2:6
(0:3, 2:1, 0:2)

Prostějov vyloupila Dukla už podruhé

17.12.2003 / Eva

Úvodní krok do nadstavbové části první ligy vyšel jihlavským hokejistům na výbornou. Svěřenci trenérské dvojice Fiala – Vlk se představili na ledě předposledního Prostějova, odkud si zpět na Vysočinu vezli tři body za výhru 6:2. Vítěznou branku vstřelil na začátku 18. minuty obránce Karel Šefčík, pro kterého to byla ten večer už druhá přesná trefa. I potřetí v letošní sezóně tak Dukla dokázala v souboji s Prostějovem naplno bodovat, z toho podruhé na Hané.
17.12.2003 17:30, 1.liga ČR - 27. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Maláč (21. Piterka) - Ševčík, Rekem, Šeda, Světlík, Vlček, Dvořák - Černý, Procházka, Smejkal - Streit, Šakarov, Antonovič - Jelínek, Kubiš, Janeček - Bařica, Hradecký J.
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Staněk, Kolafa, Punčochář, Šefčík, Šmarda, Morava - Ujčík, Bakus, Čachotský - Hlouch, Altrichter, Fink - Říha, Kaňkovský, Cmunt - Lazorišák, Havel, Sklenička
6
Branky: 36. Ševčík (Černý, Procházka), 38. Kubiš (Antonovič) - 8. Šefčík (Čachotský, Lazorišák), 14. Havel (Sklenička, Lazorišák), 18. Šefčík (Havel, Lazorišák), 27. Cmunt (Kaňkovský, Říha), 52. Bakus (Říha, Kaňkovský), 60. Ujčík (Bakus). Rozhodčí: Trombík - Hanzlík, Rychlý. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1107.

Průběh utkání

Lépe vstoupili do utkání domácí hokejisté, kterým k trvalejšímu tlaku pomohla svými nečistými zákroky sama Jihlava. Na konci 2. minuty zahákoval Tomáš Kolafa jednoho z prostějovských útočníků a putoval na trestnou lavici. Úvod přesilovky sehráli Hanáci výborně, zamkli Duklu do jejího obranného pásma a k dokonalosti chyběl této početní výhodě pouze gól. Hosté se ale bránili zuby nehty a přitom vyrobili další faul. Vedle Kolafy se na lavici hanby posadil Jan Šmarda a Prostějov hrál 63 vteřin ve dvojnásobné přesile. Ani z ní ovšem nic nevytěžil a otěže zápasu tak postupně do svých rukou převzala Jihlava. V 7. minutě se sice ještě Lazorišákova střela neujala, ale už o necelou minut později našel Tomáš Čachotský před brankou dobře postaveného Karla Šefčíka a ten poslal puk přímo nad Maláčovu lapačku. 0:1. Podruhé se skóre měnilo ve 14. minutě a opět to bylo zásluhou jihlavského hráče. Celou akci odstartoval Jan Šmarda, který vysunul do protiútoku Lazorišáka, ten pak společně se svými dvěma spoluhráči z útoku zamotal domácím hlavu a Dukla vedla 2:0. Autorem branky se nakonec stal Marián Havel. Střelecký účet úvodní dvacetiminutovky pak podtrhl svým druhým gólem Karel Šefčík, který dorazil na začátku 18. minuty Havlovu střelu do prázdné prostějovské klece. 0:3.

Do prostřední části vstoupili domácí v brance s Piterkou, ale také on po necelých sedmi minutách hry kapituloval. Kaňkovského pokus ještě stačil prostějovský gólman vyrazit, ovšem na střelu Marka Cmunta z otočky už byl krátký. 0:4. Hanáci byli v tu chvíli zralí na ručník. Naopak Dukla se hokejem bavila, dlouhé minuty nepůjčila domácím puk a Piterka se měl v brance co ohánět. Až přišla 36. minuta a s ní faul Mariána Moravy. Zkušený jihlavský obránce putoval na trestnou lavici, ovšem celé dvě minuty na ní nevydržel. Po 46 vteřinách ho z ní vyhnal přesnou střelou z prostoru mezi kruhy obránce Jiří Ševčík, který hrál ještě na začátku sezóny v barvách Dukly. 1:4. Prostějov rázem ožil a druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Už za další 69 vteřin překonal Jaroslava Suchana Milan Kubiš a do kabin se šlo za stavu 2:4.

Drama však hosté nakonec nepřipustili. Na začátku posledního dějství si pečlivě hlídali obrannou modrou, hráli disciplinovaně a pomalu ale jistě kráčeli vstříc dalšímu vítězství. Naopak domácí z přemíry snahy vyprodukovali dva fauly v krátkém časovém sledu a dali tak Dukle v 50. minutě možnost dvojnásobné přesilovky. Ve třech proti pěti soupeřovým hráčům se sice ubránili, ale v následné „jednoduché“ početní nevýhodě znovu inkasovali. Kaňkovského ránu od modré usměrnil za Piterkova záda Oldřich Bakus.2:5. V 55. minutě zahrozil jihlavský kapitán znovu, jeho bekhendovou střelu z bezprostřední blízkosti však domácí brankář zázračně vytáhl ramenem. Ještě jeden bod do kanadského bodování si ale Oldřich Bakus přeci jen připsal. Dvacet vteřin před koncem našel nádherným pasem na útočné modré číhajícího Viktora Ujčíka a sparťanský ostrostřelec si Piterku v bráně pořádně vychutnal. Perfektně zakončeným bekhendovým blafákem si dokonce vysloužil obdiv prostějovského publika a Jihlava vyhrála 6:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Herstus ( Prostějov ): „ Už dlouho jsem nestál na střídačce při takovéhle první třetině, jakou jsme dnes odehráli my. Vyjádřeno slovy to byl děs a hrůza. Ani jeden gól z těch třech nemůžu brankáři Maláčovi vyčíst. Všechny padly z bezprostřední blízkosti, kdy tam zůstali jihlavští hráči naprosto nepokrytí. Nevím kde v tu chvíli byli naši beci. Musím říct, že Jihlava vyhrála zaslouženě.“

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Na naší straně je dnes zcela určitě spokojenost. Poslední dva zápasy venku se nám příliš nepovedly, ale dnes jsme si to vynahradili. Za stavu 4:0, jsme možná začali hrát trošku víc na krásu než na přímočarost a vymstilo se nám to. Dostali jsme dva rychlé góly a v tu chvíli byl Prostějov dost nebezpečný. Poslední třetinu už jsme ale zase zvládli dobře a dobře tak pro nás skončilo i celé utkání.“