strany nebyl špatný, ale na jeden gól se nedá Zlín porazit,“ přiznává Navrátil. „Byl to těžký zápas, který byl dlouho vyrovnaný. Šance s přelévaly ze strany na stranu. Občas jsme byli možná i lepší. Oni měli výborné přesilovky,“ doplňuje jeho slova brankář Novotný.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Čech (Zlín): “Podali jsme disciplinovaný výkon založený na obraně. Některé nabídnuté šance jsme proměnili což vedlo k našemu vítězství.“

Petr Vlk (Jihlava): „Prohráli jsme o dva góly, ale naše předvedená hra nebyla zase tak špatná. Ale pokud nebudeme trefovat bránu a nedáme vyložené šance, tak nemůžeme pomýšlet na to, že bychom mohli získávat body. Ale kluci dneska hráli dobře, je to jen otázka času, kdy to tam začne padat.“