3:5
(1:1, 1:3, 1:1)

Mladší dorost veze z Brna tři body

30.10.2009 / Zdeněk Plánka, Tomáš Čekal

Mladší dorostenci Dukly uspěli na ledě brněnské Komety. Proti silnému soupeři sice rychle prohrávali, vyrovnávací branka Ondřje Kovářů v oslabení v závěru první třetiny je však nakopla. Prostřední část jihlavští mladíci vyhráli 3:1, dvě trefy Jakuba Pavlase a jeden zásah Filipa Březky je nasměrovali k vítězství. Ve třetí třetině se oba týmy trefily jednou, na konečných 5:3 pro Duklu pečetil v závěrečné power-play Petr Trávník.
30.10.2009, Extraliga mladšího dorostu - 12. kolo

HC Kometa Brno

Klimeš - Sedlák, Antonín, Řerucha, Vágner, Vojáček, Kupčík, Štancl - Klíma, Luža, Mrázek, Kusko, Zbořil, Kousalík, Beneš, Pelikán, Lamač, Chudý
3

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Vítek, Pavlas, Kyncl, Čermák, Uhlíř, Ščerban, Březka, Lupač, Střecha, Štěrba, Mandát, Trávník, Beran, Kovářů
5
Branky a nahrávky: 4. Zbořil (Kousalík, Beneš), 36. Zbořil (Kupčík), 59. Mrázek (Kousalík) - 15. Kovářů (Beran), 27. Březka (Trávník, Mandát), 27. Pavlas, 37. Pavlas (Lupač), 60. Trávník (Lupač). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.

Průběh utkání

Do utkání vstoupilo lépe Brno, které bylo od začátku utkání aktivnější. A dočkalo se také jako první branky. Ve čtvrté minutě se k puku dostal Adam Zbořil, najel si do dobré střelecké pozice do mezikruží a střelou švihem k pravé tyči překonal Krejčíka – 1:0. I po vedoucí trefě zůstávala Kometa nadále aktivnější. Další zajímavá situace pro domácí se rýsovala v osmé minutě. Lamač se po nedůslednosti jihlavské obrany dostal s Mrázkem do přečíslení dva na jednoho. Brněnský kapitán přihrával, ovšem Petr Mrázek nedokázal z pravé strany z těsné blízkosti Krejčíka prostřelit mezi betony. Ten chvíli nevěděl, kde má puk, ale nakonec celou situaci vyřešil přijíždějící jihlavský obránce. Stejná situace se s drobnými změnami udála i na druhé straně. Ocitli se v ní Trávník s Kynclem. Prvně jmenovaný volil střelu, ta však skončila na hrudi Klimeše.

Klíčové okamžiky možná celého utkání přišli v přesilovce Komety. Nejprve se v oslabení na Klimeše řítil, ale brněnský brankář pro tentokrát ještě celou situaci vyřešil. Brno však varování zřejmě nebralo vážně, protože o chvíli později už se Jihlava prosadila. Situaci dva na dva vyřešili hráči Dukly výborně. Simon Beran přihrál na Ondřej Kovářů a ten se jel na Klimeše z levé strany, natlačil se před obránce a krásným bekhendovým blafákem poslal puk po ledě do brány – 1:1. Tato branka v oslabení Brno nalomila. A po zbytek první třetiny byl lepším týmem jihlavský celek.

Druhá část začala několika šancemi na obou stranách, převážně však na straně modrobílých hráčů. Pak však přišla sedmadvacátá minuta a dokonalý úder Jihlavy. Ta totiž dokázala vstřelit za pouhých třiadvacet vteřin dvě branky. Nejprve si Jan Mandát vyjel zpoza brány před brankoviště, přihrál na modrou čáru Filipu Březkovi, který skvělou střelou prostřelil chumel hráčů, a puk zapadl pod vyrážečku do brány – 1:2. Vzápětí přišla branka číslo dvě. Krátce po buly to zkusil od mantinelu kapitán Dukly Jakub Pavlas a domácí obrana si s brankářem srazila kotouč do brány.

Kometa nemohla dlouho najít na tyto dva údery odpověď, až se to podařilo v oslabení. Na góly v početní nevýhodě srovnal skóre Adam Zbořil, na toho jihlavská obrana úplně zapomněla. Brněnský útočník zachytil vyhození Kupčíka a v samostatném nájezdu prostřelil Krejčíka mezi betony – 2:3. Jenže Dukla rychle kontrovala, v téže hře pět na čtyři vrátil dvoubrankové vedení hostům Jakub Pavlas, který se rychle obtočil za bránou a překvapil Klimeše bekhendovým zasunutím přes beton – 2:4.

V poslední dvacetiminutovce se čekal nápor Brna. Ten ale nepřišel s takovou intenzitou, jakby si mnozí mysleli. I Jihlava se dostávala do šancí, hodně aktivní byl především Tomáš Střecha, který měl několik dobrých příležitostí a neustále trápil brněnskou obranu. Na vyložené šance bylo třetí dějství vyrovnané, i když jenom přece bylo Brno aktivnější. Vzrůstající snaha o vyrovnání přinesla kýžené ovoce až v samotném závěru utkání.

Marek Kousalík našel v devětapadesáté minutě žabičkou před brankou Petra Mrázka, který trefil odkrytou klec – 3:4. Pak se Brno pokusilo i o hru bez brankáře, ale čas už nebylo moc a navíc Jihlavě se podařilo trefit prázdnou brněnskou klec. Pojistku pro Duklu zajistil Petr Trávník – 3:5. To bylo také to poslední, co se v dnešním klání událo.

Ohlasy trenérů

Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava): Minule jsme prohráli doma s Libercem, takže za dnešní výhru jsem rád. Soupeř byl lepší než my, to uznávám. Měli tam nějaké tyčky, ale vyhráli jsme my. Oni své šance neproměnili, my ano. Bylo to z naší strany hodně odbojované, protože jsme přijeli se čtrnácti hráči. Dneska jsme měli více štěstí. O tom ten hokej je. Ty týmy jsou hodně vyrovnané a dále už záleží jenom na štěstí.

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Zápas byl v prvních pěti minutách nakloněn na naši stranu. Dali jsme první branku a soupeře jsme hodně tlačili, z čehož pramenily přesilovky. Když jsme hráli pět na tři, tak jsme nedali branku, a to byl asi zlomový okamžik. Zlomilo nás to. Celou druhou třetinu a půlku třetí to bylo špatné a pomalé. Soupeř měl dost přesilovek s hodně šancemi. Vyjádřit to dokázal také gólově. Dobře jsme hráli až posledních deset minut. Útočili jsme a snažili jsme se to otočit, ale dostali jsme gól v power play.