2:1sn
(1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)

20.02.2015 / Vojtěch Balaštík

20.02.2015 18:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pospíchal, Váňa, Huňáček, Srnský, Klofáč, Pražák – Najman, Vala, Kousal – Oščádal, Peschout, Kolouch – Čermák, Mejzlík, Bambula
2

HC Olomouc

Šoustal – Zabloudil, Kališ, Kolovratník, Metelka, Klvaňa, Beutl, Škoda – Marek, Jeklič, Horák – Kuba, Štefka, Malý – Spurný, Hosták, Beier – Říčka, Podlaha, Zabloudil
1
Branky a nahrávky: 6. Mejzlík (Čermák), rozh. náj. Mejzlík – 51. Zabloudil (Štefka). Rozhodčí: Pokorný – Jeletz, Šťastná. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 58. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 1:0, 0:1. 2:1.

Průběh utkání

V úvodním dějství byl k vidění především bojovný hokej. Hra se přelívala nahoru dolů a bylo vidět, že obě mužstva mají chuť vyhrát a nedarovat si ani kousek ledu. To poznal hned zkraje Jiří Bambula, když se pokoušel proskočit mezi soupeřovými obránci, ale ti mu vystavili tvrdou stopku. Zpočátku měli mírně navrch hosté. V čase 3:03 chyboval na modré Pospíchal a na Kořenáře se hnal Jeklič, ale domácí brankář byl pozorný a střelu hravě zlikvidoval.

První velkou šanci domácích vytvořil Rostislav Klofáč, když vzal puk ve středním pásmu, zajel do útočného a díky své výšce se natáhl ze strany až před Šoustala, jenomže puk mu za záda dostat nedokázal. Obě mužstva dostala šanci v přesilovce, domácí dokonce třikrát, ale ani jedna z nich nebyla zužitkována. Dobře se tlačil do zakončení olomoucký Štefka, který dnes dělal domácím problémy pravidelně, jenomže ani on nedokázal vyzrát na Kořenáře.

V čase 15:39 zůstal v mezikruží nikým nehlídaný Tomáš Mejzlík, kterého našel precizní přihrávkou David Čermák a prvně jmenovaný neměl problém pohotově zakončit. Domácí s gólem rapidně ožili a zbytek třetiny dohráli ve své režii. Nadějně to zkoušel ještě Bambula a posléze z mezikruží Pospíchal, ale další gól už nepadl. Do kabin tak odešli spokojenější jihlavští mladíci.

Druhá třetina nepřinesla žádnou změnu a odehrála se ve stejném duchu jako první. Na začátku hezky vybruslil na levé straně Najman a střelou rozezvučel pouze tyč. Na druhé straně se po nevyužité přesilovce domácích dostal do zakončení Husták, ale jeho nepříjemná střela zasáhla Kořenáře jen do masky. Jihlava i Olomouc se několikrát dobře udrželi na kotouči a zvládli kombinovat v soupeřově pásmu, ale do kloudného zakončení se ne a ne dostat. Dvakrát nastal zmatek před Kořenářem, jihlavský brankář se dnes však dobře vyspal a dokázal si vždy poradit. V závěru byli aktivnější hosté, leč vyrovnání se nedočkali.

Do třetí třetiny vstoupila mnohem lépe Olomouc, když se jí dařilo lépe držet puk na holích a tlačit jihlavské v jejich pásmu. Vynutili si tak přesilovou hru, ale ta zůstala nezužitkována. V čase 46:01 mohl srovnat stav Jeklič, když mu vyražený puk projel těsně kolem hole a Kořenářova klec byla zcela prázdná. Co Jeklič nedal, to dal pár minut na to Matěj Zabloudil. V přesilové hře Štefka nejprve šikovně vystřelil na Kořenářův beton, ten puk vyrazil k Zabloudilovi, který ho neměl problém dorazit do odkryté brány. Po vyrovnávací brance domácí pookřáli a tlačili se zpátky do sedla. Za zmínku stojí Kolouchova pouť z obranného pásma až před Šoustala. V plné rychlosti pláchl všem v tu chvíli červeným šmouhám, zvládl si položit i brankáře a k rozvlnění sítě mu chyběli centimetry.

Chvíle napětí nastaly v čase 55:32, když se z pravé strany vetřel před Kořenáře Marek a ve skrumáži hráčů se puk dostal za brankovou čáru. Pozorní rozhodčí však byli ve střehu a branku neuznali, jelikož jí bylo dosaženo kopnutím. V samotném závěru se ujali iniciativy jihlavští, když zvedli obrátky a snažili se dostat kotouč za Šoustalovy záda, jenomže stejně jako Kořenář, svůj tým podržel. Třetí část tak vítěze neurčila, následovalo prodloužení a samostatné nájezdy.

V prodloužení si hra udržela vysoké tempo, ale žádnou větší šanci na rozhodnutí. Obě mužstva zvládla defenzivní práci na výbornou a nedovolili ohrožení svých brankářů. Přišlo tak na oblíbenou loterii, samostatné nájezdy. Nejprve se rozjel Daniel Kolouch. Zakýval rameny, naznačil, brankáře poslal na jednu stranu a puk uklidil do prázdné brány. Poté následovali neúspěšné pokusy, načež se poslední rozjel Miroslav Kuba, který mocně napřáhl a puk po ráně se štěstím propadl za Brožovy záda. Na radost si museli domácí ještě tedy počkat a pořadí se prohodilo. Když se neprosadil, Horák, Kolouch, Marek, přišla řada na Tomáš Mejzlíka, který tak mohl rozhodnout. Bekhendová paráda mu vyšla na výbornou a domácí tým mohl slavit vydřené vítězství.

Z pohledu diváka šlo o atraktivní duel, který byl pro hráče malou generálkou před play-off. Plno soubojů, množství šancí, výborní brankáři a především velká bojovnost spojená s chutí vyhrát a nedarovat nic soupeři. To bylo dnešní utkání.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Byla to taková generálka před play-off. Hodně bojovné utkání s minimem šancí, ve kterém vynikali brankáři. Kluky chci pochválit za nasazení, bojovnost, dodržování pokynů. Udělali jsme jednu chybu v oslabení, což se stává, ale v nájezdech jsme byli šťastnější.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Dá se říct, že už to bylo utkání typu play-off. První tým proti druhému, sice ve skupině B, ale to utkání bylo plné nasazení, osobních soubojů a divákům co tady byli, se to muselo líbit. To nasazení se dneska v mládežnickém hokeji moc nevidí. Nechci shazovat žádný z týmů v naší skupině, ale takových zápasů jako dnes tady moc není. Mělo to zkrátka atributy play-off utkání.