5:3
(4:1, 1:0, 0:2)

K narozeninám vítězství

07.01.2004 / Wally, RTD

Jihlavští hokejisté vstoupili do roku 2004 úspěšně. V prvním ligovém zápase porazili na vlastním ledě Mladou Boleslav 5:3. O osudu utkání rozhodla prakticky už první třetina, kterou domácí tým vyhrál 4:1. Trenéři Petr Fiala a Petr Vlk tak od svých svěřenců dostali k dnešním narozeninám ten nejhezčí dárek - tři body a první místo v průběžné tabulce I. ligy.
07.01.2004 17:30, 1.liga ČR - 30. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Staněk, Punčochář, Šefčík, Šmarda, Morava, Kubeš - Hlouch, Bakus, Čachotský - Chytka, Havel, Altrichter - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Lazorišák, Fink, Rytnauer
5

BK Mladá Boleslav

Šindelář - Vyskočil, Vála, Derner, Táborský, Pazdera, Meňhart, Zeman, Toužimský - Metlička, Oliverius, Krupka - Kristek, Král, Žák - Kadlec, Weiss, Hlaváček - Skořepa, Vrbata, Postl
3
Branky: 4. Hlouch (Bakus), 4. Chytka (Altrichter), 9. Lazorišák (Rytnauer), 16. Říha (Kaňkovský), 31. Staněk (Hlouch)- 8. Krupka, 43. Metlička (Krupka), 60. Král (Kristek). Rozhodčí: Ondřej - Polonyi, Kreuzer. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1565.

Průběh utkání

Dukla nastoupila do utkání posílena o znojemského útočníka Petra Chytku. Ten v minulosti působil v nižších zámořských soutěžích a v letošní sezóně zatím odehrál pouze tři zápasy v barvách extraligového Vsetína. Dnes hrál ve druhém jihlavském útoku společně s Mariánem Havlem a Petrem Altrichterem.

Na úvodní branku čekali diváci pouze do 4. minuty. V ní se pak jihlavští příznivci mohli zaradovat hned dvakrát. Nejprve překvapil pohotovou střelou mladoboleslavského gólmana Roman Hlouch, 1:0, a o 22 sekund později využil zmatku v brankovišti hostů Petr Chytka. Dukla tak po 223 vteřinách vedla už 2:0. Branky padaly i v následujících minutách první třetiny. V čase 7:48 dostal Středočechy zpátky do utkání kontaktním gólem útočník Martin Krupka, 2:1. Domácí však dokázali na brzkou odpověď hostů zareagovat. Na konci deváté minuty potrestal zaváhání gólmana Šindeláře mladý forward Ota Lazorišák, 3:1. Poslední přesný zásah první třetiny měl pak na svědomí Vladimír Říha, který natřikrát propasíroval puk do mladoboleslavské branky 4:1.

Po střeleckých hodech z úvodní dvacetiminutovky viděli diváci ve druhé třetině pouze jedinou branku. I ta je však musela potěšit, vždyť se díky ní domácí dostali do vedení 5:1. V polovině utkání potrestal další nedůraznost hostujících obránců v brankovišti Pavel Staněk. Do střelecké listiny se mohli zapsat i Marián Havel a Roman Hlouch, oba dva však své skvělé šance po přihrávkách Chytky a Čachotského nevyužili. I tak však do závěrečného dějství nastupovali domácí s přesvědčivým náskokem.

Ve třetí třetině našel Chytka znovu v dobré pozici Havla, hostující brankář Šindelář však tentokrát předvedl parádní zákrok. A když se nedokázali prosadit ani jiní jihlavští hráči, dávali góly už pouze Středočeši. Ve 43. minutě propálil z pozice mezi kruhy Suchana Pavel Metlička, 5:2 a 34 sekund před koncem zápasu stanovil definitivní skóre zápasu Lukáš Král, 5:3.

I přesto, že si jihlavští hráči v poslední třetině nechali zbytečně snížit svůj brankový náskok, vítězství a tři body si pohlídali. Díky nim a zaváhání vedoucího Chomutova i druhého Berouna, se Jihlava dostala na první místo průběžné tabulky I. ligy.

Ohlasy trenérů

Jiří Kročák (Mladá Boleslav): „ Zápas se mi hodnotí samozřejmě těžko, protože k němu hráči rozhodně nepřistoupili tak, jak by měli. Začali jsem sice dobře a v prvních třech minutách si vytvořili tlak, pak jsme ale dostali ve 4. minutě hned dva góly a to nás hodně zdeptalo. Třetinu jsme prohráli 1:4 především díky chybám našich zkušených hráčů, kteří by se takových hrubek neměli v žádném případě dopouštět. Potom už se zápas odehrával plně v režii domácích.“

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Nám se povedla především první třetina, která se také nakonec nejvíc podepsala na celkovém výsledku. Věděli jsme, že má Mladá Boleslav hodně individuálně zdatných hráčů, ty nám pak také i přesto, že jsme vedli 5:1, dělali velké problémy. V dalších zápasech bychom se měli vyvarovat podobných nedůsledností, po nichž jsme dostali například ten třetí gól těsně před koncem. Někdy příště by nás to mohlo stát body, v tomto směru je pořád co zlepšovat. V každém případě bych chtěl ale klukům za dnešní výkon poděkovat, hráli jsme na čtyři útoky a myslím, že všichni si dnes řekli o důvěru i do dalšího utkání.“