5:1
(2:0, 2:0, 1:1)

16.11.2013 / Tomáš Lysý

16.11.2013 15:15, Extraliga staršího dorostu - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek – Klofáč, Port, Kochánek, Pospíchal, Dörrer, Mandát – Bambula, Vala, Hubert – Kolouch, Peschout, Zayml – Dupljaku, Ondráček, Balaštík – Hoskovec, Dvořák
5

IHC Králové Písek

Fogl – Turek, Koutenský, Kadlec, Šergl, Radoš, Červinský, Sentenský – Šuhaj, Bárta, Klas – Pokorný, Rod, Skala – Marcilis, Pixa, Duchoň – Bednařík, Polanský
1
Branky a nahrávky: 12. Dupljaku (Klofáč), 13. Balaštík (Dupljaku), 24. Bambula (Vala), 31. Ondráček (Klofáč, Dupljaku), 57. Balaštík (Pospíchal, Ondráček) – 49. Koutenský. Rozhodčí: Pražák – Němec, Jindra. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 29:23. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

Průběh utkání

Dukla měla od začátku zápasu více ze hry a od první minuty se tlačila před gólmana hostů Fogla. Po minutě a půl ho otestoval první vážnější střelou Hoskovec, ale vyrážečka píseckého strážce svatyně byla pozorná. Tlak domácích byl umocněn přesilovou hrou, se kterou ale Jihlava naložila hanebně a pomalu ani neohrozila píseckou branku. Co se Dukle nepovedlo v početní převaze, to se podařilo při hře pět na pět. Ve dvanácté minutě našel Klofáč ve středním pásma Liridona Dupljaku, který přejel útočnou modrou a následnou střelou k pravé tyči nedal Foglovi šanci - 1:0. Posila z Mladé Boleslavi, která loni odehrála sezonu v Havlíčkově Brodě, se tak trefila i ve druhém zápasu za červenožluté. O minutu později již domácí vedli o dva góly. Při snaze o vyhození Písku udržela Dukla puk v útočném pásmu, Dupljalu našel mezi kruhy Vojtěcha Balaštíka a ten pohotově zavěsil - 2:0. Písek byl před Vackem téměř neškodný a naopak musel děkovat svému gólmanovi, že domácí v první třetině vstřelili pouze jeden gól.

Také druhou část začala lépe Dukla. Střílenou přihrávku Valy tečoval těsně vedle pravé tyče písecké klece Bambula. Hosté zahrozili krátce na to v přesilové hře zejména zásluhou Pokorného a Bárty, kterému v rozhodující chvíli sjel puk z hole. Následná tvrdá střela Kadlece od modré prolétla kolem levé tyče Vacka. Jako blesk z čistého nebe tak přišel gól Dukly v oslabení. Vala napadal rozehrávku hostů a vybojoval puk, přihrál ho před branku Jiřímu Bambulovi, který se zblízka nemýlil 3:0.. I při druhé přesilové hře hostů odolávali jihlavští mladící náporu Písku. Minutu a půl kombinovali Jihočeši před Vackem, ale svůj tlak nepřetavili po pokusech Pokorného, Bárty či Koutenského od modré v gól. Ten přišel až při přesilové hře na druhé straně, i když se Dukla dlouho nemohla dostat před Fogla. Po minutě početní výhody se jí to už podařilo a Klofáč našel u pravé tyče nepokrytého Jiřího Ondráčka. Nejlepší střelec Jihlavy přidal svůj devátý gól v sezoně - 4:0. Další přesilovka hostů již tak nebezpečná nebyla a do konce druhé části již žádný gól nepadl.

Závěrečná dvacetiminutovka byla ovlivněná jasným vedením domácích, kteří se nikam nehnali. Po třech minutách měl velkou šanci Rod, ale střelou z pravého kruhu těsně minul branku. Případnou radost z čistého konta překazil Vackovi v devětačtyřicáté minutě David Koutenský, který se dostal po zaváhání v rozehrávce domácích na modré k puku a prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 4:1. Inkasovaná branka Jihlavu lehce nabudila a hráči s ježkem ve znaku přidali na aktivitě. Pět minut před koncem se u pravé tyče Fogla ještě neprosadil Peschout, ale krátce nato potrestal vyloučení Pokorného Vojtěch Balaštík. Svůj druhý gól v zápase vsítil po tom, co šikovně tečoval střelu Pospíchala mimo dosah gólmana Písku - 5:1. Dukla tak porazila Písek i potřetí v probíhající sezoně a zároveň si připsala dosavadní nejvyšší výhru ročníku.

Ohlasy trenérů

Martin Všetečka (asistent trenéra IHC Písek): Domácí byli po celý zápas bojovnější a vyhráli naprosto zaslouženě. Víc k tomu nemám co říct.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Pro nás to dnes byly velice důležité tři body. Potřebujeme tříbodová vítězství k tomu, abychom se dostali do čtvrtého místa v tabulce. Výkon ale nebyl optimální. Podařilo se nám dnes využít šance, které jsme měli.