5:4p
(1:2, 2:0, 1:2 - 1:0)

Jihlava po dvou porážkách zvítězila, porazila Litoměřice v prodloužení

22.10.2014 / Tomáš Lysý

Ukončit nelichotivou třízápasovou sérii bez výhry chtěla Dukla doma proti Litoměřicím, avšak první třetina se nevyvedla dle jejích představ. Na gól Adama Chlapíka sice odpověděl Tomáš Čachotský, hostům však hned poté vrátil vedení Vítězslav Bílek. Druhé dějství ale patřilo červenožlutým, kteří po přesilovkových trefách Mihy Štebiha a Adama Zemana otočili stav zápasu. Čtvrtý gól Jihlavy a čtvrtý z přesilovky přidal na začátku třetího dějství Adam Zeman. Stadionu se však podařilo vyrovnat a zápas šel do prodloužení, které patřilo Dukle, když celý zápas rozhodl Marek Melenovský. Další domácí zápas čeká Jihlavu netradičně v pátek od 20 hodin proti Chomutovu.
22.10.2014 17:30, 1. liga ČR - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Dobrovolný, Podlipnik, Urbanec, Štebih, Čáp, Schejbal, Šidlík – Čachotský, Zeman, Diviš – Seman, Melenovský, Důras – Březina, Štepánek, Mikeš – Malec, Kuřítko
5

HC Stadion Litoměřice

Přikryl – Mikliš, Špelda, Málek, Šulc, Míka, Plášil – Bílek, Kalla, Procházka – Chlapík, Švagrovský, Novák – Rys, Volek, Dvořáček – Doležal, Ondráček, Antončík – Schwamberger
4
Branky a nahrávky: 10. Čachotský (Zeman, Čáp), 26. Štebih (Diviš, Čáp), 34. Zeman (Diviš, Důras), 42. Zeman (Čachotský, Štebih), 62. Melenovský (Diviš) – 10. Chlapík (Švagrovský, Novák), 11. Bílek (Kalla), 53. Bílek (Rys, Kalla), 55. Kalla (Rys, Bílek). Rozhodčí: Mikula - Adamec, Poruba. Vyloučení: 6:6, navíc Kuřítko (JIH) 10 min. OT. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1412. Střely na branku: 45:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2, 4:4, 5:4.

Průběh utkání

Hned na začátku zápasu se ve slibné příležitosti ocitl Chlapík, který zblízka pálil těsně vedle pravé tyče domácí svatyně. Jinak úvodní minuty příliš pohledného hokeje nepřinesly, hlavně co se domácích hráčů týče. Litoměřičtí si přece jen šance vypracovali, jako na konci čtvrté minuty po střele Špeldy, která se zastavila na levé tyčce. Polovina osmé minuty přinesla první přesilovou hru, kterou Stadion po sto vteřinách využil. Adam Chlapík nejprve pálil znovu jen do tyče, ale hned na to se opět zmocnil kotouče a zblízka jej protlačil za Sáblíka. Na vyrovnání se nemuselo dlouho čekat. Také Dukla využila svojí první přesilovku. Zeman poslal puk na Tomáše Čachotského, který se z pravé strany dostal mezi kruhy a trefil se přesně nad lapačku Přikryla. Tím však výčet slepených gólů nekončil, protože ani ne za půl minuty se po Bílkově pasu zpoza branky prosadil střelou bez přípravy Vítězslav Bílek. Blízko k vyrovnání byl Filip Seman, jenž svým pokusem do odkryté klece trefil zřejmě nohy vlastního spoluhráče. Litoměřice tak šly do kabin s jednogólovou výhodou.

Na začátku druhé třetiny dohrávali domácí větší část přesilovky z konce úvodního dějství. Diviš ve velké šanci zblízka trefil jen Přikryla a po výměně puku Melenovského s Důrasem mířil první jmenovaný do hrudi gólmana hostí. Diviš poté mohl skórovat i ve vlastním oslabení, leč opět nevyzrál na litoměřického muže v masce. V čase 25:01 se potvrdilo, že Jihlavě dnes přesilové hry svědčí. Miha Štebih vypálil od modré a přes val hráčů před brankou zajel kotouč až do hostující klece. Červenožluté samozřejmě srovnání povzbudilo, takže následné oslabení ubránili naprosto bez problémů. Do třetice všeho dobrého, mohl si říkat Adam Zeman. Nejprve po individuálním průniku vytěsnil jeho střelu Přikryl betonem a poté v přesilovce nezasunul puk do opuštěné klece, protože promáchl Důrasův pas. Jihlava se ale znovu dostala k puku, Důras našel před brankou Diviše, který se štěstím posunul kotouč doleva na Zemana, jež se tentokrát nemýlil. Následně se střelec třetí branky domácích řítil na Přikryla, ale byl tísněn a nezakončil ideálně. Na konci třetiny nevymýchal zblízka gólmana hostí Štěpánek.

Když na začátku závěrečné dvacetiminutovky vstřelil již čtvrtý přesilovkový gól domácích v dnešním zápasu Adam Zeman, který se prosmýkl mezi beky a přesně zakončil, zdálo se, že si Jihlava tři body pohlídá. Navíc si červenožlutí vypracovali další šance, po střele Březiny zvonila za Přikrylem tyčka a Čachotského zakončení do odkryté klece na poslední chvíli zblokoval Špelda. Prvního gólu před jihlavským publikem se mohl dočkat Diviš, zakončujíc zblízka do připraveného gólmana. Za nevyužité šance přišel trest a Dukla již poněkolikáté v letošním ročníku první ligy ztratila dvougólové vedení. Obě trefy hostů přišly po spolupráci Kally, Ryse a Bílka. Nejprve se Vítězslav Bílek prosadil přes obránce a zblízka překonal Sáblíka a poté domácímu gólmanovi smolně prošla za záda střela Jaroslava Kally, jíž možná pomohl za brankovou čáru vracející se bek Dukly. Zápas tak šel do prodloužení.

Na světelné tabuli svítil čas 61:11, když se skóre měnilo naposled. Štebih ještě tvrdou střelou Přikryla nepřekonal. Puk se dostal k Divišovi, nová posila Dukly našla před branou Marka Melenovského a ten zakončil přesně pod víko - 5:4 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal (HC Stadion Litoměřice): Jsme dnes spokojenějším týmem, protože bod po průběhu zápasu je pro nás zlatý. Prvních deset minut úvodní třetiny jsme odehráli výborně a zasloužili jsme si jí vyhrát. Ale druhá třetina, tři přesilovky a tři góly, to se nám nemůže stát. Dostali jsme se pod tlak, měli jsme jen tři střely na bránu a dělal nám problém pohyb domácích. To určilo ráz utkání. Ve třetí třetině jsme sice dostali čtvrtý gól, ale chtěli jsme ještě o zápas zabojovat. Asi jsme opravdu dali dvě šťastné branky a bod je pro nás zlatý.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Do zápasu jsme nevstoupili dobře a až po přestávce, kdy jsme v kabině zvýšili hlas, jsme hru zjednodušili a dávali jsme všechno na bránu, což nám přineslo dva góly. Ve třetí třetině jsme znovu přestali hrát a dostali jsme dva šťastné góly. Hráči soupeře ale šli před branku a padlo jim to tam. Ty dva góly nás srazily a dovedly zápas do prodloužení. V něm jsme dali gól, šli jsme mu více naproti, takže nakonec máme dva body doma.