3:2
(1:0, 2:0, 0:2)

Neporazitelní!? Mladší dorost si poradil i se Spartou

26.11.2009 / Jakub Mezlík

Mladší dorostenci Dukly už sedm zápasů nepoznali hořkost porážky. Ve čtvrtek na vlastním ledě ukázali svoji sílu a poradili si i podruhé v letošní sezoně s nejlépe bránícím týmem soutěže pražskou Spartou 3:2. O jihlavské branky se postarali Tomáš Střecha, Jan Mandát a Marek Lupač, hosté zdramatizovali utkání dvěma góly až v poslední minutě.
26.11.2009 17:30, Extraliga mladšího dorostu - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Pavlas, Březka, Tobola, Vítek, Čermák - Střecha, Lupač, Kyncl - Kovářů, Mandát, Štěrba - Beran, Norek
3

HC Sparta Praha

Neužil - Košťálek, Bílek, Kliment, Hrdlička, Hájek, Keller - Hemr, Brém, Matějček - Bartoš, Presheva, Simon - Plachý, Pulkrab, Slavíček - Krudenc
2
Branky a nahrávky: 14. Střecha (Tobola), 31. Mandát, 32. Lupač - 60. Presheva (Hájek), 60. Simon (Presheva). Rozhodčí: Doležal - Bláha, Habásko. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 140. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

Průběh utkání

Zpočátku se hrál na ledě Horáckého zimního stadionu opatrný zápas, oba týmy dobře věděly o síle soupeře. Jihlava nastupovala do utkání v pozici třetího týmu tabulky a nejlépe střílejícího týmu soutěže, Spartu zdobila nejlepší obrana.

Na první branku se čekalo do 14. minuty, domácí skórovali prakticky z první vážnější šance. Do samostatného úniku se dostal nejproduktivnější jihlavský hráč Tomáš Střecha a ukázkovým blafákem do bekhendu vykoupal Neužila v brance Pražanů.

Jednogólový náskok vydržel do poloviny zápasu, pak se Jihlava prosadila dvakrát během minuty a třiceti šesti sekund a vytvořila si rozhodující náskok. Nejprve se trefil z levého kruhu Jan Mandát přesně do šibenice, poté se ze stejného místa prosadil i Marek Lupač, který svoji střelu poslal k tyči.

V závěrečné dvacetiminutovce se dlouho zdálo, že Dukla poklidně vedení udrží, poslední minuta ale ještě přinesla nečekané drama. Během devatenácti sekund se totiž prosadili Enver Presheva a Dominik Simon a Sparťané byli rázem na dostřel. Na vyrovnání pak měli hosté ještě osmatřicet vteřin, jejich jediná nebezpečná střela z kruhů však skončila mimo, a Jihlava tak mohla slavit vítězství 3:2 a zisk tří bodů.

Ohlasy trenérů

Radomír Kužílek (Sparta): „Nám se zápasy proti Jihlavě vůbec nedaří, našim hráčům vůbec nevyhovuje styl a systém hry, který hraje. Musím říct, že hra domácího mužstva byla velmi disciplinovaná, jsou velmi silní v obraně a podle mě je to jedno z nejlepších mužstev v naší skupině. Chtěl bych soupeři poblahopřát k vítězství. My jsme byli trochu unavení, protože už měsíc máme problémy s marodkou a táhneme mužstvo bez několika hráčů základní sestavy, hrajeme vlastně na dvě lajny. Padesát osm minut byl soupeř jasně lepší, přesto jsme věřili, že za to, co jsme předvedli v závěru, se nám povede ještě dotáhnout a nechybělo tomu moc. Ale asi by bylo nespravedlivé, kdyby to skončilo 3:3.“

Jiří Jungwirth (Jihlava): „Byl to spíš taktický zápas, nebyl tak rychlý jak některé předchozí, tentokrát se moc nebruslilo. Hlavně na začátku nás podržel gólman, který i po zbytek zápasu chytal velmi jistě, pak jsme se dostali do hry, dali jsme hezký první gól, ve druhé třetině jsme potrestali dvě chyby soupeře a pak už jsme se snažili hrát takticky a nepouštět Spartu do šancí. To se nám dařilo téměř celou dobu, pak jsme ale udělali zbytečnou chybu, Sparťané se splašili a málem i vyrovnali. Zápas se Spartou je pro nás větší derby než s Brodem, je tam velká motivace z obou stran a jsem rád, že jsme je i podruhé o gól porazili.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie