6:5sn
(1:3, 4:0, 0:2 - 0:0 - 1:0)

Také proti Třinci za dva body

15.12.2007 / Jakub Mezlík

Ani za stavu 0:3 se jihlavští dorostenci v souboji se čtvrtým týmem extraligy nepoložili. Svěřenci Františka Zemana dokázali díky povedené druhé třetině a třem brankám během jedenasedmdesáti sekund otočit na 5:3. Nadějné vedení však neuhájili, hosté vyrovnali a utkání se rozhodovalo až v samostatných nájezdech. Rozhodující trefu zaznamenal Martin Kuřítko a Dukla zvítězila 6:5.
15.12.2007 14:00, Extraliga dorostu - 30. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich (65. Šťastný) - Musil, Cirhan, Kvasnička, Hejl, Tichý, Šidlík - Pekárek, Zeman, Pěška - Kuřítko, Polcar, Malec - Prokš, Zídek, Přidal
6

HC Oceláři Třinec

Sklenář J. - Pavlík, Rajnoch, Burzala, Špok, Gottwald, Teper, Sklenář V. - Putniorz, Martyčák, Blinka - Rufer, Bajtek, Samek - Marosz, Hegyi, Uher
5
Branky a nahrávky: 20. Pěška (Cirhan, Zeman), 22. Musil (Polcar), 38. Zeman (Pekárek), 38. Zeman (Tichý), 39. Kuřítko, rozhodující nájezd Kuřítko - 11. Bajtek (Burzala, Špok), 12. Blinka (Putniorz, Martyčák), 15. Hegyi (Uher), 41. Samek, 58. Samek (Bajtek). Rozhodčí: Polák - Drobílek, Svoboda. Vyloučení: 11:7, navíc Sklenář J. (TRI) 10 min. OT. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 35:36. Průběh utkání: 0:3, 5:3, 5:5, 6:5.

Průběh utkání

Jihlavští dorostenci nastoupili do zápasu s Třincem poprvé v letošní sezoně už od začátku s Davidem Rittichem v brance. Na přelomu 5. a 6. minuty se domácí gólman blýskl několika dobrými zákroky při dvojnásobné početní převaze soupeře. Za tři minuty se mohla dostat do vedení Dukla, Polcar však trefil pouze tyč třinecké branky. Jako by tím vyslal Třineckým důrazné varování, hosté totiž pomalu začínali přebírat iniciativu hry.

V 11. minutě zužitkoval v přesilovce přihrávku Burzaly od zadního mantinelu Filip Bajtek – 0:1. Přesně minutu a sekundu od prvního gólu se Třinečtí trefili podruhé. Nikým nehlídaný se před brankou ocitl Matěj Blinka a po nahrávce Putniorze dopravil kotouč v pohodě po zemi do branky – 0:2. Brankostroj hostí pokračoval i nadále. V 15. minutě se v přesilovce prosadil krásnou střelou do levého horního rohu Rittichovy branky Dominik Hegyi – 0:3.

V poslední minutě první dvacetiminutovky se přeci jen dočkali také domácí. V přesilovce pět na tři zakončoval krásnou kombinaci Ondřej Pěška – 1:3. Na úspěšný závěr první části se Dukle povedlo navázat neméně povedeným vstupem do druhé třetiny. David Musil využil přesilovku střelou od modré do horního rohu Sklenářovy branky – 2:3.

Dlouho pak branky ustoupili do pozadí a k vidění byl spíše urputný boj ve středu hřiště. Avšak během 38. a 39. minuty v rozmezí jedenasedmdesáti sekund přišly velké chvíle Dukly. Nejprve potrestal hrubou chybu Třince v obraně Adam Zeman, tentýž hráč hned za půl minuty tečoval střelu Tichého za záda třineckého gólmana – 4:3. A za další půl minuty zvedali domácí dorostenci ruce nad hlavu znovu. Martin Kuřítko dokázal povedenou sólovou akci i přesně zakončit – 5:3.

Domácí hokejisté si zkomplikovali utkání špatným nástupem do třetí třetiny. Chybu brankáře Ritticha potrestal trefou do odkryté branky Lukáš Samek – 5:4. Jihlavští poté dokázali dlouho držet těsné vedení, dvě minuty před koncem se ale prosadili Oceláři. Rittich si nešťastně srazil střelu Lukáše Samka do vlastní klece, a utkání tak za stavu 5:5 dospělo do prodloužení. V nastavených pěti minutách však branka nepadla.

O osudu utkání tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Jihlavští nasadili do branky místo Ritticha Jiřího Šťastného a tento tah se ukázal jako vítězný. Zatímco za Duklu se trefili Kuřítko a Pěška, ani jeden z dvojice třineckých nájezdníků neuspěl a domácí se tak radují z vítězství 6:5 a zisku dvou bodů.

Ohlasy trenérů

Josef Lucák(Třinec): „Začátek nám vyšel dobře, ale kluci bohužel podcenili druhou třetinu. Naštěstí jsme do toho pak ještě šlápli a při samostatných nájezdech už měli více štěstí domácí. Sledovali jsme vyrovnaný zápas výborné úrovně, rozhodla naše disciplína, kdy jsme si nechali za stavu 3:0 utéct výborně rozehrané utkání."

František Zeman (Jihlava): „Místo, abychom udrželi dvoubrankové vedení co nejdéle, tak jsme dostali gól po chybě už v patnácté sekundě třetí třetiny, pak přišla ještě jedna chyba a Třinec vyrovnal. Ale musím kluky pochválit, že to vydrželi až do konce a v penaltách nám pak přálo štěstíčko. Po minulém utkání jsem hodně přemýšlel, koho postavím do branky, Jirka (Šťastný, pozn. red.) nepodal takový výkon, jaký od něho očekávám, tak jsem dal šanci Rittichovi a myslím si, že utkání, až na ty dvě chyby, zvládl. Je to pro něj škola, která by ho měla posunout o kousek výše.“