3:1
(0:1, 2:0, 1:0)

14.11.2003 / Doudy

14.11.2003, Junioři - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř (Kotlík) – Kolafa, Urban, Zigmund, Dršata, Rosendorfský, Dvořák, Chalupa (Šlapal) – Šána, Tichý, Polák – Dolana, Havel, Lazorišák – Florus, Rezek, Krča (Hrbatý, Paulík)
3

HC Olomouc

1
Branky Dukly: Havel 2, Dolana

Průběh utkání

O svých kvalitách přesvědčili hosté hned v první minutě, kdy se na osamoceného Dršatu řítili hned dva hostující útočníci, svou šanci však nevyužili. Domácím však toto varování nestačilo a půl minuty na to dali trestuhodně příliš prostoru před Řehořem číhajícími Čuříkovi a ten opakovanou střelou do pravého horního rohu branky otevřel účet zápasu, 0:1. Agilní forvard hostí Čuřík se při svém dalším střídání tlačil opět do šance, a tak domácímu Rosendorfskému nezbylo nic jiného, než si vypomoct faulem. Počáteční nápor hostí tak dostal zelenou, ale Duklu držel nad vodou pozorný Řehoř. Domácí se dostali k první vážné šanci na počátku 12. minuty, kdy ke skórování vybídl svým milimetrovým pasem Polák Havla, ale i hostující gólman Šůstek předvedl své nesporné kvality. Po neúspěšné přesilové hře domácích se řítil sám na Řehoře Lehečka, jeho sólo však domácí brankař zlikvidoval. V 18. minutě napřáhl na hranici kruhů Havel, jeho střela golfovým úderem však skončila jen na pravé tyči hostující branky. V první třetině ještě prokázal svůj přehled domácí bek Kolafa, který se pustil odvážně k sólu středem hřiště. Prvnímu olomouckému hráči nasadil „jesličky,“ druhého oklamal kličkou, zakončoval však jen těsně nad břevno Šůstkovi branky. Po úvodní dvacetiminutovce platil tedy stav 0:1 ve prospěch hostí.

Druhou část hry zahájili aktivněji opět hosté, hned ve druhé minutě ujel domácí obraně rychlonohý Čuřík, ale jeho brejk opět vychytal Řehoř. Jeden z rozhodujících momentů utkání nastal na sklonku 25. minuty. Na trestnou lavici si šli postupně odpočinout dva domácí obránci Rosendorfský s Chalupou a hostům se tak naskytla možnost téměř dvouminutové přesilové hry pěti proti třem. Hosté si vytvořili několik slibných příležitostí, ale kotouč se jim za záda domácího gólmana dostat nepodařilo. Na počátku 32. minuty přišla první velká chvíle 2. řady domácích. Dolana za brankou hostí obskočil olomouckého beka, vybojoval kotouč, poslal ho nečekaně podél první tyče najíždějícímu Havlovi a ten i s notnou dávkou štěstí pokořil poprvé Šůstka, 1:1. Hostující hokejisté však byli pevně rozhodnuti vrátit vedení co nejdříve na jejich stranu, proti stál však opět výborný Řehoř, který svou robinsonádou zneškodnil střelu Handla do odkryté branky. Utkání se začalo přiostřovat, ale hlavní sudí Vampola nechal hru plynout a zbytečně zápas nekouskoval. Když už se zdálo, že se mužstva rozejdou po druhé třetině do kabin za nerozhodného stavu, zachytil u mantinelu vyhození soupeře Zigmund, poslal ránu po ledě na olomouckou branku a připravený Dolana tečoval jeho střelu mezi Šůstkovi chrániče, 2:1.

Poučeni z úvodů dvou předchozích dvacetiminutovek nastoupili domácí do poslední části hry aktivněji. Ve 2. minutě nastřelil tyč hostující branky Lazorišák, druhá formace domácích pak rozpoutala útočné peklo a dobrou minutu nepustila hosty z jejich obranného pásma. Olomouc však podržel sérií vynikajících zásahů Šůstek a udržel tak její šance na zvrat v utkání. V polovině třetí třetiny mohl ujet domácí obraně Dalloš, ale nezpracoval na útočné modré přihrávku a z jeho šance nebylo nic. Ihned z protiútoku překvapil Dolana, který místo přihrávky zvolil cestu mezi dva olomoucké obránce, dostal se až k zakončení, ale hostující gólman byl pozorný. Minutu na to našel Dolana před brankovištěm Olomouce Havla, ten však zaváhal a tváří v tvář Šůstkovi svou šanci neproměnil. Domácí si vytvořili ještě několik příležitostí, ale hostující gólman byl svému týmu pravou oporou. O závěrečný tlak se hosté připravili zbytečnými vyloučeními. Na sklonku 57. minuty si šel odpykat dvě minuty za sekání Novák. Největší šanci Dukly v přesilovce překazil po nahrávce Dolany Lazorišákovi vynikajícím zákrokem Šůstek. Poslední minutu utkání ovládli emoce ze strany hostí. Hlavní sudí Vampola jim odmítl žádost o time-out, neboť jí dle jeho názoru přednesli až po tom, co čárový rozhodčí zapískal k přípravě na vhazování. Za protesty vyfasoval 2 minuty osobního trestu olomoucký kapitán Lehečka, ze střídačky hostí byl vykázán hlavní trenér Klacl. Ten však výzvu rozhodčích neuposlech a hlavní sudí mu udělil trest ve hře. Po několikaminutových peripetiích se pokračovalo ve hře, jiskřičku naději pro Olomouc vykřesal svým faulem Polák, hrálo se tak ve čtyřech proti čtyřem. Hosté se konečně domohli time-outu, odvolali Šůstka z branky a pokusili se o závěrečný tlak. Lazorišák však na vlastní modré zachytil jejich rozehrávku, vyslal do brejku Havla a ten s opuštěnou brankou hostí neměl nejmenší problém, 3:1.

Domácí si za svůj bojovný výkon vysloužili nejen obdiv diváků, ale i zaslouženou pochvalu od jednatele Dukly Padělka a trenéra A týmu Vlka, kteří jim přišli osobně za předvedený výkon po zápase poděkovat do kabiny.