4:1
(1:0, 2:1, 1:0)

V důležitém zápase porazili mladší dorostenci Tábor

02.12.2010 / Zdeněk Drla

Mladší dorostenci Dukly Jihlava hostili na svém ledě poslední celek tabulky Tábor. A povinnost velela vyhrát! V první třetině se zdálo, že zápas mnoho gólových šancí nepřinese. Před první sirénou se ale prosadil domácí kapitán Jan Mandát. Stejný hráč přidal během druhé dvacetiminutovky další dvě přesné trefy a zkompletoval tak čistý hattrick. Čtvrtý gól jihlavských mladíků zaznamenal obránce Šimon Szathmáry.
02.12.2010 15:00, Extraliga mladšího dorostu - 18. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Čermák, Brussmann, Szathmáry, Cívka, Port, Kochánek - Kovářů, Mandát, Severa - Kašpar, Mahút, Beran - Hotař, Anděl, Klaus - Bambula, Kutlák
4

HC Tábor

Štekr - Šašek, Novotný, Hlaváč, Veselý, Hlaveš, Hájek - Rejthar, Pospíchal, Michálek, Straka, Blažek, Škrdleta, Kadilak, Fencl, Koutský, Brož, Kubička, Nevolný
1
Branky a nahrávky: 20. Mandát (Cívka), 24. Mandát (Kovářů, Szathmáry), 38. Mandát (Kovářů), 56. Szathmáry (Mandát, Kovářů) - 25. Kubička (Veselý). Rozhodčí: Kopeček - Lisa, Štěpánek. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 40. Střely na branku: 37:10. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Průběh utkání

Úvodní třetina zápasu mnoho hokejové krásy nepřinesla. V prvních deseti minutách se hrálo především ve středním pásmu a oba dva gólmani si na puk sáhli pouze párkrát. Poté začala domácí Dukla pomalu ožívat. Šance Kašpara ani Kovářů se však neujaly. Už to vypadalo, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu. Osmnáct vteřin před první sirénou ale zvedali domácí hráči ruce nad hlavu na oslavu prvního gólu. Obránce Dominik Cívka vypálil z mezikruží na stojícího Jonáše Šterkla, ten puk sice chytil, ale propadl mu na led a zůstal ležet v brankovišti. Nejrychleji se k němu dostal kapitán Dukly Jan Mandát - 1:0.

Začátek druhé třetiny vypadal podobně jako dějství předchozí - bez nějakých vyložených šancí. Udeřilo ale ve 24. minutě, kdy začala Dukla tlačit. Dorážkou do prázdné klece zaznamenal druhý gól v zápase Jan Mandát - 2:0.

Tábor ale dokázal velice rychle odpovědět - během minuty a čtvrt. Směrem k táborské brance se hnal jihlavský Simon Beran. Při odehrání puku ho bránící hráč poslal čistě k ledu. Beran se jen ztěžka zvedal. Toho využili hosté, kteří se mezitím zmocnili puku. Z protiútoku skóroval Jan Kubička, který vypálil na Vacka, tomu však puk propadl a šnečí rychlostí se dokouzal až za brankovou čáru - 2:1.

poté už "úřadovali" pouze domácí. Jihlavskému kapitánovi stačilo necelých osmnáct minut na zkompletování čistého hattricku. Potřetí v zápase se Mandát radoval v 38. minutě, kdy se objevil sám před táborskou brankou a neměl problém Štekra překonat - 3:1. Druhá třetina nabídla několik pohledných šancí na obou stranách, žádná jiná se však u5 neujala. A tak největší vzruch přinesla až poslední minuta, kdy se po dvojí dorážce před táborským gólmanem strhla pěstní potyčka. Logicky následovalo vyloučení nejaktivnějších účastníků - po jednom na každé straně.

Ve třetím dějství promrhali jihlavští hráči spoustu šancí na navýšení skóre. Navíc kupili chyby. V 53. minutě si domácí nerozumněli při střídání a na Vackovu branku se hnali hned tři Táborité v čele s Janem Brožem. Jihlavský gólman musel likvidovat jeho pokus. Naštěstí pro domácí tuto situaci ustál.

Konečnou podobu skóre dal v čase 55:06 obránce Šimon Szathmáry, který dokončil akci úderné dvojice Mandát Kovářů, která je tak podepsána pod všemi dnešními brankami. Kovářů poslal přihrávku Mandátovi, ten ji ale ideálně netrefil. Už to vypadalo, že odražený puk dostanou Táborští do bezpečí, když se k němu patnáctiletý obránce s devítkou na dresu dostal, nezbývalo mu nic jiného, něž dostat ho za záda Jonáše Štekra - 4:1.

Posledních pět minut se dohrávalo spíše z povinnosti, i když i hosté za rozhodnutého stavu dokázali ještě zahrozit. Důležité tři body do tabulky ELIOD servis Extraligy mladšího dorostu zůstaly v Jihlavě a mladíci Dukly tak znovu posílili svoji víru v udržení nejvyší soutěže.

Ohlasy trenérů

Štěpán Kadilak (trenér Tábora): Z naší strany byla vidět velká snaha, ale malá dovednost. Rozhodující okamžik zápasu, i když jsme byli pod tlakem a soupeř nás přehrával, byl za stavu 2:1, kdy jsme měli vyloženou šanci - byla tam prázdná brána. Promarnili jsme šanci na vyrovnání a soupeř zvýšil na 3:1. Tady se rozhodovalo utkání.

Jiří Jungwirth (trenér Jihlavy): Bylo to utkání o šest bodů. I když je Tábor poslední, nebyl špatným soupeřem. Dobře bránili. Věděli, že u nás góly dávají Mandát s Kovářů, proto na ně hráli hodně natěsno. Naštěstí jsme se prosadili. Měli jsme ale i spoustu dalších šancí, které jsme nevyužili.