4:3sn
(1:1, 1:1, 1:1 - 0:0 - 1:0)

Dukla má reálnou šanci vyřadit Spartu!

27.02.2008 / Douďák

Vstup do utkání nevyšel domácím zrovna podle jejich představ, jelikož inkasovali hned ve 28. vteřině gól z hole tříbrankového střelce utkání Davida Tůmy. Mladá Dukla ale kolektivním výkonem stále dýchala ambiciózním Sparťanům na dresy, dokonce se dostali ve 2. třetině i do vedení. Hostům se ale přece jen povedlo vrátit vedení na své hokejky, i to ale domácí v početní převaze gólem Martina Kuřítka smazali. Po šedesáti minutách tak svítil na ukazateli skóre stav 3:3 a musely se otevírat brány prodloužení. V tom gól nepadl a o vítězství domácích se postaral v nájezdech rozhodující brankou Martin Vysloužil.
27.02.2008 17:00, Extraliga dorostu - 47. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný - Musil, Cirhan, Šidlík, Tichý, Pekárek, Kvasnička - Malec, Zeman, Kuřítko - Vysloužil, Polcar, Kasalý - Brychta, Zídek, Pěška
4

HC Sparta Praha

Kocián - Grin, Koževnikov, Drvota, Žovinec, Veselý, Švidra - Tůma, Chára, Hybner - Hanták, Kniazev, Hrabák - Rubeš, Eis, Merta - Sovík, Krpata, Kejdana
3
Branky a nahrávky: 9. Zeman, 27. Kasalý (Zeman, Musil), 54. Kuřítko (Malec, Zeman), rozhodující nájezd Vysloužil - 1. Tůma (Chára), 38. Tůma (Chára), 47. Tůma (Hybner, Chára). Rozhodčí: Kubičík - Chocholouš, Pospíšil. Vyloučení: 9:11, navíc Merta (SPA) 10 min. OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 320. Střely na branku: 37:37. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Do utkání vstoupili daleko lépe hosté a hned ve 28. vteřině se ujali vedení, Jiří Chára vyjel zpoza branky a vyprášil betony domácího gólmana, počemž se kotouč chybou domácího obránce dostal na hůl Davida Tůmy a ten švihem poslal kotouč za záda Šťastného, 0:1. Dukla ale nesložila hokejky a začala mít i mírně navrch. Zvláště útočný tandem domácích Zeman – Kuřítko dělal hostující obraně nemalé starosti a právě Adamu Zemanovi se povedlo na sklonku přesilové hry okrást o kotouč nedůrazného beka Sparty a zamířit přesně do mezery v postoji Kociána, 1:1. Útočný hokej plný osobních soubojů pokračoval, na jihlavské straně se dostal do slibné pozice Kuřítko, na straně druhé mířil do břevna Hrabák, do cesty jeho následné dorážce se položil mrštný Šťastný. V závěru prvního dějství měli ještě domácí výhodu přesilové hry ve čtyřech proti třem, ale žádnou větší šanci si vytvořit nedokázali.

Do následující části hry si hosté sice přinesly výhodu početní převahy, ale po jejím vypršení přeskočila aktivita na hole domácích. Ti ze své nebojácné hry vytěžili tyč v podání dorážejícího Polcara a také pomerně dlouhou přesilovku pět proti třem. Když už hosté hráli ve čtyřech, rozhodl se kotouč nahodit Zeman, do dráhy kotouče jemně vložil hůl Filip Kasalý a domácí se dostali do vedení 2:1. Dvojnásobná početní výhoda na druhá straně nabudila Sparťany k obrovskému tlaku, kterému hrdině čelila trojice domácích hráčů v čele s gólmanem Šťastným, který se posléze postaral i dva brejky soupeře. Vyrovnat se ambiciózním hostům povedlo až na začátku 38. minuty, kdy si v další z řady přesilových her vyšlápl mezi kruhy David Tůma a bekendem do protipohybu nedal unavenému Šťastnému šanci, 2:2. Rozhodnout tak měla až následná dějství.

Vedení se nejprve dostalo na střídačku hostů. Hlavní sudí po sérii sporných zákroků asi jako jediný viděl hákování domácího hráče a v početní převaze se střelou z první prosadil kdo jiný než David Tůma a dokončil svůj hat-trick, 2:3. Ani nyní ale domácí neházeli hole do žita a snažili se ze všech sil o vyrovnání. K němu jim svou troškou dopomohl i hlavní sudí utkání, který se chtěl mírně revanžovat za předchozí vyloučení a poslal hosty do třech. Dvojnásobnou početní převahu Dukla využila, Malec využil prostoru na ledě, našel u druhé tyče volného Martina Kuřítka a ten zakončoval do odkryté klece, 3:3. Nerozhodný stav zůstal na jihlavském ledě po střele z otočky v podání Zemana, která několik vteřin před třetí sirénou jen těsně minula pravou tyč sparťanské klece a zápas se tedy přehoupl do infarktového prodloužení!

Po celý nastavený čas měli domácí optickou převahu, rozhodnout nicméně mohl jako první po protiútoku střelec zápasu Tůma, jeho kličkované ale na poslední chvíli vložil svůj beton do cesty Šťastný. Vzápětí se dostali na druhé straně do přečíslení Jihlavané a když ani zakončení Malce neskončilo za brankovou čarou, musely přijít ke slovu samostatné nájezdy. V nájezdech padly celkově 3 branky, o tu rozhodující se postaral v 8. sérii Martin Vysloužil.

Ohlasy trenérů

František Zeman (Jihlava): „Myslím, že do utkání jsme nastoupili velice dobře a 1. třetinu jsme byli aktivnější a lepší na puku, bohužel se to neodrazilo na skóre utkání. Druhá třetina byla hodně ovlivněna vyloučením hráčů a řadou zbytečných faulů, které jsme pak klukům o přestávce vytkli. Nabádali jsme je, aby byli aktivní a ve 3. třetině to utkání pak bylo nahoru dolu a dostalo se až do prodloužení a ve finále až na samostatný nájezdy. To už bylo jak se říká hop nebo trop. Myslím, že jsme v celém utkání byli o kousek lepším týmem než Sparta a to vítězství jsme si víc zasloužili. My jsme dnes udělali první krok a jsme o něj před Spartou. Sparta teď musí udělat dva kroky a my se jí to samozřejmě budeme snažit co nejvíce znepříjemnit.“