4:2
(1:0, 0:0, 3:2)

Dorostenci svoji formu na Spartě nepotvrdili

05.10.2007 / David Pavlíček

Po čtyřech vítězných zápasech v řadě jihlavští dorostenci padli v pátek na ledě pražské Sparty. Domácí hokejisté se ujali v první třetině vedení, poté se na gól čekalo až do 48. minuty, kdy se Pražané trefili podruhé. Necelou minutu poté vstřelili další branku a zdálo se být rozhodnuto. Dukla se ale vzchopila a zásluhou branek Martina Vysloužila a Petra Šidlíka snížila. V poslední minutě však domácí pečetili vítězství na konečných 4:2. O den později změří síly jihlavští dorostenci se Slavií.
05.10.2007 17:00, Extraliga dorostu - 11. kolo

HC Sparta Praha

Kocián - Grin, Koranda, Veselý, Drvota, Švidra, Koževnikov, Dvořák, Vítek - Sovík, Hanták, Kniazev, Žovinec, Tůma, Chára, Hrabák, Rubeš, Eis, Dvořáček, Kejdana, Hybner
4

HC Dukla Jihlava

Šťastný - Šidlík, Musil, Cirhan, Pekárek, Kolda, Kvasnička, Hejl - Brychta, Matějka, Kuřítko, Pěška, Malec, Vysloužil, Zeman, Polcar, Kasalý, Mikeš
2
Branky a nahrávky: 13. Eis (Rubeš), 48. Chára (Tůma), 49. Eis (Žovinec, Dvořáček), 60. Tůma (Chára) - 51. Vysloužil (Musil), 57. Šidlík (Vysloužil). Rozhodčí: Hribik - Svoboda, Zavřel. Vyloučení: 7:5, navíc Brychta (JIH) 5 + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

Už tři zápasy drží dorostenci Sparty vítěznou sérii. V pátek přivítali na ledě malé Sportovní haly jihlavskou Duklu. Ta se po deseti kolech dorostenecké extraligy držela na desátém místě, zápas tedy sliboval souboj týmů, které se ze všech sil snažily dotáhnout se na špici tabulky.

Obě mužstva začala s notnou dávkou opatrnosti a nebylo tedy divu, že první střely na branku přišly až po pěti minutách utkání. To Kociánovu pozornost vyzkoušel jihlavský Pěška a následně dvakrát Matějka. Domácí tým nezůstal nic dlužen a odpověděl velkou šancí Eise, který však tváří v tvář hostujícímu brankáři Šťastnému selhal. Zásadní moment prvního dějství přišel v osmé minutě, kdy byl vyloučen jihlavský Brychta. Bránícího Eise nevybíravě narazil na hrazení a verdikt rozhodčího zněl jasně; na pět minut a do konce utkání. Stanislav Eis se těžce sbíral z ledu, pomoci museli i spoluhráči. Jeho chvíle měly však ještě přijít. Po sérii přesilovkových šancí Hrabáka a Hantáka, totiž naskočil do hry a ve 13. minutě z mely před Šťastného brankou otevřel Eis skóre. Následovala přesilovka Jihlavy, která však byla naprosto neškodná a tak udělal tečku za první třetinou Kniazev, když hostujícího gólmana vystrašil střelou, která jen těsně minula břevno.

Druhé dějství bylo festivalem zahozených šancí. Nejprve se Hrabák prokličkoval před branku soupeře, kde však bekhendem jen trefil brankařovu masku. Před domácí svatyní se osamocen zjevil nejdříve Polcar a po něm i Zeman, ale Kocián pokusy obou hráčů zneškodnil. Na druhé straně střílel po Hantákově pasu Hrabák, který poté pálil i po kombinaci s Kniazevem, ale síť se mu rozvlnit nepodařilo. Jihlavský Polcar měl v polovině zápasu velkou šanci vyrovnat, když se pokusil za Kociánova záda dorazit svou vlastní střelu. Natahoval se však marně, na puk poskakující před prázdnou brankou nedosáhl. Gól nepřinesla ani minutu a půl dlouhá přesilovka 5 na 3 v podání Sparty, kdy domácí trenéři poslali na led speciální formaci Chára – Tůma – Hanták – Hrabák – Grin. Hostující brankář Šťastný podržel Jihlavu i posledních minutách druhé třetiny, kdy úspěšně čelil střele Hybnera i Eisovu tygřímu skoku po puku.

Dějství třetí bylo naprostým opakem toho předchozího. Akce střídala akci, nasazení bylo obrovské. První ochutnávkou, kterou hokejisté početnému publiku naservírovali, bylo břevno jihlavské branky, které rozezněl Tůma. Na druhé straně se při tlaku Dukly vytáhl Kocián. A přišla 48. minuta, kdy aktivní Tůma vyslal podél pravého mantinelu kapitána Cháru, který chladnokrevně zvýšil na 2:0. Zlomená Jihlava inkasovala hned nato potřetí, když Žovinec našel před brankou Eise – 3:0. Kdedo by v tu chvíli sázel na klidný konec zápasu, ale nestalo se tak. V 51. minutě snížil z přesilovkové skrumáže před domácí brankou Vysloužil. Sparťané znervózněli, když byli nuceni čelit následnému tlaku Jihlavy, která lačnila po svém druhém gólu. Toho se dočkala; od modré pálil Šidlík, puk se odrazil od jednoho z obránců Sparty a kuriózním obloučkem dopadl až za Kociánova záda – 3:2. Domácí tým hned nato využil možnost oddechového času. Bylo potřeba hráče uklidnit, což se trenérům dokonale podařilo. Sparťané bránili střední pásmo a nedovolovali soupeři usadit se před Kociánem. Minutu před koncem byl jihlavský Šťastný odvolán z branky, hosté zkoušeli útočit v šesti. To však využil důrazný Tůma, který vybojoval puk ve vlastní třetině a střelou přes celé hřiště rozhodl o vítězství Sparty 4:2.

Zápas s Jihlavou patřil k těm pohlednějším, z těch které byly letos v extralize dorostu k vidění. Zejména třetí třetina byla nabita rychlostí, důrazem a aktivitou obou týmů. Na domácí straně odehráli slušné utkání Eis (2+0) a Tůma (1+1), kteří byli základními kameny dnešního úspěchu, na straně druhé výkonem vyčníval Vysloužil (1+1).

Ohlasy trenérů

František Zeman (Jihlava): „Utkání mělo výbornou úroveň. Bohužel nás limitoval respekt ke Spartě. Podle mě rozhodl gól na 1:0, ten totiž domácí uklidnil. My jsme měli do té doby více ze hry, ale kolikrát jsme nedokázali vstřelit gól ani z brankoviště. Po domluvě o přestávce předvedli hráči ve druhé dvacetiminutovce velmi kvalitní výkon, bohužel to nepřineslo koření hokeje, tedy góly. Ve třetí třetině jsme se dokázali vrátit do zápasu z 0:3 na 2:3 i proti tak těžkému soupeři, ale při power-play jsme dostali čtvrtý gól do prázdné branky."