5:0
(1:0, 2:0, 2:0)

Dorostenci v pátek neuspěli, čeká je rozhodující třetí zápas

29.02.2008 / Jakub Mezlík, David Pavlíček

Jihlavští dorostenci nedokázali navázat na senzační vítězství na domácím ledě. Mladíci Sparty v pátečním duelu diktovali tempo hry a bez větších problémů vybojovali vítězství 5:0. Svěřenci trenéra Františka Zemana ovšem nemusejí věšet hlavy, sérii hranou na dva vítězné zápasy ještě mohou dotáhnout do úspěšného konce. K postupu potřebují zvítězit v rozhodujícím utkání, které odehrají v Praze již v sobotu.
Foto: Deník / Libor Plíhal.
29.02.2008 13:00, Extraliga dorostu - 48. kolo

HC Sparta Praha

Kocián – Grin, Koranda, Veselý, Drvota, Švidra, Koževnikov, Dvořák – Sovík, Hanták, Kniazev, Žovinec, Krpata, Tůma, Chára, Hrabák, Rubeš, Eis, Kejdana, Merta, Hybner
5

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Šidlík, Musil, Cirhan, Pekárek, Tichý, Kvasnička – Brychta, Kuřítko, Pěška, Malec, Zídek, Vysloužil, Zeman, Polcar, Kasalý, Honza, Přidal
0
Branky a nahrávky: 7. Rubeš (Sovík), 25. Rubeš, 30. Kniazev (Hanták), 43. Merta (Eis), 56. Krpata (Žovinec). Rozhodčí: Souček - Matějček, Dančišin. Vyloučení: 4:6, navíc Vysloužil (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 250. Střely na branku: 32:21. Průběh utkání: 5:0.

Průběh utkání

Úvod střetnutí vyšel lépe domácím. Svou agresivitou při napadání a rychlostí Jihlavany naprosto přehrávali a na ledě jasně dominovali. Hned v prvních minutách dostali možnost přesilové hry, z níž však vytěžili jen neúspěšný brejk Cháry, nebo pokusy Hybnera a Kniazeva. Do samostatného úniku se dostal také Rubeš, nicméně střelný prach si ušetřil na později. V sedmé minutě ho totiž mezi kruhy pasem našel Sovík a Rubeš si nadvakrát se Šťastným poradil – 1:0. Zahrozili však i hosté, kteří se z tlaku Sparty dostávali jen zřídka. Těsně vedle Kociánovy branky pálil Kuřítko, a s projektilem Tichého si domácí brankář hravě poradil. Gólem mohla první dějství zakončit Chárova formace. Ta dostala jihlavskou pětku pod řádný tlak – při Tůmově ráně zasáhl skvěle Šťastný, nápřahem chvíli nato pálil Hybner nad.

Do druhé části zápasu vstoupili domácí přesilovkou za vyloučení Musila. Opět Jihlavany pořádně trápili. Z rychlého útoku 2 na 1 pálil vedle Tůma, stejně jako chvíli nato Hanták. O poznání úspěšnější byl Tomáš Rubeš, který si vybruslil z rohu před branku a po bekhendové blafáku uklidil puk za brankovou čáru – 2:0. Prosadila se i Hantákova lajna. V jednom z mnoha přečíslení předvedla krásnou kombinaci, na jejímž konci stál Valerij Kniazev. Celou akci chtěl ještě vyšperkovat pasem na najíždějícího Žovince, ale vracející se jihlavský obránce si puk sám srazil do sítě – 3:0. Možnost alespoň zmírnit hrozivě narůstající skóre měli hosté při početní převaze po vyloučení Veselého. Tečovanou Musilovu střelu vyrazil Kocián, stejně jako pokus Pekárka, jehož směr chytře změnil Malec.

Hned zkraje třetí části domácí definitivně rozhodli. Před Šťastného se protáhl Eis a po jeho akci dorazil puk poskakující na hranici brankoviště David Merta - 4:0. Sparťané byli však stále při chuti. Jihlavští jim dokonce nabídli možnost dvojnásobné početní převahy a opět bylo na co se dívat. Obrovský tlak si vytvořila znovu Chárova lajna. Ve velké Tůmově šanci zastoupil Šťastného obránce Tichý, dorážku pak poslal Hybner vysoko nad. Poslední úder přišel čtyři minuty před koncem. Žovinec vystihl špatnou rozehrávku hostí, poslal puk před branku, kde ho skokem dorazil do branky Ondřej Krpata - 5:0.

Sparťané dnes svého soupeře jasně ve všech směrech přehráli a potvrdili roli favorita, která se otřásla v základech po prohře v Jihlavě. O tom, kdo se nakonec bude radovat ze čtvrtfinálové účasti se rozhodne v sobotu od 12:30 v Aréně HC Sparta Praha.

Ohlasy trenérů

František Zeman (Jihlava): „Dnes jsme zaostávali v pohybu a v agresivitě, v čemž jsme doma byli daleko lepší. My jsme se snažili hráče nabádat, připravovali jsme je na to, že soupeř bude agresivní. Bohužel jsme neplnili to, co jsme si řekli, a proto nás Sparta předčila.“