0:3
(0:1, 0:2, 0:0)

Novotný vychytal jihlavské juniory

05.10.2007 / Martin Doucha

Na jihlavském ledě se poprvé od svého odchodu na hostování do Sparty Praha ukázala naděje českého brankoviště Filip Novotný. Tento návrat mu spoluhráči zpříjemnili velice kvalitní organizací své hry dozadu a když už se v ní přece jen nějaká skulinka objevila, zasáhl právě jihlavský odchovanec. Ani ve hře směrem k jihlavské brance nebyli Sparťané nijak bezradní a recept na jihlavského Vratislava Vajnera se jim povedlo nalézt hned třikrát, čímž dali utkání výslednou podobu 0:3.
05.10.2007 18:00, Extraliga juniorů - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Vajner - Kašpar, Posmyk, Zelený, Rosendorf, Pekárek, Vejvoda, Chaloupka, Vacek - Šaršok, Pánek, Man, Kuřítko, Novák, Pometlo, Komůrka, Láznička, Dvořák, Dolina, Pankratz, Dzurik
0

HC Sparta Praha

Novotný - Vošmik, Kořínek, Topič, Hanzl, Vrána, Čerňák, Sem, Čížek - Rybecký, Pacovský, Osladil, Kafka, Slaba, Morkes, Borovský, Hájek, Sladký, Forman, Mrňa, Škaloud
3
Branky a nahrávky: 7. Morkes (Forman), 36. Rybecký (Hájek, Mrňa), 37. Kořínek (Škaloud). Rozhodčí: Stach - Hejduk, Jonáš. Vyloučení: 9:7, navíc Dzurik (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 150. Střely na branku: 23:45. Průběh utkání: 0:3.

Průběh utkání

p>Utkání začalo nabírat na obrátkách ve 4. minutě, kdy se museli domácí ve třech bránit čtyřem hráčům soupeře. To se jim sice povedlo, ale početní výhoda dostala Sparťany na koně, kterého si z nich nejlépe osedlal Petr Morkes a po průniku do jihlavského pásma otevřel střelou nad pravý Vajnerův beton účet utkání, 0:1. I nadále zůstávali dopředu aktivnějším celkem Pražané, v závěru třetiny však svitla domácím naděje na lepší útočné časy v podobě dvojnásobné početní převahy. Přestože celou minutu a půl strávila Dukla nastěhovaná před brankou Novotného, větší šanci si vytvořit nedokázala a do šaten se tedy odcházelo s jednogólovým náskokem hostů.

Hned zkraje následující dvacetiminutovky se musel vyznamenat gólman Vajner, když se z klubka hráčů na úrovni kruhů zčistajasna vynořil Borovský a osamocený najížděl směrem k brance domácích, provedl pěknou kličku do forhendu, na ní však gólman v červenožlutém dresu stačil reagovat gymnastickým zákrokem. Do dalšího souboje se strážcem jihlavské svatyně se v 34. minutě dostal po přihrávce střelce úvodní branky Morkese jeho asistent Forman, jenže tentokrát stála v jeho cestě za zápisem do střelecké listiny levá tyč. Zvýšení se hosté tedy dočkali až v čase 35:17 poté, co rozvířili kolotoč kolem brankoviště soupeře, na jehož úspěšném konci stál Lukáš Rybecký, 0:2. Zanedlouho se na domácí snesla další pohroma, když si při signalizovaném vyloučení počkal Škaloud na najíždějícího Jakuba Kořínka a precizní přihrávkou jej vybídl k zakončení do odkryté klece, 0:3. Další ranou do výhledu Jihlavy na slušný výsledek se stalo vyloučení tří jihlavských hráčů ve velice krátkém sledu v závěru prostřední části hry a z toho vyúsťující dlouhá přesilová hra Sparty v pěti proti třem. Do zaznění klaksonu se ale hostům nepovedlo ani vystřelit na branku.

Do poslední třetiny tak nezbylo domácím vstoupit jinak než v těžké defenzívě, dlouhé oslabení, jež skončilo až po třech minutách, ale dokázali přestát bez ztráty kytičky. Vzápětí se šance dvojnásobné početní výhody naskytla i Jihlavanům, kromě střely Pánka z úhlu si ale výraznější šanci nevytvořili. Největší šance domácích vymazat nulu ze světelné tabule přišla v 56. minutě, kdy se dlouhý pas ze zadních řad dostal na hůl našlápnutého Pometla, jenž předal kotouč Dolinovi, který ale těsně minul pravou tyčku sparťanské branky. A jelikož si Dukla další podobnou příležitost již nevypracovala a hosté byli s výsledkem 0:3 spokojeni, dohrálo se utkání bez větších emocí a Sparta tak obrala Jihlavu o tři body.

Ohlasy trenérů

David Volek: „Myslím, že jsme podali kolektivní výkon, což nám až doposud nefungovalo. Byl jsem překvapený, že Jihlava nekladla takový odpor jaký jsme na jejich domácím ledě očekávali a víceméně jen čekala, kolik těch branek od nás dostanou. Moji hráči z toho byli chvilku překvapený a myslím si, že průběhu utkání by odpovídal spíš výsledek 5:0. Měli jsme hodně přesilovek, ty nám předtím fungovaly, dneska tolik ne, ale zase fungovalo něco jinýho. Naší hře ještě pořád chybí nějaký stabilnější výkon, ale za dnešek jsem rád, potřebovali jsme zvítězit. Na začátku soutěže je každá výhra důležitá, je dobré vytvořit si takový pohodlnější polštářek a pak mít klidnější tu druhou polovinu."

Karel Dvořák: „Dneska nás Sparta přehrála ve všech činnostech, byli důraznější, víc bruslili. Připadalo mi to, že jsme se dneska snad báli těch hráčů, co měli na prsou eSko. Scházela mi tam dneska bojovnost a nasazení, někteří hráči mě vyloženě zklamali... ale to si nechám do kabiny."