1:2sn
(0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)

08.09.2014 / Tomáš Lysý

08.09.2014 18:00, DHL extraliga juniorů - 7. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Hohl, Dundáček, Port, Tobola, Půža, Leština, Mandát – Nováček, Beran, Střecha – Dufek, Jícha, Anděl – Sladký, Dvořák, Dupljaku – Marcilis, Vala, Hubert
1

Banes Motor České Budějovice

Mazuch – Hanus, Kutiš, Břečka, Škopek, Malovec, Kadlec, Matoušek – Březina, Bílek, Pašek – Suchánek, Panáček, Vácha – Vostřák, Točík, Šuhaj – Ruda
2
Branky a nahrávky: 30. Střecha (Dvořák, Dufek) – 34. Ruda (Točík), rozh. náj. Bílek. Rozhodčí: Doležal – Kotlík, Polák. Vyloučení: 6:14. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 84. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Hned v úvodu dnešního zápasu hrála Dukla první přesilovou hru. Vyloučení Šuhaje z poloviny třetí minuty domácí nepotrestali, i když tečovaná střela Dundáčka od modré projela těsně vedle pravé tyče branky a poté Dvořák těsně nedosáhl na dorážku po pokusu Porta. Krátce po návratu vyloučeného hráče na led podnikli hosté nebezpečný výpad, kdy Svoboda musel vleže zasahovat proti střele Suchánka a důrazu Panáčka, který ale stál v brankovišti. Hra poté příliš přísné měřítko nesnesla, na obou stranách bylo k vidění dost nepřesností. Konec třinácté minuty se opět nesl ve znamení přesilovky domácích, ve které Jihlava nebezpečná nebyla. Zahrozit mohli hosté po průniku Točíka, jenž zblízka těsně minul levou tyč. Živo bylo i na druhé straně, kde Anděl se štěstím vybojoval puk, z pravého kruhu vystřelil a Mazuch musel podržet kotouč před dorážejícím Jíchou. Třetí přesilová hra Dukly v úvodní periodě byla ve znamení aktivity Lukáše Anděla, který nejprve od modré orazítkoval beton gólmana hostí, a pak přihrál na levý kruh Jíchovi. Ten měl kolem sebe dálnici volného prostoru a připravil se ke střele, po níž puk těsně minul levou tyč. Před koncem třetí třetiny se síly na ledě po sekání Dupljaka srovnaly.

Dohrávaná přesilovka hostí na začátku druhé třetiny se prodloužila po tom, co byl vyloučen Dominik Hohl. A Motor svému sokovi řádně zavařil. Kadlecova rána od modré se neujala, Škopkem vystřelený puk dopadl po nepříliš povedeném zásahu Svobody vedle levé tyče a před vyhozením Dukly předvedl domácí gólman dobrý zákrok lapačkou proti průniku Bílka. O chvilku později se neujala ani dělovka Hanuse od modré. Nedlouho po své přesilovce se Motor musel bránit, Dukla si však v početní výhodě žádnou dobrou šanci nevypracovala. To se změnilo v dalším oslabení hostů, když Tobolovu střelu tečoval Leština do levé tyčky. Už se zdálo, že Budějovičtí opět početní nevýhodu přestojí bez úhony. Jenže domácím se podařilo zachytit puk, který putoval za branku Mazucha, odkud Dvořák našel mezi kruhy najíždějícího Tomáše Střechu a ten vymetl levý horní roh branky - 1:0. Na druhé straně Bílek svojí ranou z levé strany lehce olízl levou tyčku. Vyrovnání přišlo čtyři minuty po úvodní brance zápasu. Hosté využili nepřesnosti Jihlavy na její obranné modré, David Ruda dostal puk na levý kruh a zamířil mimo dosah lapačky Svobody - 1:1. Vrátit vedení mohl svému týmu Anděl. Mladičký útočník vybojoval ve vlastním útočném pásmu puk, přelstil beka a natlačil se před Mazucha, který však předvedl dobrý zákrok betonem a k dorážce nepustil Jíchu.

Třetí třetinu začala Dukla aktivněji. Hrálo se častěji před gólmanem hostí, který ale těžké zákroky vytahovat nemusel. Motor odpověděl šancemi v přesilové hře, kdy nejprve Bílek zblízka nadvakrát nepřekonal Svobodu, jenž výborně zasáhl lapačkou, a poté Točík dvakrát z levého kruhu trefil pouze domácího gólmana. Také červenožlutí odpověděli přesilovkovou akcí, při které osamocený Anděl mířil z pravé strany tvrdou střelou nad horní tyčku. V závěru třetiny převzaly iniciativu České Budějovice a domácí mohli být rádi, že dovedli zápas do prodloužení.

Během pěti minut měl Motor obrovskou šanci, když po půlminutě hry nařídil sudí Doležal trestné střílení za faul Půži na pronikajícího Paška. Faulovaný hráč zápas nerozhodl, protože mířil vedle levé tyče jihlavské svatyně. Utkání tak dospělo do samostatných nájezdů, ve kterých nejprve Jícha trefil tyčku. Na druhé straně poslal pod Svobodovým tělem puk do sítě David Bílek. Protože další gól nepadl, odváží si hosté na jih Čech dva body za výhru 1:2 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jan Trummer (HC České Budějovice): Můžu říct, že jsme víceméně hráli vyrovnaný zápas. Na obou stranách si týmy vytvořily možnosti z přesilových her. Jihlava jednu využila. Další se jim, stejně jako nám, nepodařilo využít. Bylo to takové upracované utkání, i když v dobrém tempu. Nakonec jsme byli šťastnější. Jsme rádi, že jsme to tady zvládli, protože po dobře rozehraných domácích utkáních jsme bohužel nebodovali. Dneska se nám podařilo převalit zápas na naší stranu.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes byly Budějovice velmi urputným soupeřem, přes kterého se horko těžko přecházelo. Na hostech bylo vidět odhodlání a myslím si, že pouze touto vůli nás dneska přehráli, protože my jsme nevytvořili vůbec nic. Sice jsme vedli 1:0, ale pak jsme udělali chybu při gólu na 1:1. Od té doby jsme se sice snažili hrát aktivně, ale branku jsme moc neohrozili a šancí příliš neměli. V závěru měly Budějovice mnohem více ze hry než my.