11:1
(4:0, 4:1, 3:0)

Dorostenci nebudou na Liberec vzpomínat v dobrém

26.10.2007 / David Šušlík, Wally

Poučeni z minulého vzájemného zápasu, kteří Bílí Tygří vyhráli 6:1, odjeli jihlavští mladíci v pátek do Liberce. Plány trenéra Františka Zemana na bodový zisk však brzy vzaly za své. Domácí první třetinu vyhráli 4:0. Jiskřičku naděje zahořel gólem na 1:4 Ondřej Pěška, ze strany Jihlavských to však bylo vše. Dorostenci Liberce nakonec zvítězili 11:1.
26.10.2007, Extraliga dorostu - 17. kolo

Bílí Tygři Liberec

Pyrochta (48. Jelínek) - Jurčák, Kulda, Lacek, Sobotka - Vašek, Bortňák, Bulva, Jánošík A., Filippi, Skalický, Chlouba, Šetka, Maďar, Rohal, Mulač, Dám, Miškovský, Vlach
11

HC Dukla Jihlava

Šťastný (21. Rittich) - Zmrhal, Šidlík, Brychta, Musil, Cirhan, Pekárek, Hejl, Kvasnička - Matějka, Kuřítko, Pěška, Malec, Zídek, Vysloužil, Zeman, Polcar, Kasalý
1
Branky a nahrávky: 7. Miškovský (Vašek), 15. Bortňák (Vlach, Filippi), 17. Miškovský (Vašek, Jurčák), 19. Maďar (Vašek, Kulda), 25. Bortňák, 31. Chlouba (Sobotka), 36. Vlach (Filippi, Bortňák), 38. Bortňák (Vlach, Filippi), 44. Skalický (Chlouba, Mulač), 48. Skalický (Chlouba), 50. Bortňák (Jánošík A.) - 23. Pěška (Zeman). Rozhodčí: Kubeš - Špringl, Tasch. Vyloučení: 12:7, navíc Kulda (LIB) 10 min. OT., Skalický (LIB) 5 + do konce utkání - Musil (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 136. Střely na branku: 35:28. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 11:1.

Průběh utkání

V prvních sekundách zápasu byli aktivnější hosté z Jihlavy, domácí ale brzy hru vyrovnali a začali tlačit. K první střele se ve třetí minutě odhodlal liberecký Martin Vašek, gólman Šťastný s ní však neměl žádný problém. V další šanci byl o minutu později Filippi, také však trefil jen připraveného brankáře. V čase 6:05 už Liberečtí udeřili. Vaškovu střelu Šťastný jen vyrazil a nekrytý Daniel Miškovský střelou do prázdné branky otevřel skóre zápasu. 1:0. První jihlavská střela na branku přišla až v deváté minutě zápasu, ale Jakub Pyrochta si s ní bez problému poradil.

Ve dvanácté minutě Liberec špatně střídal a do velké šance se řítil Martin Vysloužil. Pyrochta však znovu zasáhl. Poté rozhodčí potrestal dva fauly Tygrů v rychlém sledu za sebou a hosté měli k dispozici více než minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři. Domácí ale za velkého přispění svého brankáře nekapitulovali. V čase 14:36 přišla hezká akce Liberce, na jejímž konci byl přesný zásah Dalibora Bortňáka. 2:0. O necelé dvě minuty později to bylo o tři branky. V čase 16:33 si spolupráci zopakovali Martin Vašek a Daniel Miškovský a druhý jmenovaný si připsal druhou branku v utkání. 3:0. To však v první třetině ještě nebylo vše. V čase 18:45 jeli Vašek s Maďarem na jednoho bránícího hráče a Patrik Maďar stanovil skóre v první třetině na 4:0.

Čtyři branky ve své síti zřejmě nerozdýchal Jiří Šťastný a v brance ho do druhé části vystřídal David Rittich. A hostům změna prospěla. Nejprve prověřil libereckého gólmana David Musil, ten byl však připraven. V čase 22:15 se už Jihlavským podařilo snížit. Z pravé strany se po přihrávce Adama Zemana prosadil Ondřej Pěška. 4:1. Zanedlouho však domácím vrátil čtyřbrankové vedení Dalibor Bortňák. Z pravé strany si najel do ideální střelecké pozice mezi kruhy a trefil se přesně k tyči. 5:1. V následné přesilové hře hosté Tygrům hodně zatápěli, branka z toho však nebyla.

V čase 30:39 se dostal k puku hračička Roman Chlouba, proháčkoval se jihlavskou obranou, udělal gólmanovi kličku do bekhendu a zvýšil na 6:1. A Liberečtí byli stále při chuti. V čase 35:34 zužitkoval přesnou přihrávku Filippiho Jaroslav Vlach a na ukazateli svítilo skóre již 7:1. První vyloučení na jihlavské straně v zápase přišlo až v osmatřicáté minutě. Za tvrdý faul byl vyloučen Ondřej Malec. A Tygři v přesilovce zvýšili na 8:1. V čase 37:57 křížnou přihrávku Vlacha zužitkoval Dalibor Bortňák a završil tak hattrick.

Na začátku třetí třetiny poslal rozhodčí Tygry znovu do tří. V dvojnásobné výhodě byl v obrovské šanci Martin Vysloužil, odkrytou klec však netrefil. Naopak domácí v další přesilovce znovu udeřili. V čase 43:05 se kapitán Daniel Skalický trefil mezi betony brankáře Ritticha. 9:1. V sedmačtyřicáté minutě tvrdě pálil Kvasnička, Pyrochta ale vyjetím zmenšil střelecký úhel a kotouč vyrazil. V čase 47:18 vstřelil druhou branku po sobě Daniel Skalický a bylo to 10:1. Po desáté brance Liberec vystřídal v brance Jakuba Pyrochtu. Šanci dochytat zápas dostal Jakub Jelínek. A hned se s mužstvem radoval z další branky. V čase 49:15 proměnil samostatný nájezd Dalibor Bortňák a čtvrtým gólem v zápase dal výsledku konečnou podobu. 11:1.

Diváci kromě hodně branek viděli i pěstní souboj domácího Jakuba Mulače s jihlavským Martinem Vysloužilem. V tom měl navrch, stejně jako v celém zápase, liberecký hráč. Utkání bylo ke konci hodně nervózní. Domácí kapitán a střelec dvou branek Daniel Skalický dostal za tvrdý faul trest pět minut plus do konce utkání. V jednu chvíli byli na trestné lavici domácích dokonce čtyři hráči, hosté ale ani jednu z přesilových her nevyužili. Při Liberci stálo v posledních minutách štěstí a výtečný gólman Jakub Jelínek. Utkání tak skončilo 11:1.

Ohlasy trenérů

František Zeman (trenér Jihlavy): „Myslím si, že jsme domácím svými individuálními chybami usnadnili vstup do utkání. Ti po dvaceti minutách získali klid a pohodu na hokejky a myslím si, že bylo o utkání prakticky rozhodnuto. Byla jen otázka, jak se zápas dohraje a jaké bude skóre. Soupeř je natolik vyspělí, že dokáže potrestat chyby, které jsme v první třetině dělali. My jsme navíc ani nedokázali využít přesilovky pět na tři, což byla jedna z hlavních příčin, proč jsme tu dnes prohráli.“

Luboš Bouchner (trenér Liberce): „Kdyby hosté proměnili přesilovku pět na tři, možná by se utkání vyvíjelo jinak. Ale my jsme ji ustáli a byli pak lepším týmem. Dali jsme pěkné branky a za stavu 4:0 jsme věděli, že si stačí pohlídat výsledek. Hráče jsem do poslední třetiny nabádal, aby si nekomplikovali život a aby se snažili vyhnout zraněním. Proto mě mrzí, že za stavu 11:1 utkání bralo úplně jiný směr než hokejový a pomalu vše se odvíjelo fauly. Takovéto zápasy je pro nás povinnost vyhrávat, protože se chceme držet na špici. Hráči se ale hůře motivují, ale jestli chtějí hrát nahoře, tak musí být ukáznění a nepodléhat vývoji.“