8:2
(3:1, 3:1, 2:0)

Mladší dorostenci utrpěli debakl v Brně

24.10.2010 / David Nekvinda

Mladší dorostenci vyrazili v neděli do Brna. V hale mládeže Za Lužánkami se utkali s Kometou. S týmem z jihomoravské metropole prohráli vysoko 2:8. V modrobílém dresu řádil kapitán Komety Adam Zbořil, který si v utkání připsal šest kanadských bodů za čtyři góly a dvě asistence. První branku Jihlavy vstřelil kapitán Dukly Simon Beran. Druhý přesný zásah červenožlutých přidal obránce Šimon Szathmáry.
24.10.2010 11:00, Extraliga mladšího dorostu - 10. kolo

HC Kometa Brno

Jekel - Zbořil Jakub, Štancl, Vlček, Koch, Varačka - Zajíc, Zbořil Adam (C), Jenyš, Kozel, Král, Račický, Garčic, Boltvan, Grunwald, Svoboda, Biolek, Venclík, Weiss
8

HC Dukla Jihlava

Vacek - Cívka, Brussmann, Severa, Čermák, Szathmáry - Kašpar, Beran (C), Kochánek, Kutlák, Hotař, Mahút, Klaus, Půža, Dvořák
2
Branky a nahrávky: 8. Zbořil A. (Zbořil J.), 13. Zbořil A. (Boltvan), 16. Zbořil A. (Boltvan), 24. Jenyš (Zbořil J., Zbořil A.), 25. Račický (Venclík, Svoboda), 39. Zbořil A. (Jenyš, Botvan), 46. Weiss (Jenyš, Biolek), 53. Boltvan (Jenyš, Zbořil A.) - 17. Beran (Čermák), 29. Szathmáry. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 66. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1, 5:2, 8:2.

Průběh utkání

Jako první zahrozila v utkání domácí Kometa. Po pár minutách hry našel Adam Zbořil samotného před bránou Dukly Boltvana. Ten však ve vyložené šanci na brankáře Vacka nevyzrál. V osmé minutě se ale skóre už pohnulo. Jakub Zbořil našel dlouhým pasem z vlastního obranného pásma svého bratra Adama Zbořila, číhajícího na modré čáře. Ten si odclonil dotírajícího beka hostí a střelou zápěstím trefil mezírku v podpaží jihlavského brankáře - 1:0. Tímto gólem se uvolnila stavidla Zbořilova umu. Již za pět minut se totiž kapitán domácích radoval z další branky. Adam Zbořil vystihl rozehrávku hostí, dostal se před Vacka a střelou do protipohybu jej podruhé překonal - 2:0. Za další tři minuty se tahoun Komety dočkal hattricku. Tentokrát si počkal u tyče jihlavské brány a dorazil puk, který se k němu odrazil po střele Jakuba Boltvana – 3:0. Utkání se začalo vyvíjet více než jasně.

Dukla se ale přeci jen připomněla. V čase 16:43 se po nepřehledné situaci před brněnskou bránou dostal puk až k Simonu Beranovi a kapitán hostí se z prostoru mezi kruhy pěkně trefil k pravé tyči brněnské svatyně. Duklu gól povzbudil a pár sekund před koncem první části mohl v přesilovce vstřelit kontaktní gól Severa. Gólman Komety Jekel ale stihl vymrštit lapačku ve správný čas. Do kabin se tak tedy šlo za stavu 3:1 pro domácí výběr.

Ve druhé třetině se na gól čekalo kratší dobu než v té první. V polovině čtvrté minuty zvýšil na 4:1 pro Kometu Pavel Jenyš poté, co dorazil Grunwaldovu střelu. Asistenci si u tohoto gólu připsal i Adam Zbořil, pro kterého to byl už čtvrtý bod v zápase. Jenom něco málo přes minutu uteklo na časomíře a hráči Komety zvedali ruce nad hlavu znovu. Přesilovou hru využil Tomáš Račický, který sám před brankářem zachoval klidnou hlavu, položil si Vacka na led a bez problému kolem něj poslal puk za brankovou čáru - 5:1.

Dukla se ale rozhodně nevzdávala. Stále se snažila napadat brněnskou rozehrávku a vyplatilo se jí to. Šimon Szathmáry totiž přečetl přihrávku ve středním pásmu, rozjel se směrem k Jekelovi a vystřelil. Jekel si sice na puk sáhnul, ale do brány mu přece jenom propadl – 5:2. Jihlavu tento gól velmi povzbudil. Vrhla se do útoku a zmáčkla Kometu v obranném pásmu. Brněnští začali faulovat a chvíli hráli i ve třech proti pěti. Dukla však svůj tlak nevyjádřila žádným gólem, a to i díky dobře chytajícímu Jekelovi v brněnské bráně. Znovu tak zafungovalo zprofanované pravidlo: nedáš – dostaneš. Adamu Zbořilovi pravděpodobně přišlo, že už dlouho nerozvlnil síť, tak si ve třicáté deváté minutě počkal mezi kruhy na Jenyšovu odraženou střelu a s mírnou dávkou štěstí si připsal čtvrtý zásah během dvou třetin. Po dvou dvějstvích tedy na výsledkové tabuli svítil stav 6:2.

Začátku třetí třetiny dominovala dvojice Adam Zbořil, Pavel Jenyš. Několikrát se vzájemnou spoluprácí dostala do slušné brankové příležitosti. Jihlavský brankář Vacek jim ale všechny jejich pokusy úspěšně likvidoval. A tak se prosadil hráč Komety, který o sobě předtím v zápase nedával tolik vědět. Dominik Weiss stál ve správný čas na správném místě. Puk, který vystřelil Jenyš, se k němu odrazil od brusle jihlavského beka a Vacek tentokrát prakticky nemohl nic dělat - 7:2. Kometě ovšem sedm gólů stále nestačilo. Její hráči neustále bojovali a Vacek se v jihlavské bráně ani chvilku nenudil. Kapituloval však již jen jednou. Pavel Jenyš našel u pravé tyče jihlavské klece úplně volného Jakuba Boltvana, ten neměl s dopravením puku za brankovou čáru žádný problém – 8:2. Po tomto gólu přece jen tempo utkání lehce opadlo. Jihlava se dostala do ještě jedné velké šance, ale Mahúta skvěle vychytal Jekel.

Zápas tak tedy skončil šestibrankovým rozdílem. Utkání dominovala první útočná trojice Komety ve složení Boltvan – Jenyš – A. Zbořil. Boltvan si připsal tři asistence a přidal jednu branku, Jenyšův bodový součet byl v utkání totožný a Zbořil se zaskvěl čtyřmi góly, ke kterým přidal ještě dvě asistence.

Ohlasy trenérů

Jiří Jungwirth (trenér Jihlavy): Soupeř byl dneska jednoznačně lepší bruslařsky, silově… My jsme dnes postrádali naše nejlepší hráče Kovářů s Mandátem, kteří nám tady tvoří prakticky sedmdesát procent hry. Ale kluky musím i tak pochválit, hra mělo tempo měla spád. Se soupeřem jsme se snažili bruslit, ale pak jsme z jeho tlaku udělali nějaké chyby, kterých využil hlavně Adam Zbořil, který dal dneska čtyři góly. Kometa má podle mě nejlepší mužstvo u nás ve skupině a momentálně je prostě lepší než my. Ale i tak musím kluky znovu pochválit, protože bojovali.

Jan Konečný (trenér Brna): Navázali jsme na předchozí utkání, která jsme hráli. Zapracovali jsme na středním pásmu, což nám hodně dělalo potíže, protože jsme tlačili soupeře, byli na puku, ale nedávali jsme branky a soupeř nám z brejků dával góly. Myslím si, že se to velice osvědčilo. Dnešní výkon byl výborný a my jedeme dál, protože nás teď čekají velmi důležití soupeři.