3:5
(0:2 , 3:3, 0:0)

28.09.2010 / Libor Kucza

28.09.2010 14:45, NOEN Extraliga juniorů - 26. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich - Kolda, Tobola, Zadražil, Hlaveš, Cirhan, Dobrovolný, Peroutka - Polcar, Pometlo, Vysloužil - Protasenja, Mikeš, Kuřítko - Brychta, Prokš, Kasalý - Kret, Brabec, Pekárek
3

Berani Zlín

Kašík - Matějíček , Valenta, Zámorský , Janota, Zábojník, Malota, Hampl -Šoula, Holík,Šlahař - Romig, Fořt , Vodný - Pospíšil, Blinka, Křemeček - Haloda, Merta
5
Branky a nahrávky: 21. Protasenja (Pekárek, Mikeš), 36. Protasenja (Zadražil), 40. Protasenja (Kuřítko, Mikeš) - 6. Křemeček (Pospíšil), 15. Šlahař (Holík, Matějíček), 24. Zábojník, 25. Holík (Šlahař, Valenta), 38. Haloda (Fořt). Rozhodčí: Čech - Reich, Svoboda. Vyloučení: 5:8, navíc Kuřítko (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 70. Střely na branku: 36:43. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3.

Průběh utkání

Za sychravého odpoledne nastoupili junioři Dukly ke svému pátému extraligovému utkání. Touto soutěží prozatím prochází s bilancí 1 výhra, 3 prohry. Za to jim náležela 16. příčka. Tuto pozici si jistě chtěli vylepšit, ale proti byl celek PSG Zlín, který předvádí v letošním ročníku pohledný hokej. Za to byl odměněn prozatimní čtvrtou příčkou. A svou formu naplno prokázal také proti Dukle, na kterou vlétl bez sebemenšího ostychu.

Jak již bylo naznačeno, hosté měli zpočátku utkání navrch. Tlačili se do útočného pásma, bojovali a gólmana Ritticha nenechali klidným. Nezbrzdilo je ani oslabení. A za svou aktivitu byli odměněni prvním gólem, který v čase 05:08, po nádherném pasu zpoza brány vstítil Josef Křemeček – 0:1. Domácí však nesložili zbraně a ožili. Vypracovali si pár dobrých příležitostí. Největší měl jihlavský forvard Martin Kuřítko, který byl sám před gólmanem hostí Kašíkem. Projektil však vyslal vysoko nad bránu. Hosté poté domácí opět zchladili. V čase 14:07 předvedli učebnicovou souhru, na jejíž konci byl Jakub Šlahař – 0:2. Poté se již první dvacetiminutovka odehrávala ve spíše odpočinkovém tempu, a tak se za tohoto stavu odcházelo do kabin.

Do druhé části vlétla Dukla jako vyměněná, díky tomu se jí podařilo brzy vstřelit kontaktní branku. V čase 20:44 se prosadil Anatolij Protasenja - 1:2. Už se zdálo, že jihlavští vyrovnají a přeberou iniciativitu, ale hned vzápětí přišel pro mladíky Dukly šok. Na 3:1 pro Zlín, v čase 23:45 zvyšoval nahozením od modré Lukáš Zábojník. Sotva časoměřiči odložili zápisy z ruky, museli je vytahovat znovu. Na časomíře uběhlo pouze třičtvrtě minuty a zlínští opět zvedali ruce nad hlavu. Krásnou hokejovou ekvilibristiku předvedl Petr Holík, který se protáhl mezi obránci a nedal Rittichovi šanci – 1:4. Pozadu ovšem nechtěl zůstat ani domácí střelec Anatolij Protasenja, který v čase 35:37 předvedl kousek podobného ražení - 2:4. Hosté však byli proti zdramatizování zápasu a domácí hned po necelých dvou minutách usadili. Trefil se Petr Haloda – 2:5. Do konce třetiny zbývalo pouhých 14 vteřin, když domácí vykřesali poslední zlomky naděje na zvrácení zápasu. Svůj střelecký koncert dokončil Anatolij Protasenja, který hattrickovým gólem upravil skóre na 3:5.

Třetí třetina začala spíše v rekreakčím tempu. Jihlava však několikrát zahrozila, zejména Protasenja byl při chuti. Gólman hostí však snížení odmítl. Zpestřením mdlé podíváné bylo v čase 46:34 odpískané trestné střílení. David Rittich však předvedl svůj um a svatyni uhájil. Hra se poté odehrávala spíše ve středním pásmu, proto se skóre nemohlo jakkoliv hnout. Závěr utkání ještě přinesl menší boxerskou vložku. Do sebe se pustili jihlavský Prokš a zlínský Fořt. Hned 4 vteřiny poté hlavní sudí Čech odpískal konec utkání.

Utkání se neslo ve velmi ofenzivním duchu, často se hrálo nahoru dolů, diváky musel hokej bavit. Viděli jsme 8 branek, některé z nich po velmi pěkných akcích. Nutno však objektivně přiznat, že zlínští byli lepším týmem a své vítězství si zasloužili. Připsali si tak další 3 body do tabulky NOEN Extraligy.

Ohlasy trenérů

Jiří Šolc, (trenér Zlína): "Začali jsme velice dobře, vedli jsme 2:0, myslím že zaslouženě, měli jsme šance.Jihlava také nějaké měla, gólman Kašík nás však podržel. Za stavu 5:2 jsme si mysleli, že to půjde samo a dostali jsme se do problémů. Třetí třetinu jsme spíše ubojovali a zvítězili."

Petr Svoboda, (trenér Jihlavy) : "Dnes jsme hráli proti kvalitnímu mančaftu a bylo to vidět. První dvě třetiny byli rozhodně lepší. Když jsme se dostali na dostřel, opět nám odskočili. To nám nakonec zlomilo vaz."