4:3
(1:0, 1:1, 2:2)

Mladší dorost v souboji o první místo v tabulce podlehl Brnu

02.02.2014 / David Nekvinda

Sedmadvacáté kolo ELIOD extraligy mladšího dorostu přineslo souboj druhého týmu tabulky Komety Brno s vedoucí Jihlavou. Utkání o první pozici v tabulce začala lépe Kometa, která se dostala v úvodní periodě do jednogólového vedení. Na začátku druhé části zvýšil náskok domácich Sebastian Šmída. Dukle se však podařilo ve stejné části Tomášem Mejzlíkem snížit a po trefě Ondřeje Najmana z třetí třetiny vyrovnat. Jenže domácí hned poté utekli znovu na rozdíl dvou gólů. Poslední slovo měla Jihlava, ale Michal Smutný již jen zmírnil prohru svého týmu na konečných 4:3. Kometa tak vystřídala Duklu na první pozici v tabulce.
02.02.2014 10:00, ELIOD Extraliga mladšího dorostu - 27. kolo

HC Kometa Brno

Dostál – Petrla, Trnka, Zábranský, Kučera, Zukal, Furch, Mikyska – Král, Knap, Gajarský, Škvrně, Čejka, Matula, Šmída, Havránek, Süss, Krejčí, Hasoň, Havlát.
4

HC Dukla Jihlava

Škarek – Havelka, Mareš, Pražák, Váňa, Habermann – Čermák, Najman, Adam, Chylík, Mejzlík, Smutný, Berka, Slabý, Kousal, Prokš.
3
Branky a nahrávky: 13. Trnka (Šmída, Král), 21. Šmída (Čejka), 43. Škrvně (Mikyska), 50. Havlát (Havránek, Furh) – 31. Mejzlík (Čermák), 41. Najman (Kousal, Pražák), 55. Smutný. Rozhodčí: Volf - Kučera, Kucián. Vyloučení: 2:3. Bez využití, V oslabení: 0:0. Diváci: 44. Střely na branku: 32:27. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:3.

Průběh utkání

Hned od prvních minut souboje dvou zatím nejúspěšnějších celků skupiny střed se do toho oba soupeři pořádně opřeli. Moc prostoru si na ledě nedarovali a tak ani nevznikalo nějaké větší množství brankových příležitostí. Samotný úvod duelu patřil spíš hostům, v první dobré šanci ale Mejzlík jenom přestřelil branku. Jihlava si také jako první vyzkoušel hru v přesilovce, ta jí ale vůbec nevyšla.

A tak se do vedení dostali Brňané. Situace z třinácté minuty přitom nebyla nějak nápadná. Kometa se usadila v pásmu a rozjela kolotoč přihrávek, načež se ke střele z pravého kruhu odhodlal Aleš Trnka. Po střele domácího obránce chvíli nikdo nevěděl, kde přesně je puk, až byl objeven za brankovou čárou - 1:0. Dukla mohla vzápětí srovnat v další početní převaze, vůbec se ale s pukem nedostala do útočné třetiny. Po úvodní bojovné dvacetiminutovce tedy vedli hokejisté Brna.

Ve druhé třetině se na gól nečekalo ani celou minutu. Kometa dokázala vytvořit závar v blízkosti jihlavské branky a po puku obětavě skočil Sebastián Šmída, který vleže překonal Škarka v brance Jihlavy - 2:0. Za chvíli mohli domácí vést už o tři branky, proti Havránkově voleji po Gajarského dobrém pasu se ale hostující gólman skvěle přemístil. Těsně po polovině základní hrací doby se podařilo Dukle vsítit kontaktní branku. Dostál sice dokázal vyrazit Čermákovu střelu z asi dvou metrů, puk se ale odrazil na hůl Tomáše Mejzlíka. Tomu se povedlo z těžkého úhlu trefit odkrytou část branky - 2:1.. Kometa si následně dvakrát zkusila přesilovku, stejně jako Dukle v první třetině jí ale hra proti čtyřem absolutně nevycházela.

Třetí dějství nabídlo víc než důstojné vyvrcholení souboje dvou elitních celků. Tak jako se v úvodu druhé třetiny prosadila Kometa, se na startu té třetí podařilo skórovat Dukle. Po závaru před Dostálem dotlačil puk do branky Ondřej Najman - 2:2. Jenže vyrovnaný stav platil ani ne minutu a půl. Puku se v útočném pásmu ujal domácí Marek Škvrně, obkroužil branku a trefil skulinu ve výstroji Škarka - 3:2.

V padesáté minutě se Brnu podařilo podruhé v zápase odskočit do dvougólového vedení. Nováček v brněnském dresu Havránek našel u levé tyčky volného Roberta Havláta, jenž rychle přeposlal puk do branky - 4:2. Po dalších pěti minutách, ve kterých se díky trpělivé hře dostala domácí družina do několika brejků, se hostům podařilo vsítit kontaktní gól. Opět padl z dorážky, tentokrát se prosadil Michal Smutný - 4:3. Do konce třetí periody ještě zbývalo šest minut a Dukla si během nich dokázala vytvořit několik šancí na vyrovnání. V asi největší se půl minuty před koncem ocitl Berka, který ale osamocený z mezikruží Dostála nepřekonal. Víc už hosté nestihli ani při hře bez brankáře, tři body tak zůstaly kompletně na jihu Moravy.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Od začátku jsme prohrávali a dotahovali soupeře. Naše mužstvo ale musím pochválit, každý hráč dělal vše tak, jak měl. Za útočnou hru se vůbec nemusíme stydět, i když zisk máme nulový. V závěru jsme měli minimálně dvě tutovky, ale neproměnili jsme. Utkání to bylo dobré z obou stran.

Marek Moskal (HC Kometa Brno): Bylo vidět, že hráli týmy z vrchu tabulky, bylo to kvalitní utkání. V některých fázích to byl trošku boj, ale myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. V některých pasážích například ve druhé třetině jsme soupeře přehrávali a byli jsme v tlaku.