5:2
(2:1, 2:0, 1:1)

Česká šestnáctka si poradila se Salzburgem

13.10.2014 / Zdeněk Drla

Česká hokejová reprezetace do 16 let sehrála v pondělí na vedlejší ploše Horáckého zimního stadionu první ze dvou přátelských zápasů s rakouským Salzburgem. Trenér Pavel Arnošt povolal do Jihlavy na jednodenní kemp dvaadvacet mladých hráčů ročníku narození 1999. Ti si s rakouským týmem, ve kterém byla celá řada hráčů o rok starších, poradili v poměru 5:2. V úterý sehraje druhý český výběr šestnáctiletých se Salzburgem další zápas. Začátek je na HZS znovu v 16 hodin.
13.10.2014 16:00, Přípravné zápasy mladšího dorostu B - 0. kolo

Česká reprezentace U16

Patera (30. Škarek) – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Duda, Ševčík, Král, Klusáček, Trejbal – Kern, Nečas, Kaut – Toman, Podlaha, Frydrych – Zadina, Škvrně, Machala – Martínek, Roubal, Slabý
5

EHC RedBull Salzburg

Wieser – Birnbaum, Cepon, Glässl, Nussbaumer, Huss, Korecky, Riedl – Körner, Wachter, Wappis – Winkler, Busch, Ettwein – Feldner, Kislinger, Klöckl – Mazul, Postel, Samanski – Valach
2
Branky a nahrávky: 10. Zadina (Machala), 12. Slabý (Mikyska, Nečas), 25. Kern (Nečas, Kvasnička), 27. Toman (Frydrych), 52. Škvrně (Machala) – 19. Busch (Körner, Glässl), 42. Glässl (Postel). Rozhodčí: Hribik - Blümel, Kis. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 95. Střely na branku: 26:62. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Průběh utkání

Trenéři české šestnáctky mají k dipozici široký kádr mladých hráčů. Proto každý ze dvou přípravných zápasů se Salzburgem odehraje jiný tým.

V prvním měření sil se mladí Češi do rakouského soupeře zakousli už od prvních minut. Na první gól se ale čekalo až do desáté minuty, kdy se prosadil pardubický supertalent Filip Zadina, o necelé dvě minuty zvyšoval na rozdíl dvou gólů Martin Slabý z Karlových Varů. Hostům se podařilo ještě před první sirénou snížil z hole Valentina Busche. Do kabin se ta šlo za jednogólového vedení českého celku.

Ve druhém dějství se obrázek hry příliš nezměnil. Salzburg ostřeloval gólmany českého týmu (v polovině zápasu nahradil Jiřího Pateru jihlavský Jakub Škarek, dohromady tito dva talentovaní mladíci kryli jedenadvacet střel - pozn. aut.) a Češi dávali góly. Za záda Karla Skece dopravili hned dva z osmi pokusů - trefili se Jan Kern (Slavia Praha) a Radim Toman (Vítkovice).

Také ve třetí třetině se hokejisté z týmu, který působí v "Mozartově městě" činili. Jakuba Škarka zasypali 27 střelami! Čtrnáctiletý gólman extraligového mladšího dorostu Dukly Jihalva kapituloval pouze jednou, když nestačil na přesilovkový pokus Maximiliána Glässla. Definitivnípodobu skóre pondělního zápasu dal v 52. minutě Marek Škvrně z brněnské Komety.

Druhý zápas se Salzburgem sehraje česká šestnáctka (zcela jiný tým) v úterý 14. října od 16 hodin ve velké hale Horáckého zimního stadionu.