5:0
(0:0, 3:0, 2:0)

Dukla si ze středu Čech body neveze. Mladá Boleslav byla suverénní

12.12.2012 / Lukáš Chuchválek

V úvodu utkání byla aktivnější Mladá Boleslav, domácí si připsali v prvním dějství 12 střeleckých pokusů. Ani jeden však za záda Filipa Novotného nedoputoval. Druhá perioda byla zcela v režii mužstva z města automobilů. Středočeši vsítili hned 3 branky, čímž pohřbili jihlavské naděje na bodový zisk. Závěrečná část přinesla zpečetění jednoznačného výsledku, neboť mladoboleslavští hokejisté přidali další dvě přesné trefy. Svěřenci Petra Vlka tak na lídra tabulky nestačili, prohráli vysoko 0:5.
12.12.2012 17:30, 1. liga ČR - 31. kolo

BK Mladá Boleslav

Will - Kasík, Pojkar, Němeček, Toman, Jindra, Chaloupka, Bohunicky, Šmach - Nouza, Vrbata, Mikulík - Kafka, Výborný, Pabiška - Rys, Koudelka, Červený - Lenc, Loskot, Padělek
5

HC Dukla Jihlava

Novotný - Dobrovolný, Ficenc, Jaroš, Jícha, Kolafa, Zadražil - Filip, Jeslínek, Prokš – Čachotský, Hodek, Hubáček – Krupka, Malec, Maliník – Polcar, Pometlo
0
Branky a nahrávky: 24. Rys (Červený, Bohunický), 30. Rys (Padělek, Koudelka), 39. Kafka (Výborný, Němeček), 47. Nouza (Kasík, Vrbata), 60. Nouza (Pabiška, Výborný). Rozhodčí: Fraňo, Pražák - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:8, navíc Filip (JIH) 10 minut nesportovní chování. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1820. Střely na branku: 40:27. Průběh utkání: 5:0.

Průběh utkání

První minuty drželi kotouč hlavně domácí a než se jihlavský brankář rozkoukal, musel likvidovat Nouzův průnik i následnou Mikulíkovu dorážku. Obrana Dukly zpozorněla a dalším lajnám už tolik prostoru neposkytla. Přesto tlak domácích neustal a Jiří Rys se pokusil tečovat Koudelkovo nahození. V páté minutě se při signalizované výhodě v pěkné šanci ocitl Milan Mikulík, jehož ránu Novotný skvěle vyrazil. S přesilovkou však domácí nenaložili úplně ideálně a téměř se nedostali přes obranný val k zakončení. V dalších minutách Boleslav nadále tlačila, ale jen opticky. Všem šancím chyběly gólovkové parametry a obraz hry byl díky defenzivní taktice hostů poněkud mdlý.

Dukla poprvé ohrozila Willovu bránu až při své přesilovce v 11. minutě trefou Tomáše Kolafy, jenž napřáhl na modré a domácí strážce stihl zareagovat na poslední chvíli. Další šanci měl o tři minuty později Marek Prokš, jehož pokus byl sražen do ochranné sítě. Boleslav poté hrála další přesilovku, avšak nedokázala se prosadit přes ukázněnou jihlavskou obranu, navíc se po srovnání počtu lidí na ledě vydali do protiútoku Malec s Maliníkem, jenže nevytěžili z tohoto úniku nic. Těsně před sirénou šli hosté do čtyř potřetí a Roman Němeček po rozehrávce napřáhl ze střední vzdálenosti na poloodkrytou bránu. Jenže tuto velkou příležitost odmítl a puk jen těsně minul bránu. Stav tedy zůstal po prvních dvaceti minutách 0:0.

Druhá třetina začala nesměle, přestože domácí ještě dohrávali přesilovku, ale po jejím skončení zaťali do soupeře drápy. Ve 24. minutě se rozjel na Filipa Novotného Jiří Rys, který napálil kotouč do brankáře a potom ho i s pukem dotlačil až za brankovou čáru. Dukla musela po této úvodní brance změnit taktiku a místo úporné taktické defenzívy začala více lítat po ledě, čímž pootevřela prostor pro domácí, čehož málem využil Němeček, ale trefil pouze Novotného betony. Při přesilovce hostů se mohl prosadit Daniel Hodek, avšak Boleslav praktikovala podobně úpornou defenzívu jako v první třetině Dukla.

Po jejím skončení vybojoval Aleš Padělek puk, objel tři obránce a v tandemu s Jiřím Rysem mířili ve 30. minutě na Novotného prakticky dva na nikoho. Druhý jmenovaný jen uklidil puk do prázdné branky, pro hosty to byla dost lacino inkasovaná branka. Se stavem utkání se pokoušel něco udělat Tomáš Čachotský, ale svou šancí jen vyprovokoval bitku, kterou využili k vyřízení účtů David Vrbata s Radkem Hubáčkem. Na trestnou je záhy doprovodil i Milan Toman a Dukle se nabídla možnost hrát přesilovku čtyř proti třem, avšak nedokázali se prosadit. Necelé dvě minuty před koncem třetiny pak přišlo pro hráče z Vysočiny těžké KO, když ztratili při zpackané rozehrávce puk a dovolili domácím vystartovat v situaci tří na jednoho. Petr Kafka pak přes obránce prostřelil Novotného k protější tyči těsně nad beton.

V posledním dějství bylo k vidění několik po sobě jdoucích zpackaných přihrávek a námazů na obou stranách, u nichž by se člověk nedivil, kdyby skončily gólem. Například Lukáš Pabiška vystihl na modré špatnou rozehrávku a hnal se na Novotného zcela sám, avšak těsně přestřelil. Na druhé straně měli parádní příležitost Hubáček s Čachotským v situaci dvou na jednoho, ale jejich úmysl na poslední chvíli vystihl David Výborný, který zůstal vzadu. Ve 47. minutě si Boleslav zahrála přesilovku, kterou využila během 10 sekund. Tomáš Nouza dostal po rozehrávce zpětnou přihrávku a z první propálil vše v cestě, i brankáře.

Stejným způsobem zkusil štěstí i Toman, ale Filip Novotný tentokrát na puk viděl. Domácí i nadále tlačili a vznikla z toho šance Aleše Padělka, kterou Novotný zlikvidoval se štěstím, a Lukáše Pabišky, který byl opět ve vynikající pozici před bránou a opět těsně přestřelil. Vstřelit aspoň čestný gól se pokusil Tomáš Čachotský, ale nebylo mu přáno, neboť jeho úmysl Roman Will přečetl a schoval puk do výstroje. V posledních deseti minutách si obě mužstva zahrála přesilovky, avšak hra postrádala tempo a spád. Rysova rána a Padělkova dorážka mohla ještě jednou diváky zvednout ze sedaček, pokud by trefili odkrytou bránu. Minutu před koncem se to povedlo Tomáši Nouzovi, jenž si narazil s Pabiškou a potvrdil tak boleslavskou dominanci v tomto utkání.

Ohlasy trenérů

Jiří Slabý, BK Mladá Boleslav: Ve středu jsme hráli s kvalitním soupeřem, Jihlava patří dlouhé léta k tomu lepšímu v 1. lize. Dlouho se nám nedařilo střelecky prosadit, pak jsme ale plnili, co jsme si předsevzali, což byla střelba na bránu a vytváření tlaku na golmana. Branky přišli a poté už to bylo jen o tom, nějakou další přidat a žádnou neinkasovat, což jsme tentokrát splnili do puntíku. Jsme spokojení, 5:0 je výborný výsledek.

Patrik Augusta, HC Dukla Jihlava: Soupeř si výhru zasloužil, celé utkání jsme tahali za slabší konec. Nechci raději ani počítat, kolik bodů nás a Boleslav dělí, ale bylo jasné, že nemůžeme přijet s myšlenkou na otevřený hokej. Chtěli jsme co nejdéle držet vyrovnaný stav, jenž by pro nás byl úspěchem. Po inkasované brance jsme ale museli hru otevřít a soupeř toho dokonale využil.