1:0
(0:0, 1:0, 0:0)

Dorostenci nedokázali Kometě vstřelit branku

02.12.2007 / Michal Pokorný

V bojovném utkání, chudém na góly, byl hlavní postavou rozhdodčí, který hru mnohdy zbytečně kouskoval. Oba celky úporně bránily a ani jeden nechtěl pustit soupeře do vedení. Rozhodující moment přišel na konci druhé třetiny, kdy se v oslabení dostal do samostatného úniku Richard Jarůšek a přesnou střelou překonal gólmana Jiřího Šťastného a stanovil skóre zápasu na 1:0 ve prospěch Brna.
02.12.2007 11:30, Extraliga dorostu - 25. kolo

HC Kometa Brno

Galanský - Nedvěd, Bilčík, Ješko, Hradil, Horák, Tesař, Pospíšil, Krejčiřík, Kala, Sedláček, Hlávka, Hnilička, Komínek, Zemánek, Touška, Jarůšek, Maša, Procházka, Heža, Crhák
1

HC Dukla Jihlava

Šťastný - Šidlík, Musil, Cirhan, Pekárek, Tichý, Kvasnička - Brychta, Matějka, Kuřítko, Peška, Malec, Zídek, Vysloužil, Zeman, Polcar
0
Branky a nahrávky: 39. Jarůšek. Rozhodčí: Volf - Held, Otevřel. Vyloučení: 10:7. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 104. Střely na branku: 32:11. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Nedělní dopoledne mělo na programu posunuté 25. kolo extraligy dorostu. Do Brna přijel odvěký soupeř - Dukla Jihlava. V dosavadní tabulce měla Dukla náskok před Kometou 5 bodů a dvě příčky. Dal se tedy očekávat vyrovnaný zápas, což se potvrdilo takřka do puntíku.

Zápas začal šancí Jihlavy, do které se dostal Matějka po dobré přihrávce zpoza brány od Malce. Galanský však rozcvičku nepodcenil a betonem stihl první pokus zápasu vykopnout. Od této chvíle však místo hokejek soupeřících týmů vládla na ledě píšťalka rozhodčího Volfa. Mnohdy naprosto zbytečně a úzkoprse vylučoval hráče obou týmů a hra se tak zbytečně drobila na krátké časové úseky, v nichž nebylo možné vytvořit si souvislý tlak. Za zmínku snad stojí střela Tichého, který si sjel od modré čáry a tvrdě prověřil Galanského. Když neuspěl ani Pekárek z dorážky, mohla si Kometa oddechnout z ojedinělého závaru před její brankou. Přes další četná vyloučení se v početních výhodách a nevýhodách ani jedno mužstvo neprosadilo a do kabin se šlo za stavu 0:0.

Kdo čekal od druhé třetiny lepší hokej bez zbytečných vyloučení, mýlil se. Dál se hrálo pod neposednou taktovkou sudích a hráči si pomalu mohli myslet, že se ocitli na basketbalovém utkání. V půlce zápasu se dostal do své první šance Richard Jarůšek, ale ani on v samostatném úniku nepřekonal dobře postaveného Šťastného. Kometa zvedla mírně obrátky a zdála se být lepší. Dvě minuty před koncem ještě nedal Touška, když pálil z první po přihrávce Sedláčka. Potom se ale Jihlavě naskytla další přesilová hra, ze které padl gól. Naneštěstí pro hosty to bylo do jejich sítě. Po nepřesné kombinaci na modré čáře vybojoval puk Richard Jarůšek a v téměř totožné individuální akci, jako před chvílí, bezpečně překonal Šťastného kličkou do forhendu a otevřel v oslabení skóre zápasu – 1:0. Do konce třetiny se nic nestalo a Kometa šla do kabin s jednobrankovým náskokem.

I ve třetí třetině se často vylučovalo. V situaci 4 na 4 mohl vyrovnat jihlavský Kuřítko, ale po dobré kombinaci se Zemanem přišlo slabé zakončení a skóre se neměnilo. V další šanci se ocitl Vysloužil, ale ani on v samostatném úniku nemířil přesně. Když Galanského neprostřelil David Musil tvrdou dělovkou hned po buly, začalo se schylovat k závěru. V něm se Dukla dostala ještě do několika šancí, hrála přesilovku, ale Brno si svoje těsné vedení pohlídalo a nedovolilo hostům ani hru bez brankáře. Po úporné bitvě zůstávají všechny body v Brně díky gólu Richarda Jarůška ve vlastním oslabení.

Ohlasy trenérů

František Zeman (Dukla Jihlava): „Bylo to hodně těžké utkání. Šance, které jsme vyprodukovali, jsme bohužel neproměnili. Soupeř potrestal naši hloupou chybu v přesilové hře. Nedostali jsme kotouč od modré čáry dolů, do třetiny a hráč Jarůšek to potrestal parádním blafákem. Přestože jsme se snažili soupeře přehrávat a myslím si, že se nám to i dařilo, tak se nám nepodařilo vstřelit kýžený gól. To se Kometě povedlo a o ten jeden byla lepší."

Radko Křivinka (Kometa Brno): „Přijel soupeř, u kterého jsme počítali, že bude agresívně napadat, bortit rozehrávku. Snažili jsme se kluky nabádat, aby ji urychlili a zamezili aktivní hře soupeře, což se nám v podstatě povedlo. Bohužel utkání bylo rozkouskované v některých případech dost zbytečným vylučováním na obou stranách. Podle toho taky vypadal zápas, který byl dost rozháraný a rozhodl jeden šťastný gól. Ve druhé třetině měl soupeř tři stoprocentní šance, my dvě. Jednu jsme využili, pak to dobře ubránili a získali důležité tři body."