4:3sn
(2:2, 0:1, 1:0 - 0:0)

Dukla si ze severu veze bod

17.09.2014 / Kryštof Kousal

Ve 4. kole zavítala Dukla na sever Čech. První třetina se nesla ve střeleckém duchu. Do vedení šli jako první domácí již v 5. minutě. O dvě minuty později vyrovnal Marek Melenovský, když využil přesilovku pěti proti třem. Na 2:2 vyrovnával též v přesilové hře Adam Zeman. Do vedení poslal Duklu kousek za polovinou zápasu Petr Štěpánek. Piráti však v závěru třetí části v přesilovce umocněnou hrou bez brankáře dokázali vyrovnat. O vítězi nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení. V nájezdech byli úspěšnější hráči Chomutova, kteří si tak připisují bod navíc. Chomutov porazil Jihlavu 4:3 po samostatných nájezdech.
17.09.2014 17:30, 1. liga ČR - 4. kolo

Piráti Chomutov

Hanuljak – Drtina, Skinner, Scalzo, Rutta, Šulák, Rýgl – Hovorka, Růžička, D. Kaše, Květoň, Dušek, Moore, Hřebejk, Kämpf, O. Kaše, Sinisalo, Gajovský, McGregor, Sikora
4

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Zadražil, Dobrovolný, Podlipnik, Štebih, Čáp, Schejbal, Šidlík – Jarůšek, Prokš, Březina, Anděl, Zeman, Kuřítko, Seman, Melenovský, Štěpánek, Čachotský, Malec, Důras
3
Branky a nahrávky: 5. Moore (Dušek), 9. Scalzo (McGregor, Sinisalo), 57. Hovorka (Růžička, Skinner), rozhodující nájezd Hovorka – 7. Melenovský (Důras, Štěbih), 14. Zeman (Čachotský, Dobrovolný), 33. Štěpánek (Čachotský, Jarůšek). Rozhodčí: Jílek – Rozlílek, Kokrment. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 2386. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Do branky se poprvé v sezóně postavil Miroslav Hanuljak a na začátku utkání se nemusel moc ohánět, protože Piráti nasadili ďábelské tempo v útočném pásmu. Ve třetí minutě nabídl faulující Březina domácím první přesilovku a Krušnohorci ji hned využili. Greg Moore našel v čase 4:01 mezi kruhy odražený kotouč a umístil ho přesně od horní tyč – 1:0.

Hned poté se Piráti museli dlouhou dobu bránit ve třech a nabídli tak Dukle šanci na vyrovnání, kterou svěřenci Petra Vlka nepohrdli. Po dlouhém tlaku a několika vyložených šancích se chopil puku Marek Melenovský a z podobné pozice jako před ním Moore prostřelil bezmocného Hanuljaka – 1:1.

Domácím ještě nevypršel čtyřminutový trest Štěpána Hřebejka a šli znovu do vedení. Tomas Sinisalo poslal v 7. minutě od mantinelu perfektní pas do jízdy osamocenému Mariu Scalzovi a ten krátkým blafákem zasunul puk mezi Sáblíkovy betony – 2:1.

Nicméně hostující hokejisté dokázali do konce třetiny odpovědět. Ve 14. minutě najel Tomáš Čachotský do útočného pásma a pasem našel Zemana, který unikl pozornosti domácí obrany a zjevil se sám před Hanuljakem. Zakončení provedl Adam Zeman perfektně, jen přizvedl puk pod horní tyč – 2:2.

První polovina druhého dějství se odehrávala především ve středním pásmu, žádný z týmů si nedokázal vypracovat gólovou šanci. Domácím zatrnulo po střetu hráčů v rohu po pravici Sáblíka, když na ledě zůstal ležet Lukáš Květoň. Dvaatřicetiletý útočník nakonec opustil led po svých, nicméně do utkání už nezasáhl. Na levém křídle druhé formace ho nahradil 13. útočník Sikora.

Další branka padla v čase 32:45 a poprvé šli do vedení Jihlavští. Po vhazování dostal kotouč Petr Štěpánek, který prošel až před domácího gólmana a zblízka už ležícího Hanuljaka neměl problém překonat – 2:3.

Poslední velkou šanci druhé třetiny měl Martin Rýgl jen několik sekund před jejím koncem. Prchal sám na Sáblíka, ale jeho zakončení bekhendem se mezi tři tyče jen těsně nevešlo.

Rýglova příležitost Piráty nastartovala do třetí třetiny, ve které měli brzy velké šance Scalzo, Kämpf a Růžička, ale první dva stříleli nepřesně a Vladimír Růžička si vylámal zuby na Sáblíkovi.

V polovině třetiny měl pak šanci hostující David Březina, který s kotoučem přesprintoval domácí obránce a nadvakrát zakončil do pravé tyče Hanuljakovy klece. V další obrovské šanci pro Jihlavu se ocitl Marek Melenovský, který prokličkoval obranou a zmátl i brankáře, ale z ostrého úhlu trefil opět jen tyč.

Melenovský spálil další příležitost v 54. minutě, kdy mu do dobré palebné pozice přihrával ex-chomutovský Seman. Sedmatřicetletý forvard minul bránu. Na druhé straně měl blízko ke gólu Mario Scalzo, ale nastřelil pouze břevno.

Piráti se ale s nepříznivým stavem nechtěli srovnat více než tři minuty před koncem třetí třetiny odvolal trenér Kopřiva v přesilovce Hanuljaka z brány a hra v šesti domácím takřka okamžitě vyšla. Hřebejkovu střelu vyrazil Sáblík pouze do rány Marku Hovorkovi, který puk do odkryté klece bezpečně uklidil – 3:3.

Utkání tak dospělo do prodloužení, které si Piráti zkomplikovali oslabením za příliš mnoho hráčů na ledě, ale všechny šance hostů zlikvidoval Hanuljak a zápas tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich vstřelil vítěznou branku Marek Hovorka a rozhodl tak o dvoubodovém vítězství Chomutova – 4:3.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (Piráti Chomutov): „Vítězství, i když jenom za dva body, je cenné pro sebevědomí hráčů. Tým celou dobu věřil, že vyrovná. První třetinu jsme začali aktivně, vedli jsme 1:0 a 2:1, pak jsme se vlastní nedisciplinovaností, jak herní, tak vyloučeními, dostali do vyrovnaného stavu. Ve druhé třetině se hra vyrovnala a zklidnila. Byly tam pasáže, kdy se hrálo nahoru – dolů a čekalo se, kdo dá gól. My jsme udělali chybu na buly, špatně jsme si rozebrali hráče a byli jsme dole. Z týmu ale byla cítit vůle, že se o to chce porvat. Stáhli jsme hru na tři lajny a rvali se v útočné třetině, z toho pramenila dvě, tři přečíslení soupeře. Na konci nám vyšel risk při hře šest na čtyři a před prodloužením jsme si jen řekli, že nechceme opakovat porážku s Mostem.“

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): „Do utkání jsme vstoupili malinko s respektem, protože máme hodně mladých hráčů, kteří ještě takové utkání nehráli. Postupem času se to vyrovnalo a myslím si, že ve druhé třetině jsme měli spoustu šancí. Na konci jsme dostali branku v oslabení, soupeři se to tam odrazilo šťastně, to už neovlivníme. Musím se ještě podívat na zákrok který oslabení předcházel, protože si nejsem jistý, že to faul byl. Penalty už jsou vabank. Měli jsme příležitosti zvýšit na 4:2, pak dal soupeř břevno. Byli jsme důstojným soupeřem.“