4:3
(2:1, 1:1, 1:1)

15.10.2013 / Lukáš Šonský

15.10.2013 15:00, Extraliga staršího dorostu - 11. kolo

Bílí Tygři Liberec

Stezka – Běhula, Klinger, Havlín, Tržický, Husa, Mečíř, Divila – Babec, Janele, R. Šír, Sviták, Král, Gecko, Lakatoš, Zachar, Pilař, Bělohorský
4

HC Dukla Jihlava

Vacek – Pospíchal, Pražák, Dörrer, Půža, Mandát, Klofáč, Kochánek – Kolouch, Hubert, Kousal, Najman, Balaštík, Ondráček, Oščádal, Bambula, Hoskovec, Peschout, Vala, Nováček
3
Branky a nahrávky: 9. Lakatoš, 17. Havlín (Klinger, Král), 21. Král (TS), 48. Bělohorský (Lakatoš, R. Šír) – 20. Mandát (Balaštík, Klofáč), 36. Balaštík (Nováček, Vala), 49. Balaštík (Vala, Mandát). Rozhodčí: Hrubý – Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 67. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3.

Průběh utkání

Střetnutí jedenáctého kola už měly mít oba výběry dávno za sebou, část jihlavského kádru však skolila nemoc a týmy se proto dohodly na náhradním termínu. Dohrávka pod Ještědem neměla jasného favorita, ani jeden z celků si v poslední době nemohl na nedostatečný přísun bodů stěžovat.

Liberec začal o něco lépe, hostujícího brankáře Vacka ohrozil už po necelých dvou minutách hry Bělohorský. Útočník zpracoval Lakatošovu přihrávku při přečíslení a z kruhu pálil, ale přesouvající se gólman stihl jeho zakončení lapit. Dukla se mohla dostat do hry při následné přesilovce, ovšem hosté v pásmu ztratili puk a Dominik Lakatoš se zjevil v samostatném úniku, který vyřešil dobře provedeným blafákem.

Bílí Tygři skórovali i v přesilové hře, na 2:0 zvýšil dělovkou od modré čáry Tomáš Havlín. Důrazný bek trefil z dálky parádně, kotouč ještě cinkl o brankovou konstrukci a Vacek se jen bezmocně ohlédl. Úspěšný střelec však závěru úvodní části odešel na trestnou lavici a hru proti čtyřem zúročil i tým z Vysočiny, lehké nahození Michala Mandáta zaplulo za Stezku, jenž jeho pokus dobře neviděl.

K vidění byl vyrovnaný hokej, v němž měli Severočeši mírnou střeleckou převahu, místy urputná bitva ovšem svoji kvalitou nikterak neoslňovala. Zkraje druhé části kapituloval Vacek potřetí, Dukle při přesilovce opět nevyšla rozehrávka a obráncům uprchl Zdeněk Král. V úniku byl faulovaný, ale svůj souboj s brankářem si zopakoval při trestném střílení a mířil přesně.

Hosté se však zásluhou Vojtěcha Balaštíka znovu dostali na dostřel. Jihlavský kapitán využil početní převahu, na brankovišti dloubl do poskakujícího puku a před závěrečnou dvacetiminutovkou zajistil drama.

Jenže nápor Jihlavy se dlouho nekonal, mladíci se po startu třetí periody nechali dvakrát za sebou vyloučit a čelili útočným náletům protivníka. Matouš Bělohorský se ale prosadil až v osmačtyřicáté minutě, kdy z kruhu zakončil rychlou a efektivní souhru domácího výběru.

Dvoubrankový náskok ovšem Bílým Tygrům ani tentokrát dlouho nevydržel, čiperný Vojtěch Balaštík zajistil svému mužstvu naději. Uprostřed útočného pásma ustál několik soubojů a Stezku následně pokořil střelou do horní poloviny branky.

Stav 4:3 už se ale nezměnil, přestože Jihlava přidala a z posledních sil toužila po vyrovnání. Domácí si závěr pohlídali, puk drželi na holích a soupeř se nedostal ani ke hře bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): "Jsme rádi, že jsme dnešní dohrávku zvládli. Ale musím říct, že dvě třetiny to z naší strany nebylo dobré. Nešly nám nohy a myslím si, že při nás stáli snad i všichni svatí. Důležitého vítězství si samozřejmě ceníme, ale výkon rozhodně nebyl optimální.

Petr Svoboda (Dukla Jihlava): "Víme, že je Liberec silný. My jsme dneska hráli hodně ustrašeně a nebyli jsme tak aktivní jako v minulých zápasech. Utekly nám všechny začátky třetin a navíc jsme dostali dvě branky při naší přesilovce, což rozhodlo."