3:4p
(1:1, 0:1, 2:1 - 0:1)

19.12.2009 / Lukáš Šonský

19.12.2009, Noen Extraliga juniorů - 36. kolo

Bílí Tygři Liberec

Jelínek - Šimek, Lacek, Říha, Příkazský, Pulec, Sobotka - Oppelt, Bulíř, Kedršt, Mizerík, Filippi, Skalický, Chlouba, Vařecha, Mulač, Miškovský, Bittner, Jirků, Maďar.
3

HC Dukla Jihlava

Jíra - Šidlík, Adam, Rašner, Jaroš, Zelený, Rosendorf, Kolda - Klíma, Prokš, Dvořák, Malec, Vondráček, Randa, Dočekal, Pometlo, Kotlík.
4
Branky a nahrávky: 14. Maďar (Oppelt), 48. Filippi (Vařecha), 52. Mulač (Chlouba) - 13. Prokš, 38. Zelený (Adam), 50. Prokš (Malec), 61. Vondráček (Rosendorf, Dočekal). Rozhodčí: Wagner - Hejl, Prokop. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 39:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Od úvodních minut se začalo hrát velice svižně, obě mužstva se střídala v držení kotouče a ofenzivních akcích. Postupem času ale začali diktovat tempo hry především liberečtí mladíci, první větší šanci si vypracoval Mizerík, puk z jeho hokejky ovšem zaplul jen do Jírovy lapačky. Když následně neslavil úspěch ani důrazný průnik Filippiho, otevřela gólový účet zápasu Jihlava.

Po sérii přihrávek ve středním pásmu získal kotouč Marek Prokš, jenž obdivuhodně prokličkoval libereckou obranou a střelou do horního růžku zaznamenal ve svém prvním startu za juniorský výběr gólovou trefu - 0:1.

Radost hostujícího týmu ovšem netrvala dlouho. O minutu a půl později číhal před brankovšitěm neobsazený Patrik Maďar, který z dobré pozice nezaváhal - 1:1.

V patnácté minutě se mohli Severočeši dostat do vedení, po kombinaci v útočné třetině pálil z mezikruží Skalický, jeho tvrdá rána však pouze orazítkovala levou tyč jihlavské svatyně. Do slibné příležitosti se před koncem první části dostala také Dukla, avšak únik Rosendorfa s Dočekalem úspěch neslavil. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu.

Druhá část pokračovala ve velkém tempu, hostující hokejisté vybojovali hned v jejím úvodu přesilovou hru, Malec ale z levé strany jen těsně minul Jelínkovu bránu. Z následného kontru se blýskl pohotovým zákrokem Jíra, jenž vytěsnil dalekonsný projektil Filippiho.

Ve třícáté minutě hýřil aktivitou před jihlavskou klecí Bulíř, který svým důrazem obral hostující zadáky o puk, tváří v tvář jihlavskému muži s maskou ovšem neuspěl. Na opačné straně hřiště mohl těžit z nepříliš povedené rozehrávky domácího brankáře Kotlík, Jelínek se ale stihl včas do svého teritoria vrátit a zamezit nebezpečí.

Liberec byl v těchto minutách aktivnějším týmem, jihlavští hráči ale soupeřův nápor přečkali a tři minuty před koncem druhé části udeřili. Jan Zelený chytře číhal před modrou čarou, kam mu spoluhráči adresovali přesný pas. Hostující obránce svůj samostatný únik pohodlně proměnil - 1:2.

Tygři mohli srovnat krok hned posléze ve čtyřminutové početní převaze, liberečtí hokejisté sice ostřelovali soupeřovu klec ze všech stran, ale obrana Dukly v čele s brankářem úspěšně odolala. Atraktivní a na šance bohatá prostředí část tedy nabídla pouze branku jedinou.

Do třetí periody vlétl znovu s velkou chutí Liberec, po velkém závaru v hostujícím brankovišti zazvonila za Jírou branková konstrukce. O chvílku později ujížděli dva domácí hráči na jediného obránce, avšak Filippiho skvěle načasovanou nabídku nepřetavil ve vyrovnávací branku Sobotka.

Kýžené trefy se Liberečtí přeci jen dočkali, Vařecha vydoloval kotouč z rohu hřiště, na modré čáre nalezl Tomáše Filippiho, na jehož lehké nahození nestihl reagovat nic netušící Jíra - 2:2.

Jihlava však dokázala odpovědět hned posléze, do mírně rozházené severočeské defenzivy vlétl Malec, v mezikruží nalezl Marka Prokše, který svoji druhou brankou v zápase poslal Duklu zpět do vedení - 2:3.

Tygři ale nesložili zbraně a svoji dravostí vybojovali devět minut před koncem základní hrácí doby vyrovnávací branku. Chlouba pálil ihned po buly, kotouč se od Jíry odrazil do výšin a následně poskakoval na brankové čáře, kde jej do sítě doklepl Jakub Mulač - 3:3.

Poslední minuty třetí čási poté domácí hráči jednoznačně ovládli, Bittner trefil z pravého kruhu pouze Jírovo rameno a následně napálil z dorážky jen brankovou konstrukci. Duel tedy dospěl do prodloužení.

V něm pokračovala Dukla v přesilové hře z konce třetí třetiny a nabídnutou výhodu využila bleskurychle. Přihrávkový kolotoč zakončoval povedenou ranou Tomáš Vondráček - 3:4.