3:1
(0:0, 2:0, 1:1)

Mladší dorost sérii v Liberci neukončil, o postupujícím se rozhodne v neděli

22.03.2014 / Jan Kousal

S dvěma výhrami v kapse a vedením v sérii 2:0 cestovali mladší dorostenci do Liberce s cílem ukončit semifinálovou sérii a postoupit na závěrečný turnaj v mladším dorostu o mistra ČR. Po bezgólové první třetině se prosadil ve 34. minutě Marek Zachar a stejný hráč vstřelil minutu před koncem druhý gól. Jihlava sice na začátku závěrečné dvacetiminutovky snížila Dominikem Adamem, konečné slovo měl však krátce na to opět Marek Zachar, který zkompletoval hattrick. O postupujícím se tak rozhodne zítra. Pokud vyhraje Dukla, postoupí na závěrečný turnaj. Pokud vyhraje Liberec, bude ihned po konci čtvrtého zápasu následovat prodloužení, resp. samostatné nájezdy, které určí vítěze série.
22.03.2014 12:00, ELIOD Extraliga mladšího dorostu - 0. kolo

Bílí Tygři Liberec

Žajdlík - Eichler, Korecký, Velechovský, Krejsa - Chrtek, Jursa, Král, Kunst, Nezbeda, Šíp, Wienczek, Zachar, M. Čermák, Mocek, Ira
3

HC Dukla Jihlava

Kořenář - Mareš, Pražák, Huňáček, Váňa, Habermann, Smutný - Adam, Berka, D. Čermák, Chylík, Kousal, Mejzlík, Najman, Oščádal, Branský, Prokš
1
Branky a nahrávky: 34 Zachar, 39. Zachar (Wienczek), 46. Zachar (Eichler, Korecký) - 44. Adam (Oščádal). Rozhodčí: Hrubý - Hejl, Kájínek. Vyloučení: 2:2, navíc Mejzlík (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 64. Střely na branku: 16:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Stav série: 1:2.

Průběh utkání

Jihlava vstupovala do utkání s vedením 2:0 na zápasy. Svoji aktivitu prokazovali i v úvodních minutách 3. duelu. Hned ve 4. minutě vypálil z levého kruhu Oščádal. Žajdlíkovi střela prošla mezi betony, ale domácí obrana na poslední chvíli bezpečně odklidila puk do rohu. Na druhé straně ujeli obraně Jihlavy Jursa se Šípem, ale protiútok zakončený rychlou střelou skórem nepohnul. Oba celky se nakonec na víc nezmohly a tak se odcházelo do kabin za stavu 0:0.

V druhé části už se přece jen začalo hrát útočně, ale oba brankáři se opravdu činili. První příležitost si vytvořil domácí kapitán Zachar, když krásnou kombinaci zakončil střelou zápěstním. Bohužel pro Tygry minul Kořenářovu bránu. Hosté působili oproti první třetině daleko méně aktivně. Jedinou šanci měl v polovině třetiny obránce Pražák, po jehož střele zvonilo břevno.

Liberečtí svoji chuť ukázali i v oslabení, když si po chybě hostující obrany dojel pro puk Jursa. Po objížďce jihlavské svatyně nakonec neprocedil kotouč za Kořenářovi záda. Ten samý hráč pak dokonce ujížděl sám na brankáře. V souboji s ním však znovu neuspěl. Hned následující minutu dostal podobnou nabídku Zachar, kterému zakončení znemožnila obrana Dukly. Rozhodčí odpískal trestné střílení, které Marek Zachar nekompromisně proměnil – 1:0. V závěru druhého dějství pak ve vlastním oslabení vyzval Wiencek k dalšímu sólu přes celé kluziště Marka Zachara, a ten se opět nemýlil. Tygři si tak do závěrečné třetiny přenesli náskok 2:0.

Ve třetím dějství se Jihlava snažila náskok co nejrychleji smazat. Po nevyužitém zbytku přesilovky a sérii nepřesností se do dobré pozice dostal Kousal, Žajdlík na chvíli ztratil puk z dohledu, ale rychle ho našel a přikryl před dorážejícími hráči. Domácí kontrovali povedenou akcí, kdy Zachar nejprve servíroval puk Wienckovi a následně promáchl dorážku. Dukla se ve 44. minutě přeci jen dočkala snížení, brankáře Žajdlíka překonal pohotovým blafákem zcela volný Dominik Adam – 2:1.

Liberecká odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. V přesilovce korunoval povedený zápas Marek Zachar a završil hattrick. Hosté se po inkasovaném gólu začali více tlačit dopředu, Tygři se zatím snažili využít jihlavských okének v obraně. Po jednom takovém se do slibné šance probil Jan Král, ale Kořenář byl pozorný. V závěru už se domácí nikam nehnali a hlídali si výsledek. Dukla si přece jen ještě vytvořila nadějnou šanci, když po Wienckově chybě na modré čáře prchal směrem k bráně aktivní Kousal, ale svoji možnost nevyužil. Tygři tlak hostů i díky skvělému Žajdlíkovi ustáli a radovali se z výhry 3:1, snížili tak stav série na 1:2. O postupujícím tak rozhodne závěrečný čtvrtý zápas.

Ohlasy trenérů

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec): „Jsem rád, že série dneškem neskončila. Kluci podali bojovný výkon, makali jako jeden tým. Navázali jsme na zápas v Jihlavě, kde rozhodčí trošku nešťastně ovlivnil zápas v prodloužení. Kluky jsme na dnešek připravili, bojovali, odmakali to. Musím pochválit gólmana a také kapitána Marka Zachara, ale jak říkám, je to týmová práce. Doufám, že to v přístím zápase dotáhneme do prodloužení a postoupíme do finálové skupiny.“

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): „V půlce zápasu jsme udělali dvě hrubé individuální chyby, které rozhodly. Nám paradoxně uškodila přesilová hra, v níž jsme podruhé inkasovali. Domácí bojovali od začátku, my jsme udělali takové chyby, jaké jsme nepředvedli v celé sezoně. Liberec si vítězství zasloužil.“