6:4
(0:0, 1:3, 5:1)

17.01.2011 / Vojtěch Vopat

17.01.2011 17:45, NOEN Extraliga juniorů - 45. kolo

HC Dukla Jihlava

Jíra - Šidlík, Zadražil, Hlaveš, Adam, Jaroš, Kolda - Polcar, Zeman, Vysloužil - Protasenja, Pometlo, Kuřítko - Prokš, Mikeš, Malec - Matějka, Zídek, Kasalý
6

HC Kometa Brno

Barus - Dlapa, Bilčík, Dufek, Štindl, Koukal, Dittrich - Stehlík, Jurák, Káňa - Jankovič, Zemánek, Popolanský - Svatý, Hlinička, Fúzik - Horehleď
4
Branky a nahrávky: 28. Kuřítko (Pometlo), 45. Protasenja (Pometlo), 45. Zadražil (Vysloužil, Polcar), 49. Protasenja (Kuřítko), 54. Prokš (Malec), 60. Protasenja (Polcar) - 29. Fúzik (Bilčík, Stehlík), 31. Jankovič (Dittrich), 37. Jurák (Stehlík), 55. Popolanský (Káňa). Rozhodčí: Homola - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 261. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 5:3, 5:4, 6:4.

Průběh utkání

Od začátku utkání bylo patrné, že ani jeden tým nechce udělat chybu. Dukla byla v první části hry aktivnější a měla i několik šancí, ale do brány se puk nepodařilo poslat ani jednomu hráči. Do šaten se tedy šlo po první siréně za bezbrankového stavu.

Zato druhá třetina přinesla hned čtveřici gólů, i když na ten první čekaly téměř tři stovky fanoušků, včetně skupinky brněnských fans, až do 28. minuty. V čase 27:42 otevřel skóre zápasu Martin Kuřítko, který po přihrávce Adama Pometla poslal puk po ledě těsně pod beton Filipa Baruse 1:0. Během minuty se podařilo Kometě vyrovnat, když střílel na bránu Jakub Fúzik, který mířil nad beton Jana Jíry – 1:1. Netrvalo dlouho a hosté přidali další branku. Tentokrát se na začátku 31. minuty prosadil Branislav Jankovič. Ten se dostal před Jírovu bránu, naznačil střelu, Jíru si objel a zasouval puk do prázdné klece. Do konce druhé dvacetiminutovky se ještě jednou podařilo hostům překonat jihlavského brankáře, když si na něj vyjel Ondřej Stehlík a naznačil, že ještě několik vteřin se střelou počká. Ovšem puk přenechal Romanu Jurákovi, který jen přistrčil puk do odkryté brány – 1:3. V té chvíli bylo s domácími zle a vypadalo to, že o osudu utkání je vpodstatě rozhodnuto.

Poslední dvacetiminutovka byla z pohledu domácích jak z říše snů. Jihlavští mladíci předvedli dokonalý obrat. Vždyť v poslední třetině vstřelili pět gólů!

První úder přišel na začátku 45. minuty. To se trefil Anatolij Protasenja. Mířil přesně od modré čáry po přihrávce od Adama Pometla. Za necelých padesát sekund se opět radovali hráči i fanoušci Dukly. Nyní střílel Vojtěch Zadražil. Puk projel mezi betony Baruse a doputoval až do brány a bylo vyrovnáno – 3:3. To ale nemělo být ze strany domácích vše. Další přesný zásah si připsal ve 49. minutě Anatolij Protasenja, který dorážel do odkryté klece, protože se Barus nestihl včas vrátit zpět.

V 54. minutě střílel mezi betony brankáře hostů Marek Prokš5:3. Kometa se nevzdávala a snažila se bojovat. Její hráči si vytvořili několik slibných šancí, ale na Jíru v jihlavské kleci si nepřišli. Ujala se až ta z 55. minuty. Od modré čáry pálil Jan Káňa, puk se odrazil od Jírových betonů, ale strážce domácí svatyně již nestačil zareagovat na dorážku Tomáše Popolánského - 5:4. Zápas se tak notně zdramatizoval. Kometa tlačila a snažila se srovnat při závěrečné power-play. Sedm vteřin před koncem se dostal před prázdnou bránu hostů Michael Polcar, který přihrál Anatoliji Protasenjovi, který se nemýlil a zkompletoval tak svůj pondělní hattrick. Po šedesáti minutách hrací doby svítilo na světelné tabuli skóre 6:4. Tři body zůstaly na Vysočině.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (trenér Komety): "My jsme zápas nezačali dobře. První třetinu jsme byli pasivní. Druhou třetinu jsme to otočili. Na remízu padla branka z ofsajdu, což nás mrzí. Vypadá to, že ten zápas rozhodla, ale takový je hokej."

Petr Svoboda (trenér Jihlavy): "První třetinu jsme hráli velice dobře, dostávali jsme soupeře pod tlak, ale nedávali jsme góly. Druhou třetinu jsme doplatili na individuální chyby. Musím klukům poděkovat za třetí třetinu. Takový výkon jsem u nich dlouho neviděl. Patří jim velký dík, protože se dokázali za takového stavu zvednout a ten zápas otočit."