6:1
(3:1, 1:0, 2:0)

Duo Kovářů Mandát znovu řádilo. Mladší dorost smetl Pardubice 6:1

18.11.2010 / Zdeněk Drla

Mladší dorostenci si ve 14. kole ELIOD servis extraligy mladšího dorostu vyšlápli na Pardubice. Svěřenci trenéra Jiřího Jungwirtha porazili Východočechy 6:1, když se o první čtyři branky spravedlivě podělili útočníci Ondřej Kovářů a Jan Mandát. První pětka byla i u pátého gólu, když se nekompromisní střelou od modré prosadil v přesilové hře obránce Roman Čermák, šestý přesný zásah přidal Jan Mahút. Jihlavští mladíci si do tabulky připsali další tři body, přeskočili svého dnešního soupeře a jsou šestí.
18.11.2010 15:00, Extraliga mladšího dorostu - 14. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Čermák, Szathmáry, Brussmann, Půža, Cívka, Port, Dvořák, Reiterman - Kovářů, Mandát, Beran - Kašpar, Mahút, Severa - Hotař, Klaus, Hubert - Kutlák, Bambula, Anděl
6

HC Dynamo Pardubice

Stibůrek - Divecký, Bažant, Kalous, Vyskočil, Procházka, Skála, Kabelka - Panna, Chvojka, Barkoci - Pipek, Voženílek, Žilák - Havrda, Kuťák, Háze - Bohuněk, Polák, Kysela
1
Branky a nahrávky: 6. Mandát (Kovářů), 11. Kovářů (Port, Čermák), 14. Kovářů (Beran, Mandát), 33. Mandát (Kovářů), 52. Čermák (Szathmáry, Kovářů), 54. Mahút (Severa, Půža) - 14. Havrda (Kuťák). Rozhodčí: Kukeně - Kubát, Honza. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1.

Průběh utkání

Hned o pět gólů domácích se postarala první formace domácích. Útočný tandem Ondřej Kovářů - Jan Mandát se podělil o čtyři z nich.

Poprvé slavila úspěch spolupráce dvou "jihlavských siamských dvojčat" v šesté minutě, kdy Ondřej Kovářů přihrával z rohu před bránou postavenému Janu Mandátovi a ten neměl sebemenší problém zasunout puk do poodkryté brány - 1:0.
Ondřej Kovářů se zapsal mezi střelce v polovině jedenácté minuty, kdy se zmocnil ve středním pásmu puku, vybruslil si podél mantinelu až před gólmana Stibůrka a střelou do jeho protipohybu skóroval - 2:0.

O necelé tři minuty později se stejný hráč prosadil znovu. Dukla právě hrála přesilovku. Jan Mandát našel před brankou v ideální palebné pozici Simona Berana, ten však místo střely přihrál na kruhu postavenému Ondřeji Kovářů, který vymetl levý horní roh pardubické branky - 3:0.

Snad ukolébáni rychlým a pohodlným vedením snížili hráči ve žlutých dresech koncentraci a dvacet vteřin po třetím gólu inkasovali. Ihned po vhazování se na jihlavskou branku rozjeli Filipové Kuťák a Havrda, přičemž druhý jmenovaný snížil na rozdíl dvou gólů - 3:1.

Víc už domácí hostům z východních Čech ale nedovolili. Ve druhé třetině Pardubice lépe bránily a nutily jihlavské hráče chybovat, přesto se Dukla prosadila. Druhý gól v utkání zaznamenal v den svých patnáctých narozenin Jan Mandát, který nejprve vyslal své "dvojče" ze středního pásma do útoku, Kovářů si počkal na kruhu, až jeho parťák sjede do ideální pozice a přesným pasem ho vybídl ke skórování. Mandát si povytáhl gólmana k pravé tyči a bekhendem zasunul do poodkryté klece - 4:1

Také u pátého gólu Jihlavy byla první pětka. V 51. minutě v přesilové hře pálil nekompromisně od modré čáry obránce Roman Čermák - 5:1. Šestý přesný zásah přidal o necelé čtyři minuty později Jan Mahút.

Utkání už se spíše dohrávalo jen z povinnosti, ale Pardubice úplně nesložily zbraně občas pěkně zazlobily. Při šanci tři vteřiny před koncem, kdy domácí gólman David Vacek nemohl zkrotit skákavý puk, se před jeho svatyní strhla mela s boxerskou vložkou. Do potyčky se zapojilo snad osm hráčů, hlavní rozhodčí nakonec vylučoval pouze symbolicky po dvou účastnících strkanice na každé straně.

Jihlava si připsala do tabulky další tři body a přeskočila tak dnešního soupeře na šesté místo.

Ohlasy trenérů

Jiří Seidl (trenér Pardubic): Porazili nás tři hráči, kteří dávají góly. Pořádně nás to zaskočilo. Ze šesti gólů byli u pěti. Jak říká trenér Jihlavy, ze čtyřiceti pěti gólů jich dali třicet osm oni. Jihlava má tyto hráče, a kdo je má, ten vyhrává.

Jiří Jungwirth (trenér Jihlavy): Dnes jsme měli parádní úvod zápasu. Během deseti minut jsme vedli 2:0, měli jsme i spoustu dalších velkých šancí, které jsme neproměnili. Pardubice jsme vlastně nepustili za půlku. Poté se kluci trochu uspokojili a tím jsme dovolili Pardubicím vrátit se do hry. Druhá třetina už nebyla tak dobrá, proto jsme si o přestávce něco řekli v kabině, kluci si to vzali k srdci a ve třetí třetině už zase hráli podle našich představ. Ta vyzněla jednoznačně pro nás. Prosadila se i jiná něž první lajna. I když druhá formace, která dala jenom jeden gól, měla i několik dalších gólových šancí. Herně už to bylo lepší, než ta utkání předtím.