3:2p
(1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Jednobodová náplast na porážku

02.11.2002 / Eva

Už podruhé v sezóně změřili svoje síly hokejisté Dukly Jihlava a Horácké Slávie Třebíč. Tentokrát se derby hrálo v Třebíči a po šedesáti minutách se oba rivalové rozešli smírně 2:2. V následném prodloužení ale nasměroval puk za Sáblíkova záda Marcel Hrbáček a domácí tedy nakonec brali dva body za vítězství 3:2.
02.11.2002, 1. liga ČR - 14. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Neruda - Mocek, Kříž, Hrbáček, Klimeš, Fryauf, Polívka, Sedláček - Kaňka, Žiška, Holý - Mikulík, Oliva, Sklenář - Beroun, Dolníček, Vítek - Hrůza, Zahradník, Tokoš
3

HC Dukla Jihlava

Sáblík -Malena, Ficenc, Dobrovolný, Vrábel, Šmarda, Zápotočný, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - , Mareš, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Čachotský - Říha, Cmunt
2
Branky: 16. Mocek (Kříž, Žiška), 39. Kaňka (Holý, Žiška), 63. Hrbáček Mikulík) - 47. Říha Dobrovolný), 48. Adamčík (Mareš). Rozhodčí: Kubeš - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 3150. Střely na branku: 47:28.

Hráč zápasu: Stanislav Neruda (Třebíč)

Průběh utkání

Tradičně vyhecované utkání dvou horáckých soků začala náporem domácí Slávia a ve 4. minutě měl úvodní gól na holi nový třebíčský kapitán Jakub Žiška. Jihlavský brankář Sáblík byl ovšem v tu chvíli na místě. Také v následujících minutách se hrálo častěji před hostující klecí, na stavu 0:0 se však dál nic neměnilo. Ve 14. minutě přešel puk brankovou čáru na opačné straně, ale jelikož pravidla nedovolují „zasmečovat" ho tam rukou, nemohl být Jihlavě gól uznán. Až teprve v čase 15:01 se dostal kotouč do branky přesně v souladu s pravidly. Autorem přesné trefy byl při početní výhodě třebíčský Petr Mocek. Vyrovnat mohl hned o další minutu později Dušan Adamčík, jenže sólový nájezd mu bravurně vykryl domácí gólman Neruda. Ten si poté stejně pohotově poradil i s pokusem Tomáše Čachotského a do kabin se šlo za stavu 1:0.

Druhou část začala náporem Dukla, jenže třebíčský brankář byl k nepřekonání. Ve 33. minutě hodně zatrnulo jihlavským hokejistům, Lukáš Sáblík se totiž při snaze rozehrát puk trefil přímo na hůl Jakuba Žišky a ten se před ním rázem objevil tváří v tvář. Svou chybu ale vzápětí jihlavský strážce svatyně napravil bezchybným zákrokem a alespoň pro tuto chvíli zůstala Dukla pohromy ušetřena. Ne už ovšem ve 39. minutě. To namířil přesně do sítě Michal Kaňka a domácí vedli o dvě branky. 2:0.

Do závěrečného dějství vstupovali jihlavští hokejisté s dvougólovým mankem a s pevným odhodláním vývoj zápasu změnit. Ve 45. minutě ovšem Oldřich Bakus minul odkrytou domácí klec a plán tak začala Dukla naplňovat až o dvě minuty později.. Přesně osm vteřin po začátku 47. minuty se podařilo Nerudu překonat Vladimíru Říhovi a na jihlavské straně bylo rázem veseleji. 2:1 Ještě více důvodů k radosti pak měla Dukla a početná skupina jejich fanoušků, za dalších 57 vteřin. Tentokrát dostal puk za záda třebíčského brankáře Dušan Adamčík a bylo srovnáno. 2:2. Nikdo další už se pak ve zbývajících třinácti minutách do listiny střelců nezapsal a na řadu tedy přišlo prodloužení.

Z něj bylo odehráno pouze padesát vteřin a hlavní sudí potrestal Duklu za příliš mnoho hráčů na ledě dvouminutovým trestem. Vzápětí ovšem vykázal na lavici hanby také Michala Vrábela a domácím tudíž daroval dvojnásobnou přesilovku. Ti nabídnutou šanci neodmítli a na začátku 63. minuty ukončil zápas přesnou střelou Marcel Hrbáček. Třebíč tedy nakonec porazila Duklu 3:2 v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk ( Jihlava ): „ V první řadě bych chtěl soupeři poblahopřát k vítězství. Myslím si, že po tom nepovedeném začátku, kdy jsme nebyli dost důrazní a hráli hodně zakřiknutě, je pro nás zisk jednoho bodu nakonec úspěch. Musím říct, že špatné střídání v nastaveném čase bylo velkou chybou, která nás možná stála ten druhý bod."

Milan Chalupa ( Třebíč ): „ To co jsme chtěli proti Dukle hrát, se nám dařilo plnit více než dvě třetiny. Hráli jsme na dvanáct útočníků a dokázali si vytvořit tlak. Pár chybiček se sice občas vloudilo, ale v tu chvíli nás vždycky podržel Standa Neruda, který dnes byl jednoduše vynikající. Jen díky němu jsme tak dlouho drželi čisté konto. Pak ale bohužel přišlo jedno naše chybné vyhození, které Duklu nastartovalo a nás naopak srazilo. Kluci se začali bát o výsledek. Jinak si myslím, že naše vítězství v prodloužení bylo naprosto spravedlivé."