1:2
(1:1, 0:0, 0:1)

Dukla druhý zápas na Rona Cupu vyhrála, těsně porazila Banskou Bystrici

14.08.2015 / Tomáš Lysý

V druhém zápase na Rona Cupu v Trenčíně změřila Dukla síly s Banskou Bystricí. Poprvé se skóre měnilo v patnácté minutě, kdy Josef Skořepa využil přesilovou hru. Za tři minuty Marek Loskot srovnal stav. Ve druhé třetině měla Jihlava velkou šanci v podobě trestného střílení, které ale Michal Důras nevyužil. Rozhodnutí přinesla třetí část. Z mnoha šancí na obou stranách se prosadil v čase 53:01 Tomáš Harkabus. V sobotu od 16 hodin čeká Jihlavu proti Nitře třetí a poslední zápas turnaje.
14.08.2015 16:00, Přípravné zápasy - 5. kolo

HC 05 Banská Bystrica

Corbeil – Čížek, Šmach, Homer, Ďatelinka, Grundling, Rosandič, Jendroľ, Petran – Loskot, Galamboš, Sonne – Adamčík, Pašek, Lunter – Di Diomete, Valent, Handlovský – Lamper, Zigo, Matoušek
1

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Štebih, Šafář, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný, Šimek, T.Kvapil, Zadražil – Alexejev, Duras, Diviš – Skořepa, Harkabus, Kohout – Anděl, Flek, Melenovský – Němec, Severa, Malec
2
Branky a nahrávky: 17. Loskot (Galamboš) – 14. Skoŕepa (Kohout, Harkabus), 54. Harkabus. Rozhodčí: Krist - Nosek, Valo. Vyloučení: 6:2, navíc Němec (JIH) 5 min. + do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Zápas Banské Bystrice s Duklou začal pořádně svižně, zejména z domácí strany. Po půlminutě hry Galamboš z prostoru mezi kruhy tvrdou ránou nepřekonal Sáblíka, o pět minut později jihlavský gólman vychytal únik Loskota a jeho střelu mezi betony. V polovině třetiny dostala Dukla čtyřminutovou početní výhodu, kterou na konci využila. Po přesné přesilovkové souhře zakončil Josef Skořepa mimo dosah přesouvajícího se gólmana. Za okamžik mohlo být na lavičce Jihlavy ještě veseleji, jenže Melenovský tváří v tvář brankáři nenašel místo, kudy by puk prošel do sítě. Platilo tak nedáš – dostaneš. Marek Loskot napřáhl z pravého kruhu a příklepem propálil jihlavského strážce svatyně. Protože z dalšího přečíslení se domácí neradovali, šlo se do kabin za nerozhodného stavu.

Druhá třetina začala velkou šancí hostí. Šafář krásně našel rychlého Důrase, který byl faulován a sudí Krist nařídil trestné střílení. Michal Důras se při něm snažil zasunout puk mezi nohy gólmana, leč nepovedlo se mu Corbeila rozhýbat. Další část hry orámovala častá vyloučení a šance přišly až na konci prostřední třetiny při rovnovážném stavu hráčů. Handlovského střelu z levého kruhu zneškodnil přesouvající se Sáblík, na druhé straně se brankář hostí natáhl na čáře jako chobotnice a znesnadnil Kohoutovi střeleckou pozici. Bánská Bystrica mohla strhnout vedení na svojí stranu při vlastním oslabení. Ziga až do zakončení udělal vše výborně, položil si gólmana, jenže tím vše skončilo, s blafákem si jihlavský muž v masce poradil.

Také třetí třetina začala pořádně svižně. Severovu ránu vychytal Corbeil, na druhé straně při přečíslení vyrazil Sáblík střelu Zigy jen před sebe a Lamper v dorážce přestřelil. Šance pokračovaly, Flek z pravého kruhu švihem vyzkoušel postřeh gólmana, jenže byl pozorný. Poté začala pětiminutová přesilovka Bystrice, protože Němec seknul na buly protihráče a šel předčasně pod sprchy. Sáblík se však vyznamenal proti střele Luntera a když už tým hrající přesilovku jihlavského gólmana prostřelil, skončil puk na tyčce, jako při střele Sonneho. Chvíli po konci dlouhého oslabení rozhodla Jihlava celý zápas. Rosandič před brankou lehkovážně rozehrával, Tomáš Harkabus hokejkou trefil kotouč a kus černé pryže skončil za zády překvapeného Corbeila. Dvě minuty před koncem utkání pláchnul Zigo jihlavské obraně a snažil se propasírovat puk mezi betony gólmana, ale Lukáš Sáblík byl proti vyrovnání. Když se Banská Bystrica neprosadila ani při minutové power-play, připsala si Dukla Jihlava, i za radostného popěvku „Co jste hasiči, co jste dělali“ z hrdel několika jihlavských fanoušků, těsnou výhru 2:1.

V tradičních doplňkových nájezdech se radovali Bystřičtí, kteří díky Loskotovi a Galambošovi vyhráli 2:1; jediným úspěšným střelcem Dukly byl Richard Diviš. Jihlavská Dukla tak stále drží naději na vítězství v celém turnaji. Musí však v sobotu porazit Nitru (zápas se hraje od 13:00, můžete jej sledovat sledovat zde) a spoléhat na to, že Zlín a Trenčín své sobotní zápasy prohrají. V případě remízy obou mužstev musí Jihlava zvítězit výrazným rozdílem. Teoreticky může stačit Dukle k výhře na turnaji i remíza, tato možnost je však spíše v oblasti teorie.

Pořadí Rona Cupu po dvou dnech:

1. Dukla Trenčín - 3 body, skóre 5:2
2. PSG Zlín – 3 body, skóre 4:2
3. Nitra – 2 body, skóre 5:6
4. Dukla Jihlava – 2 body, skóre 2:4
5. Ertys Pavlodar – 1 bod, skóre 5:6
6. Banská Bystrica – 1 bod, skóre 3:4.

Při bodové shodě na konci turnaje rozhoduje jako první v pořadí rozdíl skóre a poté výsledky doplňkových nájezdů.

Třetí den Rona Cupu:

13:00: HK Nitra – HC Dukla Jihlava
16:00: HC 05 iClinic Banská Bystrica – PSG Zlín
19:00: Dukla Trenčín – HC Ertys Pavlodar