2:3p
(0:2, 2:0, 0:0 - 0:1)

13.02.2015 / Tomáš Lysý

13.02.2015 18:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 39. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Váňa, Pražák, Krtek, Klofáč, Smutný, Huňáček – Kolouch, Vala, Najman – Oščádal, Peschout, D. Čermák – Kousal, Mejzlík, Srnský – Berka
2

Rytíři Kladno

Stahl – Havelka, Balcar, Šíma, Zelingr, Smrž, Malý – Řepka, J. Čermák, Borkovec – Bláha, Kubík, Hrabík – Janeček, Keszi, Patyk – Okegawa, Sagan, Pejchal
3
Branky a nahrávky: 28. Oščádal (Pražák, Čermák), 34. Peschout (Kolouch) – 15. Hrabík (Janeček, Kubík), 16. Šíma (Hrabík, Bláha), 64. Balcar (Kubík, Stahl). Rozhodčí: Kopeček – Zídek, Horký. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 77. Střely na branku: 28:31. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Úvod zápasu žádné velké tempo nenabídl. Nic na tom nezměnila ani první přesilová hra Dukly po vyloučení Malého. V jejím závěru se Pražák protáhl za branku a odtud poslal puk na Oščádala, který jej u pravé tyče za záda Stahla nepropasíroval. Ani druhá přesilovka nevyšla domácím podle představ, navíc při jejím konci se provinili červenožlutí faulem. Kladno si vedlo v početní převaze o něco lépe. Hrabík však v dobré pozici netrefil puk a střelu Bláhy zblízka po parádním pasu Kubíka zneškodnil neméně povedeným zákrokem gólman Kořenář. Za dvacet vteřin už Rytíři vedli. Janeček poslal puk za branku, kde byl Kryštof Hrabík, který tentokrát puk trefil a z levé tyče Kořenáře jej doklepl do klece. O pět sekund později byl vyloučen Najman a hosté dokázali přesilovku využít. Michal Šíma dostal napříč pásmem parádní pas od Hrabíka, vystřelil a propálil vše, co mu stálo v cestě. Po vyloučení na obou stranách již gól nepadl a Středočeši tak šli do kabin spokojenější.

Začátkem druhé periody se Jihlava marně pokoušela dobývat branku Kladna, nicméně bez vážnějšího střeleckého pokusu. Když hosté pomalu rovnali síly na ledě a nadechovali se k větší aktivitě, Dukla jim vzala vítr z plachet. Oščádal vystřelil z levého kruhu přes Stahla, který kotouč vyrazil před sebe. Nedůsledná obrana hostí dovolila Vladimíru Oščádalovi znovu zakončit a snížit na rozdíl jediného gólu. Tento stav vydržel jen šest minut. Domácí nejprve přestáli přesilovou hru a poté sami udeřili. Kolouch našel mezi kruhy ideálním pasem Richarda Peschouta, jenž ranou po ledě srovnal. Minutu a půl poté mohlo být na jihlavské střídačce ještě veseleji, když se mezi kruhy chopil puku Berka a svojí ránou rozezvučel levou tyčku.

Co se tyčí týče, neměli si hosté s domácími co vyčítat na konci jednačtyřicáté minuty po střele jednoho z kladenských hráčů, zřejmě Hrabíka. Vrátit vedení mohl svému týmu Janeček, to by však nesměl z levého kruhu těsně minout branku. Oba týmy se nechtěly pouštět do zběsilého útočení, ač Dukla má play-off zajištěno a také Kladno bylo téměř oběma nohama ve vyřazovacích bojích. Na konci padesáté minuty se odražená střela Patyka pohybovala kolem břevna snad i na zádech Kořenáře, nakonec však puk spadl do výstroje gólmana Dukly. V posledních deseti minutách dostali nejprve Rytíři přesilovou hru a poté i domácí. Větší šanci si vytvořila Jihlava. Peschout se zjevil zcela volný na levém kruhu, nicméně těsně minul levou tyč.

Šlo se tak do prodloužení, které bylo oboustranně také velmi opatrné. Když se zdálo, že dojde na samostatné nájezdy, vzal osud zápasu a rozhodující bod navíc na svá bedra Patrik Balcar. Kladenský obránce projel přes modrou, vystřelil a puk zapadl až do domácí klece. Jihlava tak díky bodu navíc stále udržela první místo v tabulce, ale bodově se na ní dotáhla Olomouc. Třetím Rytířům stačí k této jistotě zisk jediného bodu.