10:3
(5:0, 3:3, 2:0)

Mladší dorostenci utrpěli debakl v Brně. Dostali deset gólů

03.02.2011 / David Nekvinda, Pavel Kuba

Mladší dorostenci utpěli debakl v Brně. Kometě podlehli 3:10 a z jihomorovaské metropole se tak vracejí s pořádným výpraskem.
O výsledku rozhodli brněnští hráči již v první třetině, do které měli bleskový nástup. První gól vstřelili již v jedenácté vteřině! Do první sirény přidali další čtyři přesné zásahy a do kabin se šlo za hrozivého stavu 0:5 pro hosty z Vysočiny. Dukla se nadechla ve druhém dějství, kdy snižovali postupně Michal Kašpar, Jan Mahút a Jan Mandát. Kometa ale bleskově odpověděla. Během minuty (!) nastřílela další tři góly. Devátou a desátou trefu do černého přidali mladí Komeťáci ve 42. a 44. minutě.
03.02.2011 12:00, Extraliga mladšího dorostu - 28. kolo

HC Kometa Brno

Slezák - Zbořil J., Štancl, Koch, Vlček, Porzer - Zajíc, Zbořil A., Kozel, Král, Boltvan Grunwald, Biolek, Venclík, Weiss, Dvořák, Weber
10

HC Dukla Jihlava

Vacek (7. Svoboda, 45. Vacek) - Cívka, Brussmann, Port, Čermák, Szathmáry, Kochánek - Hubert, Severa, Mandát, Kuchyňa, Kašpar, Kutlák, Anděl, Hotař, Mahút, Klaus
3
Branky a nahrávky: 1. Zajíc (Zbořil J.), 5. Boltvan (Zbořil A., Zajíc), 7. Zajíc (Zbořil A., Zbořil J.), 9. Venclík (Grunwald), 19. Král (Vlček, Kozel), 33. Boltvan (Štancl), 34. Boltvan (Zbořil A., Zbořil J.), 34. Weber (Vlček, Porzer), 42. Weber (Král), 44. Boltvan (Zbořil A.) - 22. Kašpar (Szathmáry), 23. Mahút (Mandát), 32. Mandát (Mahút). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 91. Střely na branku: 41:16. Průběh utkání: 5:0, 5:3, 10:3.

Průběh utkání

Jedenáct sekund. Jenom tak krátkou dobu svítilo na kostce v hala Rondo skóre 0:0. Hned po úvodním buly se totiž Marc Zajíc vydal na zteč, projel zkoprnělou obranou hostí a efektně zavěsil bekhendem pod břevno branky strážené Vackem. Kometa začátek utkání zcela opanovala, vybojovala si několik šanci, z nichž nejvíce se vyjímala Kozlova, která však brankou neskončila. Ale už v čase 4:31 se domácí radovali podruhé. Kometa svou kombinací zamotalo jihlavským hráčům hlavy a puk se ocitl u v brankovišti zcela osamoceně stojícího Jakuba Boltvana. Brněnský kapitán by se musel červenat, kdyby tuto šanci zahodil. Netrvalo to dlouho a Brno se radovalo potřetí. Marc Zajíc se prosadil takřka totožně jako v prvním případě a vyhnal Vacka z branky. To ještě hostující gólman netušil, že se do klece v zápase stihne vrátit.

Náhradní brankář Dominik Svoboda totiž také nebyl schopen zastavit domácí lavinu. Na ledě pobyl zhruba minutu a půl a už musel vytahovat puk z brány. Ve vlastním oslabení ujel Hynek Grunwald, navázal na sebe beky a předložil puk Michalu Venclíkovi. Jeho bekhendový pokus Svoboda nezastavil. Poté přece jen úvodní tlak Brna opadl a tempo se poněkud zvolnilo. Jihlava se dostala do hry a byla důstojným sokem. Dukla přežila i své první oslabení, jenomže brzy po něm následovalo druhé, a to již hostům nevyšlo. Čtyři sekundy před koncem Cívkova trestu napřáhl Vlček, jeho bombu Svoboda neudržel a k volnému puku se dostal Tadeáš Král. Snadná práce. Do kabin se ta šlo za stavu 5:0 pro domácí.

Úvod druhé části hry se od úvodu první části lišil jako den a noc. V čase 21:25 se totiž poprvé mohla zaradovat Dukla. Kometa se totiž i v oslabení tlačila do útoku a zapomněla na Michala Kašpara, číhajícího u středového kruhu. Ten dostal krásný pas od Šimona Szathmáryho a svůj samostatný únik zakončil svižnou ranou mezi Slezákovy betony. A po minutě a čtvrt bylo na jihlavské střídačce ještě veseleji. Při spolupráci dvou Janů našel Mandát u pravé tyče číhajícího Jana Mahúta, který z první překonal bezmocného Slezáka. Poté dostali domácí šanci nástup Jihlavy utlumit. Dlouhou přesilovku 5 na 3 však nevyužili a ani si v ní příliš nevytvořili. A tak Dukla udeřila potřetí. Před Slezákovu klec poslal Mahút kotouč, vznikla klasická mlýnice a v ní se nejlépe zorientoval kapitán Dukly Jan Mandát.

To už se na výkon svého týmu nemohl dívat kapitán Brna Jakub Boltvan. Dvěma brankami během osmnácti sekund znovu vrátil klid na brněnské hole. První branku Boltvan vsítíil z dorážky, druhou když šikovně zakončil přečíslení. Navíc chviličku po jeho druhé brance udeřil Jakub Weber a definitivně zlomil odpor hostujícího celku. Jeho branka padla po závaru, kterému předcházela Vlčkova rána. Po tomto gólu se hra značně zklidnila a až do konce druhé periody jsme nezaznamenali nic co by stálo za připomenutí. Hlavní otázkou před poslední třetinou tak bylo, zda se Kometě podaří dosáhnout pověstné mety deseti vstřelených branek.

Ani ve třetí třetině se na gól čekat nemusel. Střela Adama Zbořila sice ještě zazvonila na tyč, ale rána Jakuba Webera, který předtím elegantně obkroužil velkou část útočného pásma, již změnu skóre přinesla. A v čase 43:44 už Brno mohlo slavit deset branek na svém kontě. Jakub Boltvan dokonal svůj hattrick dorážkou střely Adama Zbořila. Právě Zbořil pak po zbytek utkání projevoval největší aktivitu, ještě jednou nastřelil tyč a měl i další dobré příležitosti. Po Boltvanově třetí brance se do branky Dukly vrátil David Vacek a branku již nepustil. A to i přesto, že v 53. Minutě fauloval Brussmann ujíždějícího Krále a bylo nařízeno trestné střílení. Králův blafák Vacek vystihl a puk mu vypíchl. Utkání tak skončilo jasným vítězstvím domácího týmu, který tak potvrdil letošní stoprocentní bilanci z utkání proti týmu z Vysočiny.

Ohlasy trenérů

Jan Konečný, trenér Komety: K dnešnímu zápasu jsme přistoupili zodpovědně, dobře jsme se před zápasem naladili, čemuž odpovídala první třetina, ve které jsme soupeře jednoznačně přehráli kombinačně: tlačili jsme se do brány, individuálně jsme se prosazovali. Druhá třetina byla trošku horší, zkomplikovali jsme si to individuálními chybami a přestali jsme hrát. Poté jsme to museli opět nastartovat. Třetí třetinu jsme pak sehráli podle našich představ. Nezbývá, než poděkovat soupeři za pěkný zápas.

Jiří Jungwirt, trenér Jihlavy: Začátek jsme vyloženě zaspali, kluci měli z Komety až moc veliký respekt. První třetina byla naprosto katastrofální, vůbec jsme nedělali to, co jsme si řekli v kabině. Při skóre 5:0 se proti takovému soupeři již hraje těžko, i když nám se v jednom okamžiku podařilo se zvednout, když jsme snížili na 5:3. Pak jsme hráli pěkný hokej, dokázali jsme si, že s tímhle soupeřem můžeme hrát vyrovnaný hokej. Bohužel naopak o našem osudu rozhodly další brněnské dorážky, které skončily góly, a soupeř nám odskočil na 8:3 a konec zápasu si již pohlídal. Kometa vyhrála zaslouženě, k tomu ji je třeba pogratulovat, hráli dobře, hodně bruslili. Tenhle soupeř se těžko poráží.