3:1
(1:1, 2:0, 0:0)

Dorost si zajistil účast v play-off

22.02.2008 / Jakub Mezlík

Vítězstvím 3:1 nad Horáckou Slavií Třebíč v pátek večer potvrdili jihlavští dorostenci účast ve vyřazovacích bojích a zajistili si pozici mezi šestnácti nejúspěšnějšími týmy v republice. Už od začátku derby mladíci Dukly svého soka zatlačili do defenzivy, přesto se vedení ujali hosté. Na jejich gól z 19. minuty ovšem Jihlava brzy odpověděla zásluhou Jakuba Brychty. Ve druhé části pak po trefách Davida Musila a Štěpána Zídka získala dvougólový náskok, který již udržela do konce utkání.
22.02.2008 17:00, Extraliga dorostu - 45. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný - Musil, Cirhan, Tichý, Šidlík, Pekárek, Kvasnička, Hejl - Malec, Zeman, Vysloužil M. - Pěška, Polcar, Kasalý - Brychta, Zídek, Honza - Kuřítko
3

SK Horácká Slavia Třebíč

Ilašenko - Kotrba, Bartejs, Koukal, Hlaveš, Belatka, Latner, Dobrovolný - Vysloužil R., Němec, Vondráček - Kubát, Zdražil, Beránek - Pavlík, Sochor, Tůma - Deveri
1
Branky a nahrávky: 20. Brychta (Zídek), 30. Musil (Malec), 32. Zídek (Brychta, Musil) - 19. Vysloužil R. (Vondráček). Rozhodčí: Pešina, Vampola - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 10:8, navíc Tichý (JIH) 10 min. OT - Ilašenko 10 min. OT., Kotrba (oba TRE) 5 + do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 24:20. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Průběh utkání

Jihlavští mladíci začali utkání zostra. Už v samotném úvodu si vypracovali tlak, který vyústil faulem třebíčského Kotrby. Ovšem ani z přesilovky, ani z následné šance Honzy domácí branku nevytěžili. V 9. minutě nechal Martin Vysloužil vyniknout gólmana Horácké Slavie Ilašenka, který působil spolehlivě i v dalších minutách. Několik nebezpečných pokusů kryl zejména při pětiminutovém vyloučení Pavla Kotrby, který se navíc musel za faul kolenem odporoučet do kabin.

Dlouhou početní převahu přerušil faul Martina Kuřítka, a při hře čtyři na čtyři se překvapivě do vedení dostali hosté. V závěru 19. minuty se z brejku povedlo dorazit odraženou střelu Vondráčka za záda Šťastného Radku Vysloužilovi – 0:1. Dlouho se však Třebíčští neradovali. Za sedmatřicet sekund se povedlo již při přesilovce vyrovnat Jakubu Brychtovi, který v dobré pozici mezi kruhy zužitkoval přihrávku Zídka zpoza branky - 1:1.

O osudu utkání rozhodla druhá dvacetiminutovka. V ní se sice nejprve několikrát dobrými šancemi prezentovali hosté, ale když neuspěli postupně Deveri, Sochor ani Zdražil, přišel trest z holí jihlavských hokejistů. Nejprve se v závěru 30. minuty prosadil zblízka střelou mezi nohy Ilašenka obránce David Musil – 2:1. Za minutu a dvanáct sekund prokázal důraz před brankou také Štěpán Zídek, který se rovněž prosadil z dorážky – 3:1. Dvě minuty před koncem druhé části měl ještě na své hokejce snížení třebíčský kapitán Ondřej Němec, ale jeho bekhendový pokus Šťastný zneškodnil lapačkou.

Ve třetí třetině sice dvojice hlavních rozhodčích nabídla oběma celkům několik možností ke vstřelení branky při přesilových hrách, ani jeden tým však do černého zamířit nedokázal. A tak Jihlavští dospěli k výhře 3:1, čímž si zajistili účast ve vyřazovacích bojích, které odstartují v úterý.

Ohlasy trenérů

Roman Vondráček (Třebíč): „V první třetině jsme sice šli do vedení, pak jsme ale brzy inkasovali kvůli naší chybě, kdy jsme si nedokázali obsadit hráče soupeře před brankou. Druhá třetina byla velice vyrovnaná, bohužel soupeř své šance proměnil. Ve třetí části se už hodně zbytečně vylučovalo, hráli jsme téměř pořád ve čtyřech. Jednoznačně rozhodlo to, že jsme neproměňovali vyložené šance, protože si myslím, že jsme byli vyrovnaným soupeřem."

František Zeman (Jihlava): „Dneska se mi utkání hodnotí velice dobře. Říkali jsme si už před zápasem s klukama, aby se nestresovali z té situace, ve které se ocitli před zápasem, aby nemysleli na to, jestli toto utkání rozhodne nebo ne. Už od prvního tréninku v tomto týdnu v pondělí jsme se ale soustředili na tento zápas, a jsem rád, že to dobře dopadlo. Moje první věta v kabině byla moje gratulace klukům k postupu do play-off nehledě na ostatní výsledky. Uhráli jsme si to sami, a věřím, že i v play-off dokážeme tým, který na nás vyjde, potrápit.“