6:2
(3:0, 2:1, 1:1)

Junioři na Lapači neuspěli

16.10.2007 / Radek Bařina

Jihlavští junioři nestačili na Vsetín. Na ledě Valachů podlehli svěřenci trenéra Karla Dvořáka vysoko 2:6. O osudu utkání rozhodla hned první třetina, kterou domácí vyhráli 3:0. O branky Dukly se podělili Jiří Man a Patrik Pánek.
16.10.2007 17:00, Extraliga juniorů - 26. kolo

VHK ROBE Vsetín

Kůdela - Holomek, Fabián, Kapr, Farda, Haschka, Lukeš - Podešva, Kadlčík, Varga, Plachtovič, Hrňa, Švaňhal, Ševčík, Rachůnek, Červenka, Sýs, Surovčík
6

HC Dukla Jihlava

Navrátil (27. Vajner) - Posmyk, Vejvoda, Pekárek, Malina, Zelený, Chaloupka, Hájek, Vacek - Pánek, Pankratz, Man, Dzurik, Komůrka, Dolina, Kuřítko, Láznička, Novák, Dvořák, Pometlo, Šaršok
2
Branky a nahrávky: 3. Varga (Farda, Plachtovič), 18. Plachtovič (Lukeš), 20. Kadlčík (Kapr, Ševčík), 22. Hrňa (Podešva), 27. Holomek, 54. Rachůnek (Hrňa, Podešva) - 40. Pánek (Man, Pankratz), 55. Man (Pánek). Rozhodčí: Husička - Škrobák, Smilek. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 420. Střely na branku: 44:19. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1, 6:2.

Průběh utkání

Zápas juniorů HC Vsetín proti jejich vrstevníkům z Dukly Jihlava začal s patnáctiminutovým zpožděním, neboť rozhodčí se někde, nejspíše cestou do Vsetína, zapomněli. Nakonec utkání začalo s jediným sudím na ledě a teprve v průběhu první třetiny se k hlavnímu arbitrovi postupně přidali i čároví. Oba týmy se očividně zpožděného zápasu nemohly dočkat, do úvodních vteřin tudíž vtrhly jako velká voda. Hned po pár sekundách se do bezprostřední blízkosti jihlavské branky prodral první útok domácích, puk za brankovou čáru však nedostal. O minutu později se zase řítil z křídla na Kůdelu hostující Láznička, i domácí gólman však ukázal, že je na zápas dobře připraven. Úvodní ofenzivní uragán pak vyvrcholil v čase 2:11 gólem v jihlavské síti. Třetí útok domácích si vynutil faul hostujícího týmu, avšak než mohl rozhodčí přerušit hru, zjevil se u pravé Navrátilovy tyčky Varga a po Fardově přihrávce neměl problém umístit zblízka puk do poloodkryté branky hostů - 1:0. Valachy tento gól ještě více navnadil a ihned po vhazování opět dotírali zásluhou své elitní formace na branku hostů, tentokrát však bezvýsledně.

Minuta 6. přinesla první domácí přesilovku, přes velký tlak se ale domácí neprosadili, přestože šance Hrni a dělovka Ševčíka po gólu doslova volaly. Naopak Jihlavští po nadějném začátku zcela vypadli z role a jejich hra se omezila pouze na bránění a vyhazování kotouče z obraného pásma. Valaši však z tlaku vytěžili pouze další přesilovky v 8. a 12. minutě, ty však gól, ani výraznější šanci nepřinesly. Poté si v početní výhodě zahráli i hosté, jedinou šanci si v ní ale vypracoval domácí Švaňhal, který se z levé strany protáhl kolem obránce až před gólmana hostí, v obtížné pozici však minul Navrátilovu svatyni. 18. minuta přinesla čtvrtou přesilovku domácích a tu již valašští hokejisté využili. Man si na lavici hanby poseděl pouhých 13 sekund, když šikovnou střelou z kruhů překonal hostujícího brankáře Plachtovič. Jihlavští se ale nepoučili a tak v čase 19:04 putovali za katr hned dva hráči z Vysočiny. Tentokrát to domácím trvalo přesně 48 sekund, než po pokusech Ševčíka a Kapra dorazil touš do brány Kadlčík - 3:0 a gólem 8 sekund před koncem tak zároveň ukončil zdařilou třetinu domácích.

Druhá třetina začala tak jak první skončila, přesilovou hrou a tlakem domácích. Ten vyvrcholil v čase 21:08, kdy se po obrovském závaru před hostující brankou trefil z blízka opět Erik Hrňa - 4:0. Poté vystrčila růžky i Dukla, akci třech na jednoho však zhatila nepřesná kombinace a střelecký pokus Dzurika o chvíli později nudící se Kůdela bez problémů kryl. Opět to tak byli v pohodě hrající domácí, kteří pohnuli s ukazatelem skóre. Tentokráte to byl výborně hrající obránce Holomek, který se drze prosmýkl mezi jihlavskými beky a ač faulován, překonal střelou nad vyrážečku jihlavského Navrátila popáté - 5:0. Frustrovaný jihlavský gólman se poté odporoučel na střídačku a domácí zatím dál pokračovali v tlaku na bránu klubu z Vysočiny, zatímco demotivovaní jihlavští hráči byli v těchto minutách zralí na ručník.

Další gól však už Vsetínští nepřidali, přesto že zejména sólu obránce Haschky chybělo k dokonalosti pouze lepší zakončení, a tak s přibývajícími minutami, pod dojmem de facto rozhodnutého utkání, sláblo pozvolna nasazení domácího hráčů. Zejména cesta z útočného pásma zpět do obraného se nesetkávala u Valachů s výraznějším pochopením, čehož dokázali postupně více a více využívat hráči Dukly. První záblesk hostujícího se probuzení přišel ve 33. minutě, kdy po šikovné přihrávce Maliny pálil z blízka jen do Kůdely Dzurik. O chvíli později řešil závar před valašskou brankou nepřesnou střelou z otočky Šaršok, a v následné přesilové hře hostů to byl pro změnu Komůrka, který nepřesnou střelou z vyložené pozice jen potvrdil slova jihlavského trenéra o žalostné koncovce jeho svěřenců. V téže jihlavské přesilovce ujeli na druhé straně Podešva s Hrňou, druhý jmenovaný však těsně minul horní růžek jihlavské branky. V závěrečných minutách třetiny to byli opět především hráči z Vysočiny, kteří se starali o vzruch na ledové ploše a půl minuty před jejím koncem se konečně dočkali. Kombinaci Pankrátze s Manem zakončil nechytatelnou střelou z blízka Patrik Pánek, jednoznačně nejlépe hrající junior v hostujícím mužstvu - 5:1.

Pro třetí třetinu naočkovali domácí trenéři svým ovečkám mnohem zodpovědnější přístup, než jaký předváděli Valaši v závěru druhé třetiny. Přesto si hned v první minutě třetiny vyměnily oba celky útočné pozdravy. Nejprve Erik Hrňa sám před hostujícím gólmanem Vajnerem nedosáhl na druhý gól, vzápětí sám před Kůdelou neuspěl Pánek. Ve 42. minutě si domácí zahráli další ze svých přesilových her, jenže i když ždímali hostující hráče celé dvě minuty v jejich obraném pásmu, šestý gól nepřidali. Fabián totiž v dobré pozici minul branku a stejně si vedl i Kadlčík se svou pohotovou tečí. Poté přišla série tří na sebe navazujících přesilovek hostů, nebýt trestů svítících na časomíře by si však této skutečnosti nejspíš všiml jen málokdo. O jediné vzrušení před Kůdelou se postaral kdo jiný než Pánek, podruhé však již na domácí oporu nevyzrál. Na obou týmech bylo stále více patrné, že utkání už dohrávají jenom z povinnosti a akcí, jenž by potěšily oko divákovo, bylo poskrovnu. Výjimkou potvrzující pravidlo byly pouze Pánkovy akce na straně jedné a pohledné kombinace prvního útoku domácích, kterému očividně vyhovovala nepříliš důrazná hra defenzivy jihlavské Dukly, na straně druhé. Právě centr prvního domácího útoku Podešva pálil v 50. minutě z kruhů nebezpečně na Vajnera, ten byl však pozorný. Souboj těchto dvou hráčů se, se stejným výsledkem, opakoval i o tři minuty později, při další nepodařené přesilovce hostů.

54. minuta přinesla poslední gólovou radost domácích, když Podešva uvolnil Hrňu, ten proklouzl středním pásmem a jeho přihrávku v pádu dokázal těsně před brankářem usměrnit najíždějící Rachůnek - 6:1. Minutu poté, konkrétně v čase 54:42 se podruhé a naposledy radovala i Jihlava. Před branku Vsetína se prodral nezdolný Pánek a po jeho střele dotlačil puk za ležícího Kůdelu Man - 6:2. Hru v závěrečné pětiminutovce už oživila jen poslední přesilovka valašského celku, Haschka však v dobré pozici nedokázal přehodit ležícího brankáře Dukly, který si následně poradil i s pokusem Rachůnka po hezké kombinaci domácích. Zeleno-žlutí si tak po velmi dobrém výkonu připsali, proti odevzdaně působící Dukle Jihlava, další tři body do tabulky a před výjezdem do Prahy se proto mohou pyšnit úspěšnou sérií pěti vítězství a druhým místem v tabulce ELJ. Naopak Jihlavští dál setrvávají u dna extraligové tabulky a trenéry Dukly zřejmě čeká velmi tvrdá práce, aby se jim povedlo dostat tým z nebezpečných vod.

×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava