1:5
(0:0, 1:5, 0:0)

Dorostenci nezvládli klíčové utkání

16.02.2008 / Jakub Mezlík

Souboj dvou celků, které hájí poslední dvě postupová místa do play-off, hostil v sobotu Horácký zimní stadion. Jihlavští dorostenci však v utkání s Olomoucí prožili hrůzné tři minuty ve druhé třetině, kdy čtyřikrát inkasovali a dovolili hostům vytvořit si rozhodující náskok. Dukla prohrála druhou třetinu 1:5 stejně jako celý zápas a klesla tak na šestnáctou příčku. O jedinou branku se postaral Martin Vysloužil.
16.02.2008 13:00, Extraliga dorostu - 44. kolo

HC Dukla Jihlava

Holec (30. Šťastný) - Šidlík, Musil, Tichý, Kvasnička F., Pekárek, Hejl - Vysloužil, Zeman, Kasalý - Pěška, Polcar, Malec - Brychta, Zídek, Honza - Přidal
1

HC Olomouc

Vrzala - Kreisel, Pezda, Pláněk, Axman, Jergl, Kvapil, Kvasnička R. - Málek, Kryl, Mareček - Králík, Havlík, Kroseska - Dopita, Čada, Skoček - Konečný, Vaněk
5
Branky a nahrávky: 34. Vysloužil (Musil) - 26. Kroseska (Havlík), 29. Málek (Pezda), 30. Kroseska (Králík, Pláněk), 31. Kryl (Mareček), 32. Havlík (Pláněk). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Jonáš, Musílek. Vyloučení: 10:11. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 23:25. Průběh utkání: 0:5, 1:5.

Průběh utkání

Z úvodu utkání bylo patrné, že ani jeden tým se v klíčovém souboji o play-off nebude chtít dopustit chyby a spíše než pohledný ofenzivní hokej, se na Horáckém zimním stadionu odehraje taktická bitva. Přesto se mohli domácí dorostenci v prvních minutách hned dvakrát ujmout vedení. V polovině 2. minuty olomoucký brankář Vrzala zlikvidoval střelu Brychty až na poslední chvíli ramenem, v 10. minutě nepotrestal chybu Čady Malec. Jeho pokus skončil mimo olomouckou branku.

Ve druhé polovině úvodní části se dostali ke slovu také hosté. Dvojice hlavních rozhodčích, která řídila sobotní střetnutí, poslala na trestnou lavici hned dva jihlavské hráče. Mora však jejich fauly potrestat nedokázala. Nejnebezpečnější olomoucká šance přišla paradoxně při hře pět na pět. Kroseska ranou z dobré pozice Holce nepřekvapil.

Prostřední dvacetiminutovka nabídla úplně jiný obraz hry. Vše odstartovala trefa Pavla Krosesky, který zužitkoval přihrávku Havlíka zpoza branky – 0:1. Domácí hokejisté měli sice vzápětí možnost na vyrovnání, ale Kasalý příliš váhal, až se brankář proti jeho střele stihl přemístit. A tak se rozjel brankostroj Mory.

V rozmezí tří minut hosté dokonale rozložili jihlavskou defenzivu a hned čtyřikrát skórovali. Nejprve využil přesilovou hru pět na tři Matěj Málek, za necelou minutu se trefil i při výhodě jednoho muže v poli Pavel Kroseska. Další dva zásahy přidali Martin Kryl a Adam Havlík0:5. Dorostencům Dukly se povedlo ještě ve druhé části zkorigovat. Nahození Martina Vysloužila zpoza branky si srazili obránci Olomouce do vlastní sítě - 1:5.

V poslední třetině inkasovali hosté šest dvouminutových trestů, domácí hokejisté však nedokázali využít ani přesilové hry pět na tři, a tak se již skóre do konce zápasu nezměnilo. Olomouc veze z Jihlavy důležité vítězství a díky zisku tří bodů se dostává před Duklu a odsouvá ji na 16. místo, poslední postupovou příčku.

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (Olomouc): „Bylo to úplně opačné utkání, než jsme s Jihlavou odehráli doma. Tam jsme hráli my, a branky dával soupeř, dnes to bylo naopak. Vrátili jsme jim to, myslím, i s úroky. Rozhodla větší efektivita při proměňování šancí a větší koncentrace na utkání ze strany našich hráčů. Ve třetí třetině jsme se pomalu nedostali za půlku. Hráčům jsem to vytýkal, říkal jsem, že ve třech ve čtyřech se hrát nedá, ale naštěstí jsme to ubránili, i když jsme byli pod tlakem. I takové zápasy jsou, ale nesmí se to opakovat."

František Zeman (Jihlava): „Rozhodla druhá třetina, kterou jsme trestuhodně prohráli. Chyběl nám klid v koncovce, naši hráči se s tím nedokázali vyrovnat. Musí puk do brány prostě dorvat. A když vezmete gól po gólu, které jsme dostali, tak to byli individuální chyby našich hráčů. Bohužel i těch, kteří by měli ten tým táhnout. Ve třetí části už to byla z naší strany křeč. Hráči si musejí sáhnout do svědomí, co pro to každý udělal. Já jsem přesvědčen, že pro to neudělali sto procent, takhle se o play-off v žádném případě nehraje. Ti hráči si musejí uvědomit o co tady jde. Máme ještě dva zápasy, v těch bychom měli stoprocentně bodovat, abychom mohli myslet na play-off.“