3:4sn
(2:1, 1:1, 0:1 - 0:0 - 0:1)

Junioři zdolali po samostatných nájezdech Kometu Brno

15.12.2012 / David Nekvinda

Utkání zahájili lépe červenožlutí mladíci, ve 13. minutě se prosadil Martin Vlček. Přesně o 16 vteřin později však domácí vyrovnali. V následujícím průběhu prvního dějtsví dokonce strhli brněnští hokejisté vedení na svou stranu. Druhá perioda přinesla po jednom přesném zásahu obou stranách. I přes řadu slibných příležitostí se nemohli svěřenci Štěpána Moravce v závěrečné dvacetiminutovce prosadit. Poté však přišel pro Kometu šok, Hynek Tobola v probíhající jihlavské power-play napřáhl a vyrovnal skóre. Prodloužení o vítězi nerozhodlo, na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V nich zajistil Dukle bonusový bod Štěpán Zídek. Mužstvo z metropole Vysočiny tak zdolalo brněnskou Kometu 4:3 po samostatných nájezdech.
15.12.2012 12:30, Extraliga juniorů - 26. kolo

HC Kometa Brno

Klimeš - Šidák, Dujsík, Sedlák, Vojáček, Vágner, Krejčiřík, Dittrich - Jenyš, Pospíšil, Račanský, Raška, Beneš, Mrázek, Papp, Lašák, Kusko, Boček, Wasserbauer, Buhaj, Janoušek
3

HC Dukla Jihlava

Fučík - Tobola H., Čermák, Polívka, Březka, Dundáček, Tobola P. - Kuchta, Mikeš, Gregar, Lupač, Vantuch, Pěška, Vlček, Zídek, Vala, Střecha, Přidal
4
Branky a nahrávky: 14. Jenyš (Lašák, Kusko), 19. Raška (Boček, Vágner), 38. Wasserbauer (Mrázek, Boček) - 14. Vlček (Přidal), 30. Dundáček (Zídek, Pěška), 60. Tobola H. (Mikeš), rozhodující nájezd Zídek. Rozhodčí: Homola - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 107. Střely na branku: 37:39. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.

Průběh utkání

Pakliže někdo nestihl samotný úvod zápasu mezi dvěma tradičními týmy, nemusel příliš litovat. První minuty totiž mnoho zajímavého nenabídly, oběma celkům nevycházely ani první přesilové hry. Situace se však poměrně radikálně změnila ve čtrnácté minutě. V čase 13:41 dokázal po výborném pasu od Přidala prostřelit domácího brankáře Klimeše Martin Vlček a hosté se ujali vedení.

Radovali se z něj však pouhých třináct sekund. Poté Lašák při přečíslení dvou na jednoho správně načasoval přihrávku na Pavla Jenyše, který střelou do protipohybu Fučíka trefil skulinu mezi jeho betony. Necelé dvě minuty před první sirénou se navíc domácí ujali vedení. Obraně hostí ujel Adam Raška a dokázal po ledě zakončit opět mezi nohy brankáře Jihlavy. Po první třetině tedy domácí třímali ve svých rukou jednobrankové vedení.

I druhá třetina začínala pozvolna a její první minuty nenabízely zajímavou podívanou. Sekundu před polovinou základní hrací doby ale trochu zničehonic hosté vyrovnali, když Filip Dundáček napřáhl na levém kruhu a parádně se trefil přesně do vzdálenějšího horního růžku brněnské svatyně.

Kometu vyrovnání vytrhlo z mírné letargie a začala přebírat opět iniciativu. Plody své práce sebrala ve třicáté osmé minutě, kdy dokázala využít početní převahu. Bočkovu střelu vyrazil Fučík k Mrázkovi, který namísto dorážky ještě našel u druhé tyče osamoceného Jana Wasserbauera který už neměl velký problém s nasměrováním kotouče do prázdné brány. I po čtyřiceti minutách hry tak domácí vedli o jediný gól.

Ve třetí třetině se dlouho hrálo tak, jak si představovali domácí. Klimeš v brance Brna neměl moc práce, žádný velký tlak Dukly se nekonal. Naopak náskok Komety mohl zvýšit Lašák, který jel po faulu Přemysla Toboly trestné střílení. Avšak neproměnil. Už to vypadalo, že domácí si zajistí výhru, když byl minutu a půl před třetí sirénou vyloučen za držení Vágner. Hosté navíc odvolali brankáře a hráli tak v šesti proti čtyřem. Tuto výhodu využil padesát tři sekund před plánovaným koncem zápasu Hynek Tobola, jenž se z pravé strany trefil parádně pod břevno domácí branky.

Utkání tak dospělo do prodloužení, ve kterém byla o něco aktivnější Kometa, avšak bonusový bod si vystřelit nedokázala. Naopak samostatné nájezdy zcela ovládli hosté. Postupně se prosadili Mikeš, Zídek a Pěška, za Kometu kontroval pouze Mrázek. Jako rozhodující se tak ukázala trefa Štěpána Žídka. Dva body se tedy vydaly na Vysočinu, pod Špilberkem zůstane jediný.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Po dnešním zápase nemám slov. Nebyla to naše chyba, mohli za to jiní aktéři. A to už podruhé během čtrnácti dnů. Promarnili jsme si to, měli jsme tam tři vyložené šance. Naopak soupeř využil veškerého pochybení. Nájezdy jsou vždycky o štěstí. Ti, kteří je dali nyní, je třeba dalších pět pokusů nepromění. V Budějovicích jsme měli více štěstí, dnes ne. Takový je hokej.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Bylo to vyrovnané utkání. Ze začátku jsme měli více ze hry, nepovedly se nám přesilové hry a Kometa šla zaslouženě do vedení. Náš mančaft chtěl dát další branku a tlačil se dopředu, ale zapomněl na zadní vrátka a Brno toho využilo. Ve druhé třetině si soupeři uhlídali vedení a my šli posléze do kabiny s dvougólovou ztrátou. Kluci dostali jasný pokyn, aby puk šel směrem na bránu a nakonec jsme to v šedesáté minutě se štěstím urvali. Vyhrál šťastnější tým.