4:2
(1:0, 2:1, 1:1)

24.09.2010 / Lukáš Šonský

24.09.2010 15:00, NOEN Extraliga juniorů - 5. kolo

Bílí Tygři Liberec

Alexa - Šimek, Lacek, Dám, Říha, Kulda, Šefl, Karlík, Sobotka, Kraus, Jánošík, Kouřil, Bulíř, Kedršt, Skalický, Valášek, Mulač, Jonák, Bittner, Jirků, Maďar
4

HC Dukla Jihlava

Jíra - Zadražil, Cirhan, Hlaveš, Kolda, Tobola, Randa - Brychta, Kret, Mikeš, Prokš, Kasalý, Dvořák, Vysloužil, Pekárek, Protasenja, Polcar, Kuřítko, Pometlo
2
Branky a nahrávky: 12. Skalický (Jonák), 24. Skalický (Dám, Bulíř), 37. Jonák (Skalický, Bulíř), 52. Jonák (Bittner, Bulíř) - 28. Protasenja (Brychta, Tobola), 46. Kuřítko (Mikeš, Protasenja). Vyloučení: 4:6, navíc Kasalý (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 106. Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

Duel zahájily obě družiny v poklidném tempu a hra se úvodní minuty odehrávala spíše ve středním pásmu. Postupem času se však do střeleckých pozic propracovali Liberečtí, brankář Jíra musel nejdříve utlumit pokus Bulíře a následně si poradil také s nepříjemnou tečí Kedršta.

V jedenácté minutě se již severočeský klub radoval, v početní převaze napřáhl na pravém kruhu volný Daniel Skalický, puk vyslaný z jeho hole propadl jihlavskému brankáři pod rukou a se štěstím se došoural za brankovou čáru - 1:0.

Dukla následně vyrovnala se svým soupeřem hru a rovněž v početní převaze Tygry potrápila, do libereckého brankoviště se dral Brychta, jenže kotouč za gólmana nedostal. Alexa posléze ve své výstroji uschoval také tvrdý projektil Protasenji. Poslední slovo v první části mohli mít naopak znovu Tygři, avšak Bulíř nedokázal těsně před první sirénou zacílit přesně z dobré pozice před brankovištěm.

Druhé dějství začalo znovu opatrně, po sérii zakázaných uvolnění ovšem přišel druhý úspěch domácích. Dám nahodil puk z úhlu na Jíru, od jehož betonů se černá pryž nešťastně odrazili přesně do mezikruží, kde bez rozmyslu vypálil Daniel Skalický - 2:0.

Jihlavští ale po obdržené brance znovu ožili a Protasenja se ocitl ve velké příležitosti, trefil ovšem pouze beton přesouvajícího se gólmana, z další akce už však Dukla udeřila. Anatolij Protasenja z pravé strany propálil Alexu - 2:1.

Hosté poté mačkali svého soka ve vlastní třetině, místo vyrovnání však přišel další liberecký úspěch. Skalický nahodil kotouč na jihlavskou svatyni a před brankovištěm operující Vít Jonák tečoval jeho pokus do sítě - 3:1.

Třetí dvacetiminutovku zahájili velkou příležitostí Bílí Tygři, Bulíř vyslal do samostaného úniku Skalického, jenže tomu v rozhodujícím okamžiku utekl puk z hole. Poté ale rozjela své ofenzivní představení Dukla, tvrdým pokusem se prezentoval Kuřítko, bránu ovšem netrefil.

Mikeš však následně vypálil na Alexu, ten jeho střelu vyrazil pouze k přijíždějícímu Martinu Kuřítkovi, jenž se již tentokrát nemýlil - 3:2.

Hosté byli při chuti a v útočné třetině si místy vytvářeli až drtivý tlak, po střele Hlaveše letěl kotouč jen několik centimetrů nad břevnem, v obrovské příležitosti se vzápětí objevil také aktivní Kuřítko, další branku ovšem přidat nedokázal.

Liberec ale krušné chvilky před vlastním brankářem přečkal a svým protivníkům následně znovu o krok odskočil, Bittner nabral rychlost ve středu hřiště a rázem ujížděl zcela sám na Jíru, v rozhodující chvíli byl sice faulován, i přesto však dokázal zakončit. Jihlavský brankář jeho pokus vyrazil, ale z dorážky se prosadil Vít Jonák - 4:2.

Další úspěšnou trefu tygří smečky měl o chvilku později na své holi také Filip Jánošík, který se jako blesk z čistého nebe ocitl uplně sám před Jírou, ten jej však dokázal vychytat. Nadějnou příležitost si v samém závěru vypracovala také Dukla, Vysloužil vypálil z levého kruhu, černá pryž Alexovi proklouzla a mířila za brankovou čáru, hostující hráči již zvedali ruce nad hlavu, ovšem puk se zastavil o tyčku.

Utkání, kterému by více slušela remíza, tedy vyhráli Bílí Tygři o dvě branky. Jihlava se však za předvedený výkon rozhodně nemusí stydět.