2:6
(2:2, 0:2, 0:2)

29.01.2014 / Tomáš Lysý

29.01.2014 18:00, NOEN Extraliga juniorů - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík (44. Dominik Svoboda) – Tobola, Půža, Čermák, Vala, Polívka, Dundáček, Žáček – Lupač, Severa, Vantuch, Březina, Střecha, Sladký, Balaštík, Molnár, Mahút, Bambula, Jícha, Beran
2

Bílí Tygři Liberec

Vaněček – Havlín, Jandejsek, Mrázek, Šír, Beránek, Pálek – Langhammer, Dlouhý, Belovič, Kalfiřt, Psota, Vlk, Daniel Svoboda, Boček, Ordoš, Žďárský, Havlas, Mikyska, Pila
6
Branky a nahrávky: 7. Střecha (Březina, Tobola), 10. Jícha (Březina, Čermák) – 6. Belovič, 9. Havlas (Zďárský), 21. Vlk (Havlín, Jandejsek), 28. Jandejsek (Havlas), 41. Havlín (Vlk), 44. Vlk (Pálek). Rozhodčí: Pešina – Guth, Kostka . Vyloučení: 8:11, navíc Beránek (Liberec) 10 min. OT + do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:6.

Průběh utkání

Hned úvodní minuty jako by předznamenaly gólové hody první třetiny. Po minutě a deseti vteřinách pálil po přihrávce Střechy zpoza branky Balaštík, který trefil levou tyč branky Vaněčka. Na druhé straně předvedl Fučík dobrý zákrok proti Langhammerovi. Hrál se oboustranně útočný hokej, v další šanci Tygrů byl Havlas, kterému napoprvé před gólmanem Dukly podklouzl puk pod holí a napodruhé mířil stejný hráč těsně vedle levé tyče. O půlminuty později se hosté radovali, když svůj tlak přetavili v úvodní gól. Na útočné modré se k vyhozenému puku dostal Matúš Belovič, sjel si k vrchlu levého kruhu a vymetl přesně levý horní roh branky - 0:1. Domácí kontrovali v první přesilové hře zápasu. Březina našel na útočné modré Tomáše Střechu, který pohotovou střelou při zhoršeném výhledu Vaněčka vyrovnal - 1:1.

Z vyrovnání se radovala Dukla přesně minutu a osmadvacet vteřin. Po akci Havlína prokázal Vojtěch Havlas důraz před brankou, když dotlačil puk spolu s gólmanem Fučíkem za brankovou čáru. I když byla ve stejném okamžiku posunuta jihlavská klec, sudí Pešina měl o všem jasno a gól bez diskuzí uznal. Krátce poté se hosté během čtyřiceti vteřin dopustili dvou faulů, z čehož pramenila dvojnásobná přesilovka domácích. Březinovi po střele Čermáka ještě skákavý puk nedovolil vystřelit, domácí snajpr si jej ale zpracoval, přihrál na druhou stranu volnému Lukáši Jíchovi, který nekompromisně znovu vyrovnal průběžné skóre. Do konce první třetiny bylo k vidění ještě pár slibných šancí, gólmani ale už puk ze své klece nelovili.

Neuběhla ani půlminuta druhé třetiny a Liberečtí opět vedli. Domácí u pravé tyče Fučíka zapomněli na zcela volného Dominika Vlka, který se po přihrávce Havlína zamířil pod břevno branky Jihlavy - 2:3. Vedoucí gól dostal Bílé Tygry na koně. Při soustavném tlaku Severočechů vypálil od modré Jandejsek těsně mimo levé tyče. Dukla si zahrála poté další přesilovku, ale na rozdíl od předchozích dvou se v ní neprosadila. Liberec dostal výhodu první početní převahy krátce před polovinou utkání a po minutě ji využil. Adam Jandejsek tvrdou ranou od modré překonal Fučíka, který toho zřejmě moc neviděl - 2:4. Úspěšný střelec hostů byl při chuti, při dalším pokusu od modré měl domácí gólman plné ruce práce. V další šanci neuspěl u pravé tyče volný Vlk. Dukla mohla snížit čtyři minuty před koncem třetiny, ale pokus Jíchy tečoval Severa před gólmanem hostů těsně vedle.

Také vstup do třetího dějství se lépe povedl Liberci. Při přesilové hře dvakrát pálil od modré Tomáš Havlín. Z gólu se však mohl radovat až při své třetí ráně od modré - 2:5. Za další tři minuty už bylo jasné, že hosté mílovými kroky směřují ke třem bodům. Po příhrávce Pálka neuspěl u pravé tyče Fučíka Dominik Vlk, bleskově se dostal znovu k puku, objel klec a zasunul kotouč k levé tyči branky, kam se gólman Jihlavy nestihl vrátit - 2:6. Po tomto gólu nahradil Tomáše Fučíka v brance červenožlutých Dominik Svoboda. Utkání se začalo poměrně kouskovat častými vyloučeními. Od šestého gólu Tygrů vyloučil sudí hned devět hráčů, gól však do konce zápasu již nepadl. Liberec si tak výhrou zajistil účast ve skupině o play-off, Jihlava naopak bude s dalšími celky umístěnými na 13. – 17. místě o vyhnutí se baráži.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): Myslím si, že jsme byli od začátku lepší. Zápas se musel líbit. Jihlava se snažila, bruslila, byla hodně důrazná, ale my jsme pomaličku odskakovali. Hlavně se nám trošku lépe než domácím povedli přesilové hry, tedy kromě začátku. Myslím si, že jsme opravdu od druhé třetiny byli jednoznačně lepší.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Tak myslím si, že do stavu 2:2 to nebylo z naší strany špatný, ale bohužel jsme dostali takové góly, jaké jsme dostali. Dneska si holt gólman vybral slabší den a myslím si, že to rozhodlo. Gól na 2:3 a na 2:4 byl zlomový. Snažili jsme se, ale pak už jsme to otevřeli a v našich oslabeních jsme dostali góly. Klukům mohu poděkovat jen za bojovnost, kterou udělali ve třetí třetině, ale takhle my musíme hrát celej zápas.