4:3
(2:1, 1:1, 1:1)

V nervy drásajícím duelu se z výhry radovalo Kladno

22.02.2015 / Vojtěch Balaštík

V neděli 18:00 odstartoval třetí duel čtvrtfinálové série mezi Kladnem a Duklou Jihlava. Do vedení se jako první dostali hosté, když se dokázal prosadit Filip Seman. Domácí však perfektně sehráli přesilové hry, díky kterým se jim podařilo utkání otočit na 3:1. Dukla ale zabojovala a dokázala po brankách Richarda Diviše a Jiřího Dobrovolného vyrovnat. Středočeši poprvé v sérii vstřelili více než tři branky a jejich čtvrtá znamenala vítězství. Kladno porazilo Jihlavu 4:3 a snížilo stav na 1:2.
22.02.2015 18:00, 1. liga ČR - 0. kolo

Rytíři Kladno

Chábera – Gutwald, Kaberle, Růžička, J. Zeman, Klouček, Kania – Tenkrát, Dragoun, Horna – Hořava, Pitule, Eberle – Hlaváč, Stach, Kindl – Redlich, Lukáč, Strnad
4

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Štebih, Kaláb, Staněk, Dobrovolný, Šidlík, Mocek, Schejbal – Čachotský, A. Zeman, Diviš – Jergl, Melenovský, Seman – Prokš, Zdražil, Harkabus – Malec, Kuřítko
3
Branky a nahrávky: 15. Horna (Kindl, Kaberle), 20. Kaberle (Hlaváč, Stach), 25. Hlaváč (Kindl, Stach), 48. Tenkrát (Dragoun, J. Zeman) – 5. Seman (Jergl, Melenovský), 34. Diviš, 45. Dobrovolný (Čachotský, Diviš). Rozhodčí: Mrkva, Trombík – Bryška, Skopal. Vyloučení: 2:6, navíc Redlich (KLA) - Mocek (JIH) oba 5 minut + do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4017. Střely na branku: 37:24. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Úvodní desetiminutovka patřila Jihlavě, která si dobrým napadáním vytvořila tlak a dokázala se udržet v obraném pásmu domácích. Ve třetí minutě vybídl Čachotský Zemana, ale pohotový Chábera byl na správném místě. Radost na hostující střídačce mohla propuknout o minutu později, když se v čase 4:01 prosadil Filip Seman. Devětadvacetiletý útočník nejprve hledal Jergla, jenomže nahrávka se k němu přes bránící hráče nedostala, puk zůstal stát u bližší tyče a Seman tak mohl pohotově zakončit. Po obdržené brance se začali domácí osmělovat. Kladenští měli puk více na holích, tlačili se do útočného pásma, ale Sáblíka se jim nedařilo výrazně ohrozit. Výraznější ohrození branky přišlo, když střelu od obránců tečoval Hlaváč. Puk nepříjemně změnil trajektorii, ale ke štěstí hostů mířil mimo.

Na druhé straně měl další šanci Zeman, tentokrát jeho střela mířila vedle. Na konci 9.minuty putoval na trestnou lavici Tomáš Horna, jenomže Dukle se přesilovka příliš nepovedla a domácí tak moc práce neměli. Těm naopak jejich přesilovky vyšly na výbornou, když šel na trestnou Richard Diviš a poté Jakub Schejbal. V první přesilové hře Kaberle přihrál nepřesně Kindlovi, který zvládl vystřelit, puk Sáblík pouze vyrazil a v u chvíli nejrychleji zareagoval Tomáš Horna, který jej dopravil za záda jihlavského brankáře. Domácí po vyrovnávací trefě začali více fárat a vynutili si další faul. Kladenská legenda Tomáš Kaberle nejprve chyboval a připravil své spoluhráče o útočné pásmo, na druhý pokus však potrestal Schejbalův faul, když z modré čáry mocně napřáhl a poslal Rytíře do vedení. V první třetině jsme tak viděli vyrovnaný zápas, do kterého lépe vstoupila Dukla. V půlce zápasu se osmělili Rytíři a dokázali výsledek otočit.

Neutekla ani půl minuta druhého dějství a domácím hráčům i fanouškům pořádně zatrnulo, když Strnad ztratil ve vlastním pásmu puk, kterého se zmocnil Prokš, jenž rozpohyboval strážce kladenské svatyně, ale bekhendovou střelou orazítkoval pouze tyč. Rytíři se rychle vzpamatovali a začali Jihlavu přebruslovat. Aktivní přístup vyústil v další přesilovou hru po druhém faulu Jakuba Schejbala a do třetice všeho dobrého, i tu domácí zužitkovali. Osamoceného Jana Hlaváče v mezikruží nahrávkou vybídl ke skórování Denis Kindl, prvně jmenovaný nepohrdl a Sáblíka prostřelil.

Vyrovnaná partie nabrala vysoké tempo a obě mužstva se snažila vyhoupnout do sedla. Nejistě působící Sáblík sice párkrát musel krotit puk, ale jinak nemuseli brankáři na obou stranách řešit žádnou větší šanci. V čase 32:23 se dopustil útočného faulu Aleš Jergl, ale nemusel věšet hlavu. Jeho spoluhráči dokázali snížit dvoubrankové manko ve vlastním oslabení, když Richard Diviš ujel všem soupeřům a forhandovou kličkou si připsal pátou trefu v letošním play-off. Posledních pět minut druhé třetiny nepřineslo žádnou výraznou šanci, kromě momentu minutu před koncem, když se po své střele dral do dorážky domácí kapitán Petr Tenkrát a Lukáš Sáblík se blýskl pohledným zákrokem.

Závěrečná část přinesla napínavou podívanou. Hned na začátku vletěli jihlavští do pásma a snažili se o vyrovnání, kterého se dočkali v čase 44:15. Jiří Dobrovolný dostal na modrou puk od Čachotského, se střelou neváhal a možná ne úplně razantní rána dokonale zaskočila Cháberu, když mu propadla za záda. Po přeseknutí soupeřovi hokejky na dva kusy putoval na trestnou Filip Seman, ale páté oslabení domácí zvládli. Minutu a půl poté v čase 47:35 vznikla skrumáž před Sáblíkém a hostujícím obráncům se nepodařilo ubránit Petra Tenkráta, jemuž dovolili třikrát dorážet a dostat kramflek za brankovou čáru. Třetí vedení v dnešním zápase si domácí poté dobře hlídali a situace na ledě se začala vyostřovat. Vrcholem byl pětiminutový trest pro Mocka s Redlichem, kteří se spolu dostali do šarvátky, kde v pěstní výměně názorů byl hlasitější jihlavský zadák.

Do konce třetiny se už nic zajímavého nestalo. Jihlava se snažila srovnat stav utkání, ale na pečlivou defenzivu domácích nedokázali vyzrát ani při power-play. Vyrovnané a nervy drásající klání tak zvládli lépe Rytíři, když Dukla doplatila na častá vyloučení, ve kterých třikrát inkasovala. Po třetím utkání Kladno snižuje stav série na 1:2. Čtvrtý čtvrtfinálový zápas jen na programu v pondělí od 18:00.