1:5
(0:1, 0:2, 1:2)

Oslabený dorost Zlínu nestačil

19.01.2008 / Jakub Mezlík

Bez celé první lajny nastoupili dorostenci Dukly v sobotu na domácím ledě proti Zlínu. Hosté měli po celý zápas více ze hry, dvakrát dokonce skórovali po úniku ve vlastním oslabení, a zaslouženě zvítězili. Jedinou jihlavskou brankou se na prohře 1:5 podílel Jakub Pekárek.
19.01.2008 13:00, Extraliga dorostu - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný Jiří - Šidlík, Pekárek, Tichý, Kvasnička, Šťastný Jaroslav, Hejl - Pěška, Polcar, Vysloužil - Brychta, Zídek, Přidal - Prokš, Brabec, Kret - Svobodník
1

Berani Zlín

Zavadil - Matějíček, Valenta, Řezníček, Sadil, Zábojník, Šenkeřík - Vodný, Šlahař, Galuška - Gazda, Herman, Šoula - Haloda, Kundera, Holík - Sedlář, Merta, Kubát
5
Branky a nahrávky: 52. Pekárek - 14. Šoula (Herman, Šenkeřík), 28. Holík (Valenta, Sadil), 33. Šlahař, 50. Sedlář (Haloda, Šenkeřík), 59. Šlahař (Vodný). Rozhodčí: Palášek - Paulík, Svoboda. Vyloučení: 8:11. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 110. Střely na branku: 18:39. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.

Průběh utkání

Jihlavští nastoupili do sobotního zápasu bez pětice stabilních opor. Obránci Musil a Cirhan a útočné trio Zeman, Malec, Kuřítko dohromady vstřelili v letošní sezoně 64 branek, což je více než polovina zásahů Dukly. Tentokrát se ale představili v kádru juniorky na ledě Zlína. Dorostenci proti stejnému soupeři doma sice nezačali špatně, dokázali si vynutit i přesilové hry, avšak při zakončení byli bezzubí, a navíc při vlastní početní výhodě dokonce inkasovali. V polovině 14. minuty ujel domácím bekům Martin Šoula a nekompromisně zavěsil pod víko – 0:1. Před Duklou, jak už se pomalu stává zvykem, stála opět výzva na obrat.

Prostřední dvacetiminutovka byla celá v režii Zlína. Už po deseti sekundách se aktivní hosté natlačili do útoku, ovšem akci první lajny skvěle vychytal Šťastný, když vytěsnil střelu Šlahaře svým levým betonem. Na gól si tak museli hosté počkat až do 28. minuty, kdy přesně pod víko zakončil bekhendovým blafákem individuální akci Petr Holík – 0:2.

Také další branka byla záležitostí jednoho zlínského dorostence a gólmana Šťastného. V oslabení vyhrál buly na obranné modré Jakub Šlahař, chopil se kotouče, poradil si s domácími obránci a sám před brankářem bez problémů zakončil – 0:3. Jihlavští inkasovali podruhé při vlastní početní výhodě, sami nedokázali ani v jedné z šesti přesilovek ve druhé třetině skórovat.

Ve třetí části hosté v pohodě kontrolovali své vedení, v 50. minutě přidali čtvrtou branku. Akci dva na jednoho zakončil po přesné přihrávce Halody Marek Sedlář střelou do horní části jihlavské branky – 0:4. Po dvou a půl minutách se dočkali čestné úspěchu také dorostenci Dukly. K odraženému kotouči se dostal mezi kruhy Jakub Pekárek a přesnou střelou pod víko nedal Zavadilovi šanci – 1:4. Zlínští hokejisté ještě přidali minutu a půl před koncem zápasu branku v přesilovce, když se přesně pod víko trefil střelou švihem Jakub Šlahař - 1:5. Hosté si tak zaslouženě odvážejí z Jihlavy všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Jiří Šolc (Zlín): „Jsme spokojení se třemi body, ale to je tak maximum. Náš výkon rozhodně dobrý nebyl. Je toho spoustu, co bych našim hráčům vyčetl. Ne ani tak jejich přístup, ale spíše předvedenou hru zejména hráčů ročníku 91. I když někteří hráči jsou po nemoci nebo po zranění, svoje kvality by měli dokazovat v každém utkání a ne je odehrát na šedesát sedmdesát procent."

František Zeman (Jihlava): „V dnešním utkání jsme dali šanci nastupujícímu ročníku, který by měl příští rok nahradit naše devadesát jedničky. Bohužel ti hráči nepředvedli to, co jsme od nich čekali a jsem z některých z nich zklamán, z jejich přístupu a odvedené práce. Jestli se ti hráči nad sebou nezamyslí a nezačnou pracovat, tak jak by měli, bohužel nebudou mít příští rok místo v tomto extraligovém týmu a budou se muset poohlídnout po jiné soutěži.“