2:4
(1:0, 0:1, 1:3)

Derby Dukle svědčí

12.10.2002 / Eva

V devátém kole první hokejové ligy se hrálo ve Žďáru nad Sázavou další derby Vysočiny. Na vlastním stadionu dosud neporažení Senátoři hostili Duklu Jihlava, která o tento přívlastek přišla v minulém kole v souboji s Ústeckými Lvy. A také tentokrát se tradice měnila…
12.10.2002, 1. liga ČR - 9. kolo

SKLH Žďár nad Sázavou

Slávik (26. Němec, 27. Slávik) - Bednárek, Hošek, Suchý, Kališ, David, Adam, Bizoň, Urbanec - Nohel, Hodek, Mráz - Koudelka, Kocar, Sobotka - Drábek, Kučera, Kočara
2

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Malena, Ficenc, Staněk, Vrábel, Zápotočný, Šmarda, Fuksa - Čachotský, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Jantovský - Říha, Kaňkovský, Rytnauer - Cmunt
4
Branky: 17. Kočara (Kučera), 43. Kočara (Kališ, Kučera) - 40. Zápotočný (Jantovský), 41. Bakus (Kaňkovský, Ficenc), 42. Kaňkovský (Říha), 60. Bakus (Hlouch, Kaňkovský). Rozhodčí: Ondřej - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 8:9, navíc Zápotočný 10 min OT. Využití: 1:2. Oslabení: 0:0. Diváci: 3450. Střely na branku: 34:38.

Hráč zápasu: Daniel Zápotočný

Průběh utkání

V devátém kole první hokejové ligy se hrálo ve Žďáru nad Sázavou další derby Vysočiny. Na vlastním stadionu dosud neporažení Senátoři hostili Duklu Jihlava, která o tento přívlastek přišla v minulém kole v souboji s Ústeckými Lvy. A také tentokrát se tradice měnila…

Úderem sedmnácté hodiny bylo na žďárském zimním stadionu vhozeno úvodní buly dramatického souboje mezi domácími Senátory a Duklou Jihlava. Téměř po střechu naplněné ochozy zimního stadionu sledovaly hned ve 3. minutě velkou šanci domácího kanonýra Daniela Hodka. Naštěstí pro hosty však zůstalo pouze u šance. V následujících minutách si obě mužstva vyzkoušela neúspěšnou hru v početní přesile a ve 12. minutě znovu zahrozil Hodek. I tentokrát vyšel ze souboje vítězně jihlavský gólman Sáblík, který svému bývalému spoluhráči vystavil stop pohotovou lapačkou. Necelé tři minuty před koncem první třetiny se ovšem červené světlo za jeho zády přeci jen rozsvítilo. V době kdy si na lavici hanby odpykával trest za podražení obránce Michal Vrábel, se trefil Kočara a Senátoři vedli 1:0.

Po přestávce se Dukla vrhla do útoku s jediným cílem, vyrovnat. Pokaždé ji ale ve finální situaci zradila koncovka. V 26. minutě vychytal žďárský gólman Slávik Oldřicha Bakuse a poté si poradil i s pokusy Hloucha a Adamčíka. Mezitím svoji svatyni přepustil na 38 vteřin náhradníkovi Němcovi a odjel si na střídačku spravit prasklý řemínek od pravého betonu. Ve 39. minutě už pak ale opět ze svého místa v brance sledoval jak na trestnou lavici míří, k již vyloučenému Kučerovi, jeho další spoluhráč a tím dává Dukle výhodu dvou mužů v poli. Když do druhé přestávky chybělo pouhých 25 vteřin, napřáhl se ke střele Daniel Zápotočný a bylo vyrovnáno, 1:1.

Na góly nejbohatší pak byla poslední třetina. Hned po třinácti vteřinách si na přihrávku Petra Kaňkovského najel Oldřich Bakus a Jihlava se poprvé v zápase ujala vedení. 1:2. Domácí ještě ani nestačili zažít rozčarování z jednoho gólu a už jim Petr Kaňkovský na začátku 42. minuty připravil další. 1:3. Rychlé brankové hody následně ukončil svou další přesnou trefou v utkání Kočara, který snížil na 2:3. Velmi horké chvíle pak Dukla prožívala ve 45. minutě, kdy také domácí dostali možnost hrát ve dvojnásobné přesile. V tu dobu ji však výrazně podržel Lukáš Sáblík a když pak v 54. minutě zlikvidoval i Hodkovo sólo, začala se pro ni situace vyvíjet více než příznivě. Definitivní pojistka na tři body ale přišla až v poslední minutě střetnutí, kdy se do prázdné branky trefil kapitán Dukly Oldřich Bakus a Jihlava tedy vyhrála i druhé letošní derby Vysočiny. Tentokrát porazila Žďár v poměru 4:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Nám se dnes bude samozřejmě zápas hodnotit velmi dobře, protože jsme vyhráli. Přijeli jsme sem urvat jeden, dva nebo tři body, prostě zase bodovat. Začátek zápasu nám nevyšel, ale myslím, že tak od desáté minuty začali kluci hrát to, co jsme od nich chtěli. Dobře bruslili, kombinovali a tahali za ten delší konec provazu. Chtěl bych hráčům za dnešní výkon poděkovat."

Ladislav Kolda ( Žďár ): „ Já samozřejmě gratuluji Dukle k vítězství a myslím, že to utkání rozhodly hlavně její lépe sehrané přesilovky. My jsme měli ten zápas dobře rozehraný, hrál se oboustranně kvalitní hokej, ale pak do toho vstoupil hlavní sudí Ondřej. Jihlava využila přesilovku k vyrovnání a my jsme pak navíc měli špatný nástup do poslední třetiny, kdy jsme dvakrát rychle inkasovali. Nic méně i my jsme měli možnost hrát přesilovku pěti proti třem a také další šance, bohužel jsme je neproměnili. Škoda, budeme teď hold muset vyhrát venku. Štěstí jsme si vybrali v minulém zápase v Hradci a teď už na nás nezbylo."