0:4
(0:0, 0:1, 0:3)

Mladší dorostenci nedali Havlíčkovu Brodu v derby šanci

16.02.2014 / Ladislav Vácha

Mladší dorostenci Dukly Jihlava se v 29. kole ELIOD extraligy radovali z jednoznačného vítězství na ledě Havlíčkova Brodu. Tříbodový zisk jim zajistila především třetí třetina, kdy se svěřenci trenéra Patrika Augusty prosadili hned třikrát. Čisté konto si do svých statistik připsal gólman Josef Kořenář, jenž se před pár dny vrátil z turnaje reprezentací do 16 let. Hattrickem se blýskl útočník Pavel Kousal, jehož třetí zásah do sítě Rebelů byl zároveň stým gólem jihlavských mladíků v sezoně. Mladí Dukláci jsou aktuálně v tabulce extraligové skupiny Střed na druhém místě o bod za brněnskou Kometou.
16.02.2014 10:00, ELIOD Extraliga mladšího dorostu - 29. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Marek – Němec, Benák, Vala, Kopic, Lachman, Hrabaň – Hendrych, Kadleček, Fixa, Holenda, Petržílek, Vlach, Beran, Chymo, Pilný, Veverka, Březina, Michálek, Michalička
0

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Havelka, Mareš, Pražák, Habermann – Čermák, Branský, Najman, Adam, Chylík, Mejzlík, Smutný, Huňáček, Berka, Kousal, Oščádal
4
Branky a nahrávky: 24. Kousal (Chylík, Najman), 44. Kousal (Najman), 49. Oščádal (Berka, Mejzlík), 53. Kousal (Smutný, Chylík). Rozhodčí: Kopeček - Jirčík, Lisa. Vyloučení: 2:4, navíc Vlach (HBR) OT 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 31:44. Průběh utkání: 0:4.

Průběh utkání

Úvodní minuty se odvíjely podle scénáře hostů z Jihlavy, kteří byli aktivnější a častěji se probíjeli do zakončení. První obrovská šance na sebe nenechala dlouho čekat, už ve 4. minutě vypálil na vrcholu kruhů Tomáš Mejzlík a jeho rána byla sražená, ale naštěstí pro Rebely jen do Markova levého betonu. Zanedlouho zahrozili i domácí, ale přečíslení 2 na 1 skončilo nepřesnou přihrávkou. Hned z protiútoku se Dukla mohla ujmout vedení, ale Kryštof Chylík trestuhodně minul zcela odkrytou bránu. Havlíčkův Brod postupem času vyrovnal hru, hodně mu k tomu napomohla i přesilovka po faulu Pavla Kousala. Tentýž hráč byl hodně blízko k tomu, aby protrhl střelecké trápení svého týmu, jenže po návratu z trestné lavice dorážel ze vzdálenosti několika kroků těsně vedle Markovy svatyně.

Havlíčkobrodská družina vlétla do prostřední části s velkou chutí a mohla jako první pohnout s průběžným stavem na časomíře. Z mírného úhlu na levé straně dorážel kapitán David Michálek, jenže gólman Kořenář se ve svém brankovišti rychle přesunul a předvedl skvělý zákrok. Mladé Rebely promarněná šance mrzela o to více, že na sklonku 24. minuty pláchl jejich obraně Pavel Kousal a zblízka poslal puk k přední tyčce nad Markovo rameno. Bojovníci z Kotliny měli celou řadu příležitostí na vyrovnání, jenže buď ztroskotali na výborně chytajícím brankáři Kořenářovi, nebo je v klíčovém okamžiku zradila muška. Kraučukův soubor měl navrch a fanoušci v ochozech Kotliny sledovali atraktivní hokej, protože kupředu se dostávala i Jihlava.

Na začátku třetího dějství přišel moment, který zřejmě rozhodl o osudu utkání. Při rychlém protiútoku vypálil z pravého kruhu Ondřej Najman a brankář Marek udržel puk pod betonem, jenže k tomu bleskově dojel důrazný Pavel Kousal a prošťouchal puk až za brankovou čáru. Stále se pokračovalo v útočném a vyrovnaném hokeji, který nabízel šance na obou stranách pomyslné barikády. Ve 49. minutě to vypadalo s Rebely ještě hůř, protože Josef Berka našel zpoza brány přesným pasem Vladimíra Oščádala, jenž z předbrankového prostoru střelou bez přípravy trefil mezírku mezi betony přesouvajícího se gólmana Marka. Havlíčkův Brod vzápětí nevyužil přesilovku a trest na sebe nenechal dlouho čekat. Hokejisté z metropole Vysočiny předvedli přesnou a bleskovou akci, na jejímž konci stál nepokrytý Pavel Kousal, jenž zápěstím z prostoru mezi kruhy završil hattrick. Rebelové dělali čest svému bojovnému jménu a i nadále bojovali alespoň o čestný úspěch, jenže ani střelecké štěstí jim nepřálo. Dukla tak splnila papírové předpoklady a odvezla si z Kotliny výhru 4:0.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Jsme spokojení s vítězstvím, které se nerodilo lehce. Domácí hráli velice dobře, každý jejich hráč bojoval a nechal na ledě maximum. Horko těžko jsme se proti nim prosazovali, ale nakonec se nám podařilo dát góly a vyhráli jsme.

Milan Kraučuk (HC Rebel Havlíčkův Brod): Jihlava je kvalitní soupeř, který drží v tabulce 2. místo. Měli jsme úspěšné minulé zápasy, tak se na nás dobře připravila. V první třetině jsme byli trošku pomalejší, možná to bylo respektem ze soupeře nebo pomalejším rozjezdem. Začátek míváme vždy horší, nicméně gól jsme neinkasovali. Druhá třetina byla z naší strany paradoxně nejlepší, soupeře jsme dokonce i přehrávali. Byl to krásný hokej. Inkasovali jsme sice na 0:1, ale to nebylo ještě rozhodující. To byla až třetí třetina a v ní druhý gól, který tam soupeř nacpal i s gólmanem, kterému naši obránci moc nepomohli. Musíme jít dál. Samozřejmě nikdo asi nemůže počítat s tím, že všechny zápasy vyhrajeme. Hráli jsme doma a chtěli jsme to zvládnout alespoň za bod, ale bohužel to nevyšlo. Máme před sebou i další zápasy, které chceme zvládnout.