3:2p
(1:2, 1:0, 0:0 - 1:0)

Pantery sestřelil Oldřich Bakus

20.12.2003 / Wally, RTD

V posledním domácím zápase v roce 2003 porazila Dukla havířovské Pantery v prodloužení 3:2. Hrdinou zápasu se stal jihlavský kapitán Oldřich Bakus, který si připsal 2 branky a jednu asistenci. Druhý z jeho přesných zásahů byl navíc vítězný.
20.12.2003 17:30, 1.liga ČR - 28. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Staněk, Punčochář, Šefčík, Šmarda, Morava, Lupač - Ujčík, Bakus, Čachotský - Hlouch, Altrichter, Fink - Cmunt, Kaňkovský, Říha V. - Lazorišák, Havel M., Sklenička
3

AZ Heimstaden Havířov

Vojtek - Prokop, Vavruša, Rimmel, Jurečka, Karlíček, Chmelíř - Krenželok, Kočara, Syřínek - Havel L., Říha L., Tvrzník - Csabi, Zdráhal, Volák - Staněk
2
Branky: 11. Bakus (Kaňkovský), 29. Ujčík (Bakus, Čachotský), 62. Bakus (Staněk) - 4. Říha L. (Havel L., Rimmel), 11. Rimmel (Zdráhal, Říha L.). Rozhodčí: Vampola - Havlín, Kureš. Vyloučení: 7:10, navíc Havel L. (HAV) 10 min. OT, Říha L. (HAV) 5 + 10 min + do konce. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1926.

Průběh utkání

Na Horáckém zimním stadiónu se dnes představil Havířov. Panteři využili reprezentační přestávky a do svých řad získali hned několik extraligových posil. Jednou z nich byl i litvínovský Lukáš Havel, jihlavský odchovanec a starší bratr útočníka Dukly Mariána Havla. Nejvýraznější osobností hostů byl však opět druhý hráč "Chemiků" Lukáš Říha. Nejproduktivnější Panter, který si v předchozích 18ti zápasech za Havířov připsal neuvěřitelných 29 bodů, se bodově prosadil i v Jihlavě.

V úvodní třetině nasadil rozhodčí Vampola možná až příliš úzkostlivý metr. Během první dvacetiminutovky totiž rozdal celkem 28 trestných minut, když 9 hráčů vyloučil na 2 minuty a havířovskému Havlovi navíc přidal za nesportovní chování ještě dalších deset. V početní výhodě pak padly i všechny tři branky. První ve 4. minutě, kdy přesnou střelou od modré propálil jihlavského gólmana Suchana Lukáš Říha, 0:1. Dukla dokázala na vedoucí branku Panterů odpovědět v přesilovce čtyř proti třem. V úvodu jedenácté minuty totiž brankově zakončil svou akci Oldřich Bakus, 1:1. Přesto do kabin po první třetině odcházeli spokojenější havířovští hráči. Jednobrankové vedení jim v 16. minutě, střelou z téměr stejného místa jako při prvním gólu hostí, zajistil obránce Patrik Rimmel, 1:2.

Ve druhé třetině, kdy to na ledě chvílemi jiskřilo, naopak zazněla píštalka sudího Vampoly pouze třikrát. Ve 26. minutě byl vyloučen jihlavský Hlouch a hosté tak dostali možnost přesilové hry. V ní se do další z dnešních super šancí dostal Lukáš Říha, ovšem Suchan jeho pokus akrobatickým zákrokem zlikvidoval. Další branky se tak diváci dočkali až ve 29. minutě, kdy se potřetí během tří zápasů v drese Dukly prosadil Sparťan Viktor Ujčík, 2:2. Tentokrát excelentní střelec dorazil za záda brankáře Vojtka pokus Oldřicha Bakuse. Ve 39. minutě pak po vzájemné strkanici putovali na lavici hříšníků Lukáš Havel a domácí Marián Morava.

Závěrečná třetina byla ve znamení velké snahy domácích o vstřelení třetí branky. Dukla vrhla veškeré své síly do útoku a Havířov jí za to mohl hned několikrát ztrestat. Dvě jasné gólovky si opět vypracoval Lukáš Říha, do zcela odkryté obrany se vrhli i Pavel Zdráhal a Lukáš Havel. Ovšem domácí gólman Jaroslav Suchan puk za svá záda nepustil. A když se na druhé straně také neprosadil ani jeden z jihlavských hráčů, dospělo utkání do zaslouženého prodloužení. V poslední minutě třetí třetiny pak ukázal odvrácenou tvář svého hokejového umění Lukáš Říha. Ten si nejprve za posunky směrem k jihlavskému kotli vykoledoval desetiminutový trest a byl odeslán předčasně do kabin. Ovšem ani v těchto prostorech se zřejmě nezklidnil, neboť mu nakonec rozhodčí Vampola přidal k "desítce" i trest ve hře.

V nastaveném čase se domácí fanoušci dočkali vítězné branky svého celku. V době, kdy časomíra ukrojila ze 62. minuty dvě vteřiny, rozhodl utkání svým druhým gólem jihlavský kapitán Oldřich Bakus. Dukla tak nakonec brala dva body za výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Na tradiční tiskovku po zápase přišel pouze domácí trenér Petr Vlk. Ten nejprve vyřídil vzkaz kolegy Aleše Flašara a poté zhodnotil utkání ze svého pohledu.

Aleš Flašar (Havířov) ústy Petra Vlka: "Soupeři gratuluji k vítězství. Jsem rád, že jsme i přes to množství vyloučení tady uhráli ten bod. Všem bych rád do nového roku popřál hodně zdraví."

Petr Vlk ( Jihlava ): "Dnešní zápas určitě nebyl tak pohledný, jak bychom si před koncem roku přáli. Byl hodně udřený s velkým množstvím vyloučených a faulů... Určitě jsme rádi za ty dva body, protože v konečném zúčtovaní bude každý bod dobrý. Chci dnes poděkovat všem klukům, kteří byli na ledě. A především Jardovi Suchanovi, který nás v důležitých momentech podržel. Těch samostatných nájezdů po našich chybách tam totiž měli opravdu hodně."