3:5
(0:2, 1:2, 2:1)

11.01.2014 / Tomáš Lysý

11.01.2014 12:00, Extraliga staršího dorostu - 32. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek – Pospíchal, Port, Pražák, Mandát, Klofáč, Kochánek – Ondráček, Balaštík, Bambula – Kolouch, Vala, Hubert – Hoskovec, Dvořák, Dupljaku – Zayml, Peschout
3

HC Sparta Praha

Pírs – Kalina, Kadeřávek, Hrdlička, Bureš, M. Jandus, Knobloch, Duben, Kazda – Hozák, Černoch, Lojka – Györi, Svoboda, Zídek – Polesný, Havel, Hrala – Seniov, T. Jandus, Zářecký
5
Branky a nahrávky: 31. Balaštík (Mandát), 48. Bambula (Balaštík), 58. Bambula (Port, Balaštík) – 8. Zářecký (Hozák), 9. Hozák (Černoch, Lojka), 23. Hrdlička (Havel), 36. Hozák (Kalina, Kadeřávek), 60. Svoboda. Rozhodčí: Vampola – Guth, Rittich. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 127. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 3:4, 3:5.

Průběh utkání

Zápas v Jihlavě začala aktivněji Sparta, která se častěji dostávala před gólmana Dukly, ale chyběl ji klid ve finální přihrávce nebo v koncovce. Jihlava zahrozila střelou Bambuly, s kterou si Pírs poradil. Na konci sedmé minuty přišly během dvaačtyřiceti vteřin dva zásahy hostů. Nejprve se po několika nepřesnostech na obou stranách chopil puku Hozák, zavezl ho do útočného pásma a Jaroslav Zářecký zblízka vstřelili úvodní gól zápasu - 0:1. Poté si Jiří Hozák vyměnil roli asistenta za střelce, když zakončil z mezikruží přesnou kombinaci Lojky a Černocha - 0:2. Již na třígólové vedení mohla odskočit Sparta ve svojí přesilovce, ale Svoboda ranou z levého kruhu mířil těsně vedle levé tyčky. Na konci třinácté minuty zachytil vyzření Porta útočního hostů Havel, jeho pokus se ale opět nevešel mezi tři tyče. Dukla mohla snížit o minutu později, když obrana Sparty zapomněla na zcela volného Huberta, který se na útočné modré dostal k puku, ale tváří v tvář Pírsovi nenašel skulinku mezi jeho betony. V první třetině byla k vidění jedna přesilová hra, ale když na jejím konci Svoboda nepřekonal zblízka Vacka, další gól v úvodní části již nepadl.

Hned na začátku druhé třetiny přestála Jihlava dvouminutový trest za příliš mnoho hráčů na ledě, ale v dalším oslabení už inkasovala. Pospíchal vydržel na trestné lavici jen třináct vteřin, protože se po přihrávce Havla trefil od modré Jakub Hrdlička – 0:3. Při další akci Sparty se neprosadil v situaci dva na dva Jan Polesný, který z druhé vlny netrefil branku. Jihlava se dočkala úspěchu půlminuty po polovině zápasu. Vojtěch Balaštík se po přihrávce Mandáta chopil puku, ujel po levé straně a jeho střela zapadla přesně do levého horního rohu - 1:3. V přesilovce Dukly mohl přidat Balaštík druhý gól, ale na poslední chvíli zblokoval jeho střelu bránící hráč hostů. Po návratu vyloučeného Martina Janduse na led přidala Sparta čtvrtý gól. Kalina našel u pravé tyče branky Dukly zcela volného Jiřího Hozáka, který si střelou k opačné tyči připsal druhý zářez na pažbě v zápase - 1:4. Na konci prostředního dějství hrála Jihlava téměř minutu dlouhou přesilovku pět na tři, ale vážnější šanci si v ní nevypracovala. Puk v rozhodující fázi buď přeskočil hokejku jihlavského hráče nebo byli červenožlutí u odraženého puku o něco déle než hosté.

Třetí třetinu začala Dukla přesilovou hrou, ve které sparťanskou branku vážněji neohrozila. Po konci Hrálova trestu mohli hosté zvýšit svoje vedení, ale Hozáka z mezikruží trefil Vacka, který pak vychytal i dorážku Černocha. Udeřilo tak na druhé straně. Po chybě v rozehrávce Sparty získal puk Balaštík, poslal ho do jízdy na modrou Jiřímu Bambulovi, který přebruslil obránce a našel volné místo mezi betony gólmana. Dukla ožila a rázem měla více ze hry. Góly mohly padat na obou stranách. Za Duklu v situaci tři na dva těsně minul levou tyčku Vala, krátce poté neprotlačil Györi puk u pravé tyčky Vacka do branky. Tři minuty před koncem byl vyloučen Hrdlička a domácí si před přesilovkou vzali oddechový čas. Za patnáct vteřin byl vyloučený hráč zpátky na ledě, protože střelu Porta tečoval za bezmocného Pírse Jiří Bambula – 3:4. Po půlminutě mohlo být rozhodnuto, ale Zídek trefil únikem po levé straně pouze tyč. Jihlava se minutu před koncem po oddechovém času Sparty odhodlala ke hře bez gólmana, ale deset vteřin před koncem se po buly dostal k puku Martin Svoboda, který trefil opuštěnou klec – 3:5. Hosté si tak vezou do Prahy první tříbodovou výhru v nadstavbové části, domácí si naopak na body budou muset ještě počkat.

Ohlasy trenérů

David Kočí (asistent trenéra HC Sparta Praha): Byl to pěkný zápas nahoru dolu. Pro nás tyto body jsou cenné. Byli jsme s výkonem našich hráčů spokojení, a to s každou lajnou. Až ve třetí třetině jsme trošku polevili a zase jsme ze zápasu udělali drama. Ale celkově, když to shrnu, tak jsme se zápasem spokojení. Celkově jsme za oba dva poslední vítězné zápasy s body spokojení, ale ne až tak s výkonem. V Budějovicích jsme nehráli tak dobře, protože jsme hráli po dlouhé pauze. Ale postupně jsme se zlepšovali a lepší výkon přetáhli i na zápas s Duklou.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Trošku mi dnešní zápas připomíná utkání s Plzní. Od nás to byl opět takový vlažný začátek. Máme obrovský problém s tím, že prohráváme první třetiny a tyto branky, které v nich inkasujeme, nám na konci chybí ke třem bodům, případně k tomu, abychom šli do prodloužení. Myslím si, že výkon byl oproti předchozímu zápasu zlepšený, úsilí ve druhé a třetí třetině bylo větší, ale bohužel. Chybí nám jednoduchost, hledáme složité kombinace, málo zakončujeme, takže na těchto věcech musíme zapracovat. Pak věřím tomu, že se to otočí.