2:3
(1:0, 1:2, 0:1)

Dukla zvítězila na Kladně a vynutila si sedmý zápas

01.03.2015 / Vojtěch Balaštík

Šestý duel čtvrtfinále se odehrál na Kladně. Blíže k postupu měli domácí hokejisté, kteří ve 29. minutě vedli 2:0. Hosté se ale nevzdali a po brankách Ondřeje Malce a Tomáše Harkabuse, jenž elegantně proměnil trestné střílení, do konce druhé přestávky vyrovnali. Rozuzlení přinesla poslední dvacetiminutovka. O výhře Dukly 3:2 rozhodl svým gólem Marek Melenovský. O postupujícím tak musí rozhodnout sedmý zápas, který se odehraje ve středu 4. března od 17:30 v Jihlavě.
01.03.2015 18:00, 1. liga ČR - 0. kolo

Rytíři Kladno

Lukáš – Gutwald, Kaberle, Růžička, Lukáč, Klouček, J. Zeman, Kania – Horna, Dragoun, Strnad – Eberle, Hořava, Tenkrát – Kindl, Stach, Hlaváč – Pitule, Dalecký
2

HC Dukla Jihlava

Rittich – Štebih, Kaláb, Staněk, Dobrovolný, Mocek, Šidlík – Čachotský, A. Zeman, Diviš – Malec, Melenovský, Kuřítko – Jergl, Seman, Harkabus – Prokš, Březina, Schejbal
3
Branky a nahrávky: 4. Horna (Stach), 29. Kindl (Kaberle, Hlaváč) – 30. Malec (Štebih, Diviš), 33. Harkabus (TS), 56. Melenovský (Dobrovolný, Staněk). Rozhodčí: Lacina, Souček – Jindra, Zíka. Vyloučení: 9:11. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Průběh utkání

Hned po třiceti vteřinách úvodního dějství byl vyloučen Jakub Strnad a Jihlava měla přesilovou hru. Ta se hostům příliš nepovedla a paradoxně její největší šance byla na jihlavské půlce, když všem ujel Dragoun a nastřelil pouze tyč. V závěru přesilovky vystřelil z mezikruží Čachotský, ale Lukáš proti němu dobře zasáhl. Půl minuty po zvládnutém oslabení si zkusili početní výhodu i domácí a těm vyšla ihned na výbornou. V rozjetém útoku našel David Stach přesným pasem Tomáše Hornu a kladenský útočník otevřel gólový účet šestého zápasu. Poté se hrál vyrovnaný hokej a obě mužstva se snažila zhostit role lídra, ale ani jednomu z týmu se tento záměr nedařil realizovat.

V 7. minutě si vynutili hosté další početní převahu, ale ani podruhé nebyla úspěšná a Rytíři několikrát vyhodili puk až k Rittichovi. Dukla poté dostala kladenské pod tlak, ale dobrá defenziva domácích zabránila většímu ohrožení Lukáše. Nejtěžší chvíle pro hostující celek přišli v 15. a 16. minutě, když byl nejprve vyloučen Robin Staněk a poté Richard Diviš. Devatenáct vteřin ve třech a následné oslabení ve čtyřech, kdy se domácí dostali několikrát ke střele, ale Rittich byl pozorný, Jihlava zvládla. Zbytek první třetiny se dohrál v poklidu a do kabin se šlo za stavu 1:0.

Druhá třetina přinesla oproti té první mnohem zajímavější podívanou. Od začátku nabrala prostřední část zápasu vysoké tempo, hráči se dohrávali a rvali se o každý kousek ledu. Na obou stranách se mužstva dostala několikrát ke střele, ale ani jednou se nejednalo o nebezpečný pokus. Ten přišel v 6.minutě, když se do přečíslení dostal Mocek se Strnadem. Druhý jmenovaný pálil z první a Rittich tak tak zkrotil kotouč mezi tělem a rukou. Další šance domácích přišla o dvě minuty později, když proti jihlavskému brankáři sprintoval Dragoun, na poslední chvíli mu zakončení znepříjemnil Šidlík a puk skončil mimo branku hostů. A ani tímhle kladenská převaha nekončila. V čase 28:02 si po nedovoleném bránění Diviše vynutili přesilovou hru. Ta trvala pouhopouhých patnáct vteřin, když od modré vypálil Denis Kindl a rozvlnil síť za Rittichovými zády.

Dvougólový náskok však netrval příliš dlouho. V čase 29:27 zamířil na trestnou lavici Tomáš Horna a v čase 29:46 prohřešek důrazem na brankovišti potrestal Ondřej Malec. Pouhé dvě minuty a patnáct vteřin na to se jihlavská střídačka mohla rozjásat znovu. V 31.minutě fauloval hostující brankář Rittich. V oslabení se dostal do samostatného úniku a byl faulovaný Tomáš Harkabus , čímž bylo nařízeno trestné střílení. To mladý útočník provedl par excellence, když si Lukáše vymíchal a pohodlně puk poslal do prázdné brány. Ve 34.minutě mohli nepovedou přesilovku domácí napravit po vyloučení Dobrovolného, ale Jihlava stav utkání uhájila. Minutu a půl před koncem byl vyloučen Tomáš Horna a Jihlava se nebezpečně hnala za navýšením skóre, když několikrát doráželi na brankovišti Malec s Čachotským, ale ve druhé třetině se už stav neměnil a spokojenější mohli být hosté.

Závěrečná část zápasu ze začátku přinesla opatrnější hokej. Kladenští se několikrát hledali přihrávkami před branku Dukly, ale puk ani jednou neměl dostatečné množství přesnosti. Ve 44.minutě obdržel dvě minuty Petr Tenkrát, ale až na jednu střelu, kterou přes obránce vyslal proti Lukášovi Richard Diviš, tak domácí nic neměli a hru obou mužstev trápili nepřesnosti ve středním pásmu. V čase 46:42 fauloval Kuřítko, ale ani Kladno početní výhodu nevyužilo. Ve velké šanci se sice ocitl Kindl, když čelil Rittichovi tváří v tvář, ze souboje však vyšel jako vítěz jihlavský brankář. Na začátku poslední desetiminutovky šla Jihlava do oslabení znovu, to ale trvalo pouze jednapadesát vteřin než byl vyloučen na straně Rytířů Michal Dragoun.

Při hře 4 na 4 se oba brankáři blýskli několika zákroky, díky čemuž drželi stále nerozhodný stav utkání. Ten trval do času 55:42, když překlopil misky vah na stranu Dukly Marek Melenovský, který nabral rychlost ve středním pásmu, za modrou čárou vystřelil a poslal puk mezi nohama bezmocného Lukáše. Domácí okamžitě zvýšili obrátky a hrnuli se do útoku. Tlak jim přinesl v čase 57:33 přesilovou hru po hákování Šidlíka a následovali nervy drásající dvě minuty pro Jihlavu, které minutu po Šidlikovi pomohl vystupňovat ještě Robin Staněk, když vyhodil puk ven ze hřiště a musel si jít odpykat trest.Ve třech se hosté zapotili pouze minutu, než se do potyčky dostal Dobrovolný s Tomášem Hornou a síly se alespoň trochu srovnali. Když byl šestnáct vteřin před koncem vyloučen ještě Hlaváč, tak už nebylo co řešit. Konec dobrý, všechno dobré. Dukla dovedla šesté utkání do zdárného konce a zaslouženě si vynutila rozhodující bitvu na domácím ledě, která se uskuteční ve středu 4. března od 17:30.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie