4:3
(1:0, 2:1, 1:2)

23.09.2013 / Tomáš Lysý

23.09.2013 18:00, Extraliga staršího dorostu - 8. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Klofáč, Půža, Kochánek, Pospíchal, Dörrer, Mandát, Smutný – Nováček, Balaštík, Ondráček – Kolouch, Vala, Hoskovec – Hubert, Peschout, Lang – Bambula
4

IHC Králové Písek

Fogl – Hanus, Červinský, Kajtman, Turek, Radoš, Koutenský, Horák, Klochko – Marcilis, Heřmánek, Bednařík – Šuhaj, Rod, Bárta – Klas, Pixa, Duchoň – Pokorný
3
Branky a nahrávky: 19. Klofáč (Balaštík, Bambula), 25. Vala (Kolouch), 35. Půža (Kochánek, Vala), 60. Půža (Ondráček, Pospíchal) – 21. Červinský, 56. Koutenský (Šuhaj, Heřmánek), 59. Radoš (Duchoň). Rozhodčí: Pěšina – Jindra, Skopal. Vyloučení: 5:3, navíc Nováček (JIH) - Šuhaj (PIS) oba 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 81. Střely na branku: 32:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

I když se mohlo zdát, že v úvodních minutách bude mít Písek navrch, zejména díky vyloučení jihlavského Kochánka, nebylo tomu tak. Dukla oslabení bez úhony přestála a hosté snad s výjimkou střely Koutenského po hezké akci Šuhaje gólmana domácích Brože neohrozili. Po návratu vyloučeného hráče byl k vidění nepřesný hokej se spoustou ofsajdů a zakázaných uvolnění. Z letargie probrala oba týmy až zvýšená aktivita Jihlavy, která začala napadat rozehrávku Písku již u jeho gólmana Fogla. Z menšího tlaku tak vzešla první přesilovka i pro Duklu. Zejména přihrávka Pospíchala byla lahůdková, jenže její adresát Kolouch netrefil z pravého kruhu zpola odkrytou klec. Přesto se jihlavští mladíci dostali před přestávkou do vedení. Po vypršení Turkova trestu putoval puk po ose Mandát – Balaštík na modrou čáru, kde si sjel blíže ke kruhům Rostislav Klofáč a otevřel skóre – 1:0.

Po pětadvaceti vteřinách druhé dvacetiminutovky bylo vyrovnáno. Šimon Červinský využil nedorozumění v kombinaci domácích, dostal se před Brožem k puku a vstřelil svůj první gól v sezoně - 1:1. Hosté byli najednou lepším týmem a gólman Dukly se musel pořádně ohánět, aby zachránil svůj tým od další pohromy. Jako blesk z čistého nebe přišel druhý jihlavský gól. Z píseckého tlaku se vymanil Kolouch, poslal puk na rozjetého Lukáše Valu, který z pravého kruhu vystřelil nad lapačku Fogla a poslal červenožluté znovu do vedení - 2:1.

Písek inkasovaný gól nepoložil. Hodně času měl na modré čáře Komenský, řádně se připravil na střelu, ale Brož předvedl dobrý zákrok. V polovině zápasu se Dukla dostala dvakrát do přečíslení. Nejprve se naproti obránci Komenskému řítil Kolouch s Valou a Hoskovcem. První jmenovaný vzal odpovědnost na sebe, mířil však jen do spojnice břevna a tyče. O půlminuty později pak Fogl přečetl žabičku Langa na Peschouta a byl u puku dříve. Pět minut před koncem třetiny vedli domácí již o dvě branky. V signalizovaném trestu uzamkla Jihlava v šesti hráčích Jihočechy před brankou a po půlminutě svírání písecké obrany prostřelil od modré čáry Václav Půža vše, co mu stálo v cestě - 3:1. Vzápětí mohl snížit na rozdíl jedné branky Koutenský, který se prokličkoval přes tři hráče Dukly až k Brožovi, mezi nohami gólmana však místo nenašel.

Příležitost ke snížení měli hosté i na začátku poslední třetiny. Po dvou minutách byl vyloučen Mandát a hostující trenér si vzal před začátkem přesilové hry oddechový čas. Po několika vteřinách pálil od modré Koutenský, jenže klec o malý kousek minul, a když nesedla po přihrávce stejného hráče střela Červinskému, přežila Dukla oslabení bez úhony. Písku utíkal rychle čas a Jihlava věděla, že ji stačí soustředit se na pozorné bránění. Jihočeši se nemohli dostat přes útočnou modrou, a když se jim to povedlo, dlouho puk před Brožem neudrželi. Čtyři minuty před koncem se však hosté již do tlaku dostali. Po několika přihrávkách mezi sebou se puk dostal k Davidu Komenskému, který ranou od modré snížil na 3:2.

A na Horáckém zimním stadionu se děly věci. Písek dostal možnost přesilové hry a ač v ní nevyrovnal, již při hře v plném počtu hráčů využil Jan Radoš zakrytého výhledu Brože, a opět od útočné modré vystřeli. Gólman Dukly viděl střelu až na poslední chvíli a nestihl na ni reagovat - 3:3. Když už se zdálo, že zápas půjde do prodloužení, byl vyloučen písecký hráč Koutenský a jedenáct vteřin před koncem vstřelila Jihlava rozhodující gól. Po přihrávce Ondráčka byl na levém kruhu zcela volný Václav Půža. Nezazmatkoval, počkal si a ranou k tyči rozhodl zápas - 4:3.

Ohlasy trenérů

Roman Heindl (IHC Písek) se k zápasu odmítl vyjádřit.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dvě třetiny byli z naší strany velice slušný. Bohužel ve třetí třetině se asi kluci začali bát o výsledek a udělali z utkání trošku infarktový závěr. Jsem rád, že se štěstíčko dneska přiklonilo k nám po těch x zápasech, kdy jsme o gól prohráli. I když jsme se dostali do velkých nesnází, tak jsme dokázali jedenáct vteřin před koncem dát gól. Mám z toho obrovskou radost, protože jsme konečně dokázali vyhrát za tři body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie