3:1
(1:1, 1:0, 1:0)

28.10.2009 / Zdeněk Plánka

28.10.2009, Noen Extraliga juniorů - 20. kolo

HC Kometa Brno

Matoušek - Štindl, Sova, Zítka, Vozdecký, Lysoň, Kempný, Svoboda, Jáchym - Štěpánek, Šidák, Hnilička, Stehlík, Daniška, Bartošek, Komínek, Zemánek, Juráň, Brzobohatý, Popolanský, Švaňhal
3

HC Dukla Jihlava

Navrátil - Šidlík, Posmyk, Šustr, Jaroš, Rašner, Rosendorf, Randa - Vondráček, Němec, Dvořák, Malec, Vysloužil, Kasalý, Zeman, Polcar, Pometlo, Kotlík
1
Branky a nahrávky: 16. Popolanský, 34. Popolanský (Sova), 48. Štěpánek (Stehlík) - 2. Polcar (Malec). Rozhodčí: Jeřábek – Brabec, Chocholouš. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 31:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

Jak už bývá v domácích utkáních Komety zvykem, Brno rychle inkasovalo. Jihlava udeřila už ve druhé minutě. A byla to pořádná zvonkohra. Michaelu Polcarovi pomohlo k brance několik odrazů tyčí, až potom puk zapadl do sítě – 1:0. A jako vždy se Brno jalo ihned stíhat gólové manko. Ještě předtím měl však poměrně velkou šanci na zvýšení vedení Kotlík, tváří v tvář brankáři byl ovšem tentokrát neúspěšný. Brno si vypracovalo první vážnější příležitost v deváté minutě, ale Daniška nedokázal volně ležící puk v brankovišti dorazit. Brno mělo opticky trochu více ze hry, ale na šance vedla Jihlava. Dukla dělala domácím problémy především smrtícími brejky. Do jednoho takového se dostal Adam Pometlo, ale dostal se příliš blízko k Matouškovi a tudíž nedokázal přesně zakončit.

Vyrovnání domácích ale přece jenom přišlo. A byl to pro hosty nešťastný gól, nahození Tomáše Popolanského si do sítě srazil bruslí sám jihlavský brankář – 1:1. Do konce první třetiny si zahrálo Brno ještě přesilovku, v pořadí už čtvrtou v prvních dvaceti minutách, ale na brankovém stavu už se nic nezměnilo. Skórem nepohnul ani Hubata, který těsně před sirénou zahrozil svoji bekhendovou střelou, která však skončila těsně nad bránou.

Druhá část byla soubojem o každý metr kluziště. Na tutové šance měla opět navrch Dukla, ovšem na branky byla úspěšnější Kometa. Ale pojďme pěkně popořádku. Brno často Jihlavu zamklo ve třetině, ale střelecký vycházelo naprázdno. Pokud se vrhla do útoku Jihlava, bylo to pro domácí obranu hodně ošemetné. V devětadvacáté minutě dostal přihrávku zpoza brány Adam Zeman, ihned střílel, jeho pokus Matoušek vyrazil levým betonem a poradil si i s následnou dorážkou.

O pár chvil později střílel z levého kruhu Tomáš Vondráček, proti jeho střele vytáhl Matoušek skvělý zákrok lapačkou. Brnu se střelecky nedařilo a tak vzal odpovědnost na sebe Tomáš Popolanský, našlápl ve středním pásmu, objel dva obránce a forhendovou kličkou překonal bezmocného Navrátila – 2:1. V závěru pak mělo dobrou příležitost trio Komínek, Stehlík a Štěpánek. Prvně jmenovaný nahrával na Stehlíka, ten puk lehce tečoval, až se nakonec kotouč dostal k Štěpánkovi, který stál u levé tyče. Ve velké příležitosti Brna zasáhl Navrátil pravým betonem.

Třetí dějství se neslo ve znamení souboje Jihlava versus Matoušek. Ten musel sahat velmi často někdy až k neuvěřitelným zákrokům. Ve třiačtyřicáté minutě zneškodnil střelu z bezprostřední blízkosti, kterou na něj vyslal po přihrávce zpoza brány Němec. A střely na jeho branku neustávaly, brněnský strážce brankoviště si připsal v poslední dvacetiminutovce patnáct úspěšných zákroků a nebyly to jednoduché zásahy. Branky však stejně jako v dosavadním průběhu utkání dávala Kometa. Petr Štěpánek využil rychlý brněnský protiútok a z levého kruhu prostřelil Navrátila k tyči - 3:1.

Vzápětí byl ve stoprocentní šanci Popolanský, po přesné nahrávce od Brzobohatého stačilo jen kotouč zvednout a bylo vymalováno, takhle se zaskvěl Navrátil a jeho levý beton. Silnou tříminutovku zakončil obránce Komety Michal Kempný, ten si udělal z jihlavských hráčů slalomové tyčky a jeho následná střela minula pravou tyč. Pak se střeleckých otěží ujala opět Dukla a znovu to byl stejný scénář, sprška střel, která vždy skončila úspěšnými zákroky Matouška. Nejlepší zákrok si brněnský brankář nechal na šestapadesátou minutu. Zeman měl už v podstatě odkrytou bránu, ale Matoušek se natáhl a snad dokonce lapačkou puk štrejchl a puk vyrazil! Dukle v závěru nepomohla ani hra v šesti. Tři body za vydřené vítězství tedy nakonec brala Kometa.

Ohlasy trenérů

Aleš Polcar (HC Dukla Jihlava): Těžko se mi utkání hodnotí, protože jsme byli ze šedesáti procent lepším mančaftem, štěstí se k nám obrátilo zády. Obrovským problémem je pro nás zakončení, protože si vytvoříme spoustu šancí, ale zakončení je ležérní. Na tom musíme zapracovat. Jinak klukům nemůžu nic vytknout, po hokejové stránce plnili, to co měli. Domácí gólman odvedl super práci. Brankář je základ. Náš gólman chytal také super. My jsme dostali nešťastný gól za stavu 0:1, kdy jsme měli dvě tři šance a mohli jsme odskočit. Nešťastná branka na 1:1 nás trochu položila, ale kluci i potom šlapali.

Vlastimil Kočí (HC Kometa Brno): Bylo to hodně bojovné utkání. Jihlava hraje nepříjemný hokej na hranici faulu. Dala dost rychlý gól po naší chybě, ale zabojovali jsme a utkání jsme otočili. Za stavu 3:1 už jsme se utkání snažili kontrolovat. Myslím, že kluci bojovali. Zkrátka bylo to takové těžké upracované utkání. Pořád bojujeme, máme stále šanci jít do play-off. Máme trochu smůlu na brzké inkasované branky, je to možná dáno tím, že v domácím prostředí jsme více naladění do útoku, chceme dávat góly a snažíme se napadat ve dvou hráčích.