4:3sn
(2:2, 1:0, 0:1 - 0:0 - 1:0)

Dorost udolal Šumperk až v nájezdech

11.01.2008 / Jakub Mezlík

Ani dvougólový náskok, který si dokázal během necelých deseti minut vypracovat páteční soupeř jihlavských dorostenců Šumperk, domácí mladíky nezaskočil. Dukla do první přestávky vyrovnala brankami Michaela Polcara a Štěpána Cirhana, vedoucí gól přidal ve druhé části Jakub Pekárek. Ani hosté se ale nevzdali a dokázali vyrovnat a zdramatizovat výsledek. Další branka již nepadla ani v prodloužení, v samostatných nájezdech rozhodl o zisku dvou bodů pro Duklu Martin Kuřítko.
11.01.2008 17:00, Extraliga dorostu - 35. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný - Musil, Cirhan, Tichý, Kvasnička, Tobola - Malec, Zeman, Kuřítko - Vysloužil, Polcar, Pekárek - Brychta, Zídek, Přidal
4

HK MD Šumperk

Misiorz (66. Fabrici) - Štefan, Fryč, Karas, Hrdlička, Starý, Geweise, Kašpar - Zacpálek, Stejskal, Cink - Prokopec, Tomiga, Tomaník - Pezda, Svoboda, Fořt - Trtík, Kohout, Vachutka - Šrámek
3
Branky a nahrávky: 17. Polcar (Brychta, Kvasnička), 17. Cirhan (Zeman), 38. Pekárek (Zeman, Vysloužil), rozhodující nájezd Kuřítko - 3. Prokopec, 10. Stejskal (Cink), 54. Svoboda (Fryč). Rozhodčí: Stach - Fiala, Svoboda. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 41:20. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Dvě vyloučení domácího Polcara a dvě využité přesilovky. Takovou bilancí se mohl chlubit Šumperk již po devíti minutách a šesti sekundách úvodní třetiny. Nejprve se ve 3. minutě přesně trefil z blízka Pavel Prokopec, za dalších sedm minut dorazil za záda Šťastného střelu Cinka David Stejskal – 2:0. Dorostence Dukly ale dvoubrankový náskok soupeře nepoložil.

Pouhých sedmnáct sekund v 17. minutě stačil Jihlavským k vyrovnání. Nejprve odčinil své vyloučení přesilovkovou trefou Michael Polcar, chvíli poté si najel za útočnou modrou Štěpán Cirhan a přesně propálil Misiorze – 2:2. Do kabin se tak šlo po dvaceti minutách za nerozhodného stavu.

Druhá dvacetiminutovka přinesla jihlavský nápor, avšak dlouho se domácí nemohli dočkat kýženého efektu. Vynutili si sice dvě vyloučení, ani jedno však nedokázali zužitkovat. A tak přišel paradoxně gól z nenápadné situace. V polovině 38. minuty se skvěle před šumperským gólmanem zorientoval Jakub Pekárek a poprvé v zápase poslal Duklu do vedení - 3:2.

Velkou šanci na vyrovnání měl ve 47. minutě Martin Tomaník, avšak s jeho únikem si Šťastný bez problémů poradil a Dukla i nadále držela těsné vedení. Nedokázala jej navýšit ani v přesilovce 5 na 3, a tak přišel trest. V 54. minutě se z otočky přesně mezi nohy jihlavského gólmana trefil Martin Svoboda – 3:3. Draci již nerozhodný stav udrželi a utkání dospělo do prodloužení.

Ani pětiminutové nastavení ale branku nepřineslo, a tak se diváci na Horáckém zimním stadionu dočkali samostatných nájezdů. Hned první jihlavský nájezd proměnil Brychta, Šumperku se ale povedlo zásluhou Cinka na začátku třetí série vyrovnat. Ihned po jeho zásahu však přesně mířil také Martin Kuřítko a přesnou střelou podél gólmanova betonu zařídil Jihlavě vítězství - 4:3.

Ohlasy trenérů

Petr Rutar(Šumperk): „V posledních šesti týdnech jsme se tabulkou propadli na sestupovou pozici a naše družstvo si příliš nevěřilo. Přesto jsme v dnešním utkání začali velice dobře, Jihlavu jsme v úvodu přehrávali, využili jsme dvě přesilovky. Domácím se ale povedlo vyrovnat a ve druhé třetině měli více ze hry oni. Se štěstím jsme ale těsný stav 2:3 uhlídali a ve třetí třetině se nám dokonce povedlo vyrovnat, i díky tomu, že Jihlava nevyužila přesilovku pět na tři. V nájezdech už rozhodovalo štěstí. Nicméně jsme rádi za bod, protože bojujeme o záchranu."

František Zeman (Jihlava): „Po vlažném začátku jsme brzy prohrávali 0:2 a bylo pro nás těžké dostat do zápasu, naštěstí jsme se včas vzpamatovali a vyrovnali. Ve druhé třetině jsme převazli iniciativu na svoje hokejky, trochu mě ale mrzí, že jsme za stavu 3:2 nešli víc za čtvrtým gólem, mnohdy už kotouč ležel v brankovišti, ale chybělo nám více důrazu. Mrzí mě taky přesilovka pět na tři, kterou jsme nesehráli s patřičným klidem na hokejkách. V nájezdech jsme už byli úspěšnější, ale nemůžeme hovořit o tom, že jsme získali dva body. My jsme jeden bod ztratili.“