1:3
(0:2, 1:0, 0:1)

14.02.2014 / Tomáš Lysý

14.02.2014 18:00, Extraliga staršího dorostu - 37. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Smutný, Port, Pospíchal, Kochánek, Dörrer, Klofáč – Nováček, Vala, Ondráček – Kolouch, Dvořák, Peschout – Hubert, Hoskovec, Dupljaku – Zayml
1

Rytíři Kladno

Vladař – Libecajt, Matula, Havelka, Zajíc, Chládek, Balcar – Keszi, Pliml, Borkovec – Schildhabel, Kaprál, Hajný – Bláha, Čermák, Janeček – Kadlec, Patyk, Vendis
3
Branky a nahrávky: 38. Kochánek (Zayml) – 6. Hajný (Kaprál), 15. Kadlec (Patyk, Zajíc), 59. Bláha (Čermák). Rozhodčí: Kukeně – Klouda, Kuřítko. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 37. Střely na branku: 23:23. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Průběh utkání

Ač úvodní minuty zápasu patřily Jihlavě, která byla velmi aktivní a ohrožovala Vladaře ať u střelami od modré nebo rychlým přečíslením tři na dva, gól padl do jihlavské klece. Jakub Hajný nabral po levé straně rychlost, z levého kruhu vystřelil a jeho rána zaplula do levého horního rohu jihlavské klece - 0:1. Od tohoto momentu bylo Kladno aktivnější. Dukla sice mohla vyrovnat v přesilové hře, ta se jí však příliš nepodařila. Ve hře čtyři na čtyři pak Pospíchal ránou od modré otestoval gólmana hostí, který puk na poslední chvíli vyrazil. Krátce na to padl druhý gól Kladna. Patys se za brankou Brože dostal k puku, přihrál ho před domácího gólmana, kde puk dostrkal do klece Aleš Kadlec – 0:2. Krátce na to mohlo Kladno zvýšit při úniku dva na jednoho, který ale zkazila špatná přihrávka na Hajného.

Příliš pohledný hokej se ve druhé třetině ha Horáckém zimním stadionu opravdu nehrál. Kombinace obou týmů většinou končili nepřesností, a to ztrátou puku, ofsajdem nebo zakázaným uvolněním. Před polovinou zápasu hráli kladenští pětatřicet vteřin přesilovku pět na tři, gól se jim však dát nepodařilo. Dukla hrála v oslabení velmi dobře a až na pár střel od modré Kladno k ničemu nepustila. Po vypršení všech trestů si zahrála čtyřminutovou přesilovku Jihlava. Půlminuty před jejím koncem našel Zayml pěknou přihrávkou Tomáše Kochánka, který střelou z prostoru kruhů snížil - 1:2. Červenožlutí rázem ožili a byli aktivnější, ale vyrovnat se jim do konce třetiny nepodařilo.

První polovina třetí části byla ve znamení několika přesilových her. Domácí ani hosté však své dvě početní převahy nevyužili. Kladenští se díky jednogólovému náskoku do žádných velkých akcí nepouštěli a spíše pečlivě bránili svoji obrannou modrou. Když už se domácí dostali ke střele, jako z předbrankového prostoru Kolouch, byl na místě muž v masce hostů Vladař. Přesně minutu a devět vteřin před koncem se Jihlava odhodlala ke hře bez gólmana. Jenže po vyhraném buly před Vladařem se puku chopil Štěpán Bláha a pokusem ze svého obranného pásma trefil přesně opuštěnou jihlavskou klec - 1:3. Kladno tak v nadstavbové části porazilo Duklu i podruhé a veze si domů tři body.

Ohlasy trenérů

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): My jsme na začátku proměnili dvě příležitosti, které jsme měli, jinak jsme nehráli moc dobře. Utkání bylo hodně o obraně, obě mužstva se snažila bránit. Jihlava pak ve čtyřminutové přesilovce hezkým gólem snížila. My jsme měli trošku štěstí, protože tam nám zvonila i tyčka. V power-play v závěru jsme dokázali dát góla a rozhodli. Ale jak říkám, bylo to takový ne moc hezký hokej. Zaplaťpánbůh za tři body. Ve vyrovnaném utkání jsme prostě měli trošku více štěstí.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): My jsme hráče upozorňovali před zápasem opět na to, že si musíme dát pozor na vstup do utkání, že se utkání bude vyvíjet od první třetiny. Ale bohužel, po první třetině byl stav 0:2, to se už těžko dohání. Myslím si, že tohle rozhodlo. Prvních pět minut v první třetině jsme byli lepší, pak jsme ale dostali branku a od té doby jsme byli horším týmem. Postupně v zápase jsme se dostávali do tempa. Škoda je našich nevyužitých šancí. Pak už jsme hráli v útočném pásmu moc složitě a chyběla nám taková ta jednoduchost, ten "drajv" do brány.